Άδεια Μικρής Κλίμακας: Πότε Απαιτείται & Ποια τα Δικαιολογητικά της
Εδώ και καιρό έχετε σκοπό να βάλετε μία πέργκολα στη βεράντα σας. Ή κάποιοι από εσάς ίσως σκέφτεστε να αλλάξετε τη διαρρύθμιση στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας. Άλλοι πάλι μπορεί να θέλετε να κάνετε κάποιες εξωτερικές εργασίες στην όψη του κτιρίου όπου μένετε ή εργάζεστε και χρειάζεται να βάλετε σκαλωσιές. Προτού όμως προβείτε σε αυτές ή παρόμοιες ενέργειες σε κάποια οικοδομή, έχετε φροντίσει για την Άδεια Μικρής Κλίμακας;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ έχουν στο μυαλό τους να ξεκινήσουν εργασίες ή έχουν ήδη ξεκινήσει να μη γνωρίζουν καν τι είναι αυτή η άδεια. Και επειδή δεν είναι όλοι επαγγελματίες στις κατασκευές ή δεν ανατρέχουν σε κάποιον πολιτικό μηχανικό για να αναλάβει επίσημα ένα έργο -ακριβώς λόγω της άγνοιας για το πόσο απαραίτητη είναι η άδεια αυτή ακόμη και σε εργασίες που δεν φαντάζονται-, καταλήγουν με έγγραφα καταγγελιών ανά χείρας.
Δείτε επομένως τι είναι η άδεια μικρής κλίμακας, σε ποιες περιπτώσεις παρέμβασης απαιτείται αλλά και ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε για την απόκτησή της.
Τι είναι η Άδεια Μικρής Κλίμακας
Εκτός από τις γνωστές οικοδομικές άδειες που είναι απαραίτητες για την έναρξη οποιασδήποτε κτιριακής κατασκευής, υπάρχει και η Άδεια Μικρής Κλίμακας.
Όπως λέει και ο τίτλος της, είναι μία οικοδομική άδεια που είναι απαραίτητη για εργασίες μικρής έκτασης. Οι πιο συνηθισμένες εργασίες σε ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, είναι εκείνες που αφορούν γκρέμισμα τοίχων, επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων και, φυσικά, χρήση σκαλωσιάς.
Άλλωστε, ακόμη και αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ πριν με οικοδομές ίσως έχετε ακούσει ότι γενικά οι περισσότερες οικοδομικές εργασίες, από μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό ενός οικήματος μέχρι και κοπή δέντρου πρέπει να γνωστοποιούνται στην πολεοδομία. Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις εργασίες μπορεί να χρειάζεται στη συνέχεια να κοινοποιηθούν και στο ΙΚΑ, στην Αστυνομία ή/και άλλες δημόσιες Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την έκδοσή της είναι ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εργασίες να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Η 48ωρη άδεια (έγγραφη ενημέρωση της πολεοδομίας) η οποία χρειαζόταν για ιδιαιτέρως μικρές εργασίες πλέον δεν απαιτείται ενώ και κάποιες από τις περιπτώσεις για τις οποίες ήταν αναγκαία εμπίπτουν πλέον στην άδεια μικρής κλίμακας.
Προκειμένου να εκδοθεί η Άδεια Μικρής Κλίμακας είναι απαραίτητη η συνεργασία με πολιτικό μηχανικό ή εγγεγραμμένο αρχιτέκτονα καθώς για την υποβολή της σχετικής αίτησης χρειάζονται σχέδια κατασκευής και μία σειρά από δικαιολογητικά.
Η λήψη της άδειας, πέραν της διασφάλισης της σωστής και απρόσκοπτης ροής των εργασιών προφυλάσσει επίσης από καταγγελίες και επιπλέον διασφαλίζει τα απαραίτητα ημερομίσθια στο ΙΚΑ.
Για ποιες εργασίες απαιτείται η Άδεια Μικρής Κλίμακας
Αναλυτικά, οι περιπτώσεις που απαιτούν την άδεια μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τον νόμο, είναι:
- Τοποθέτηση κάθε είδους σκαλωσιάς: Επιπλέον σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται κατάθεση σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή καθώς και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό
- Επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων με χρήση σκαλωσιάς
- Βάψιμο ή επισκευή όψης κτιρίου ή επιχρισμάτων ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων με χρήση σκαλωσιάς
- Κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους και βεράντες ισογείων. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες η άδεια μικρής κλίμακας είναι απαραίτητη ανεξαρτήτου επιφάνειας της πέργκολας.
- Εσωτερικές διαρρυθμίσεις που δεν θίγουν τη στατική επάρκεια
- Συνένωση χώρων
- Κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και επιφανειών
- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων
- Εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
- Συντήρηση και επισκευή στεγών με χρήση σκαλωσιάς
- Ανακατασκευή στέγης
- Κατασκευή μπάρμπεκιου, εστιών, φούρνων και τζακιών
- Εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης
- Τοποθέτηση αγωγών αερισμού
- Τοποθέτηση κεραιών
- Στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012,
- Παρεμβάσεις στις όψεις κτιρίων για την τροποποίηση ή τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων
- Περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα, σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης
- Κατασκευή ανελκυστήρα, για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια ή σε κτίρια που διαθέτουν ανελκυστήρα
- Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε., καθώς και σε οικισμούς που υπήρχαν πριν από τη θέση σε ισχύ του ν.δ. 17.7.1923 (Α΄ 223) καθώς και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 Προεδρικό Διάταγμα. Ειδικότερα για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο είτε πόλης είτε οικισμού η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας απαιτεί και Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και υπηρεσίας του οικείου δήμου αλλά και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.
- Τοποθέτηση πισίνας μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ.
- Περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ένα μέτρο ύψους ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς εκτός σχεδίου πόλης.
- Κατασκευή λιθόκτιστης αποθήκης μέχρι 15 τετραγωνικά μέτρα και 3 μέτρα ύψος.
- Δοκιμαστικές τομές εδάφους και εκσκαφές οι οποίες έχουν όμως την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
- Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για την κάλυψη ειδικότερα αναγκών ευπαθών ομάδων
- Εγκαταστάσεις άντλησης και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους εφόσον έχουν την απαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας
- Κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων σε νεκροταφεία, όπως χωνευτήρι, βυθιζόμενων κάδων και δεξαμενή νερού με μέγιστη επιφάνεια 25 τ.μ. και βάθος έως 4 μέτρα. Επιπλέον απαιτείται δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για την ανάληψη της ευθύνης της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής.
- Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών με στατική επάρκεια.
- Δημιουργία υπόγειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου
- Τοποθέτηση εργοταξιακών κτισμάτων
- Εργασίες όδευσης καλωδίων εντός οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων
- Κατασκευή μιας και μόνο λιθόκτιστης αποθήκης ανά καλλιεργούμενο αγρόκτημα, με μέγιστη επιφάνεια τα 15 τετραγωνικά μέτρα και συνολικό μέγιστο ύψος τα 3 μέτρα.
- Προσθήκη επιφάνειας μέχρι 5 τετραγωνικά μέτρα για λόγους υγιεινής και χρήσης σε κτίρια που προϋπήρχαν της 31ης Ιανουαρίου 1983, σε στάσιμους οικισμούς καθώς και σε προ του 1923 οικισμούς με λιγότερους από 2000 κατοίκους.
Τι δικαιολογητικά χρειάζονται
Η αίτηση για την άδεια μικρής κλίμακας γίνεται ηλεκτρονικά ενώ παράλληλα απαιτούνται, όπως προαναφέρθηκε και μία σειρά από δικαιολογητικά. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι αυτά τα, βασικά, δικαιολογητικά, καθώς ανά περίπτωση εργασιών απαιτούνται πρόσθετα έγγραφα και πιστοποιητικά τα οποία θα εκδώσετε και θα καταθέσετε κατόπιν συνεννόησης με τον μηχανικό σας.
- Αίτηση του ιδιοκτήτη
- Βεβαίωση-Τεχνική έκθεση μηχανικού και προϋπολογισμός έργου
- Εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπου απαιτούνται
- Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος
- Φωτογραφίες ακινήτου και περιβάλλοντος χώρου
- Δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους
- Κατάθεση σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου