Πάρτε το Πάνω Χέρι στη Διαπραγμάτευση για Αγορά Σπιτιού
/
/
Πάρτε το Πάνω Χέρι στη Διαπραγμάτευση για Αγορά Σπιτιού

Πάρτε το Πάνω Χέρι στη Διαπραγμάτευση για Αγορά Σπιτιού

Η διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού είναι μια η συζήτηση μεταξύ πωλητή και αγοραστή προκειμένου να οριστεί η τιμή του υπό πώληση ακινήτου. Κάθε μέρος θα προσπαθήσει να κερδίσει το πλεονέκτημα για τον εαυτό του μέχρι το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αγοράσετε το επόμενο ακίνητό σας στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Ως αγοραστής, πρωταρχικός στόχος σας είναι να εξασφαλίσετε μια επένδυση στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ο πωλητής, αντίθετα, θέλει να πάρει το υψηλότερο τίμημα που μπορεί από την πώληση του ακινήτου. Η διαπραγμάτευση αφορά σε μεγάλο βαθμό την επιλογή. Τι επιλέγετε να προσφέρετε ή να παραχωρήσετε και τι επιλέγετε να αποδεχτείτε ή να απορρίψετε;

Η ικανότητα να διαπραγματεύεστε καλά είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας αγοράς σπιτιού εάν θέλετε να πάρετε μια καλή συμφωνία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υπό έλεγχο τα συναισθήματα σας όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού.

Μην πανικοβάλλεστε ότι και αν συμβεί

Συχνά ο πωλητής ή ο σύμβουλος ακινήτων του θα ζητήσουν μια υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτό που αξίζει αντικειμενικά το ακίνητο. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αυτή είναι αντίδραση που φέρνει σε θέση ισχύος των πωλητή. Ο στόχος αυτής της τακτικής είναι να κάνει το άλλο μέρος να νιώσει άβολα και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η πλευρά με τις περισσότερες πληροφορίες συνήθως κερδίζει

Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε σχετικά με τη θέση του πωλητή και το ακίνητο, τόσο καλύτερη θέση θα έχετε στη διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού. Θυμηθείτε να κάνετε ερωτήσεις και να ερευνήσετε διεξοδικά το ακίνητο. Πληροφορίες όπως η οικονομική θέση του πωλητή, κρυφές ζημίες του ακινήτου ή προβλήματα που παρουσίασε στο παρελθόν, μπορούν να σας δώσουν το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.

Αυξήστε την αυτοπεποίθηση σας με καλή προετοιμασία

Πολλοί αγοραστές ακινήτων διστάζουν ή είναι επιφυλακτικοί στη διαπραγμάτευση λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης ή λόγω φόβων όπως:

  • Αγχώνονται και ξεχνούν όσα θέλουν να πουν
  • Φοβούνται ότι θα πουν κάτι λάθος και θα χαλάσει η συμφωνία.
  • Φοβούνται ότι θα τους κακο-χαρακτηρίσουν αν ζητήσουν έκπτωση
  • Όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις δεν μπορείτε να απαντήσετε.

Μπορείτε να αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας διαπραγματευόμενοι συχνά για προϊόντα με χαμηλότερη αξία – π.χ. ζητήστε έκπτωση σε ένα κατάστημα λιανικής ή από τον εργολάβο που θα κάνει την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα για την πιο σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή στην αγορά ακινήτου, θα παραμείνετε ήρεμοι και σίγουροι.

Θυμηθείτε ότι μπορείτε πάντα να διακόψετε τη διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού

Είναι πάντα καλύτερο να απομακρυνθείτε από μια συμφωνία, παρά να κάνετε μια πολύ μεγάλη παραχώρηση που θα θέσει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον σας. Μια αγορά ακινήτου με κακή αξιολόγηση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τα οικονομικά σας για την υπόλοιπη ζωή σας.

Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσετε σε μια συμφωνία που γίνεται χωρίς να υπολογιστεί προσεκτικά το κόστος. Θα πρέπει να είναι ευεργετική για εσάς. Διαφορετικά δεν αξίζει να γίνει. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι η τιμή δεν είναι σωστή, διακόψτε τη άμεσα τη διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού.

Θα βρεθούν πάντα άλλες ευκαιρίες και φυσικά ο πωλητής μπορεί να αντιδράσει στην απόρριψή σας και τελικά να αποδεχτεί μια χαμηλότερη προσφορά.

Διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού

Μην δέχεστε να πέσετε θύμα εκφοβισμού

Θυμηθείτε, ως αγοραστής έχετε τελικά την επιλογή να απομακρυνθείτε και εσείς έχετε το πάνω χέρι. Όταν έχετε κάνει την ερευνάς σας και ξέρετε τα αδύνατα σημεία του πωλητή, δεν έχετε τίποτα να χάσετε και μόνο πολλά να κερδίσετε.

Τι γίνεται αν ο μεσίτης ακινήτων γελάσει ή ειρωνευτεί την προσφορά σας; Εφ ‘όσον έχετε ένα «οπλοστάσιο» με τα ευρήματα της έρευνας σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το γέλιο με ένα στοιχεία για το ακίνητο που μπορούν να ενισχύσουν τη θέση σας.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Τα συναισθήματά σας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εναπόκειται σε εσάς να διασφαλίσετε ότι είναι θετικός ρόλος. Ποιος από εμάς δεν ενήργησε κάποια στιγμή με απογοητευτικό τρόπο λόγω αρνητικών συναισθημάτων;

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αρνητικά συναισθήματα όπως απογοήτευση ή ενόχληση ή φόβο έναντι του μεσίτη ακινήτων ή του πωλητή, μπορεί να σας οδηγήσει σε μια λάθος συμπεριφορά. Ή ακόμα χειρότερα, να σας φέρει σε μια συμφωνία που θα μετανιώσετε αργότερα.

Ενώ, εάν «μπείτε» στις συζητήσεις με θετική διάθεση, θα τις απολαύσετε περισσότερο, θα παραμείνετε ήρεμοι και θα διατηρήσετε ξεκάθαρους τους στόχους σας στο μυαλό σας. Δεν θα επηρεαστεί η διαδικασία λήψης των αποφάσεων σας από την αρνητικότητα. Κάθε άτομο έχει τον δικό του τρόπο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με θετική διάθεση. Βρείτε αν ο δικός σας τρόπος είναι με ένα χαμόγελο, μια χιουμοριστική ιστορία ή απλά με μια φιλική προσωπική κουβέντα με τον πωλητή.

Μια απλή συμβουλή είναι να θυμάστε ότι η εξασφάλιση της συμφωνίας στη σωστή τιμή θα μπορούσε να σημαίνει χιλιάδες ευρώ κέρδος για εσάς. Αξίζει λοιπόν να μείνετε θετικοί και αισιόδοξοι!

Ζητήστε μια τελευταία μικρή παραχώρηση

Αυτό λειτουργεί στις περιπτώσεις που:

  1.   Δεν έχετε ζητήσει από την αρχή πολλές παραχωρήσεις από τον πωλητή.
  2.   Ο πωλητής δείχνει να έχει αποφασίσει θετικά και έχει αρχίσει να σκέφτεται τις επόμενες  κινήσεις του.

Έτσι, όταν αισθάνεστε ότι η διαπραγμάτευση για την αγορά του σπιτιού φτάνει στο τέλος της, μπορείτε να δοκιμάσετε να ζητήσετε μια ακόμα παραχώρηση από τον πωλητή.

Ο κύριος στόχος σας θα είναι πιθανότατα η καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που σας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα ο διακανονισμός της πληρωμής που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, τον οποία μπορείτε να ζητήσετε στο τέλος της συζήτησης.

Εάν η πλευρά του πωλητή αναμένει ή θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις άμεσα, ενδέχεται να υποχωρήσει ευκολότερα. Και φυσικά αυτό μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί μήπως ο πωλητής χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική σε εσάς για να πετύχει κάτι καλύτερο.

Αν το κάνει, ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να απαντήσετε με χαμόγελο ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και ότι και τα δύο μέρη φαίνονται ικανοποιημένα με αυτή. Οπότε μια νέα απαίτηση θα περιπλέξει υπερβολικά τα πράγματα με κίνδυνο να χαλάσει η συμφωνία.

Χρησιμοποιείστε τη γλώσσα του σώματος

Για να επιτύχετε τον στόχο σας, θα πρέπει με κάθε μέσο να δείχνετε την άποψή σας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτό ισχύει και για τη λεκτική επικοινωνία αλλά και για τη γλώσσα του σώματος.

Η γλώσσα του σώματος είναι η μη λεκτική επικοινωνία που αποτελείται από τη στάση, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις και την επαφή με τα μάτια.

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουν να διαμορφώνουν αυτήν τη μορφή επικοινωνίας υποσυνείδητα. Αν όμως εκπαιδευτείτε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της θα μπορείτε να έχετε το πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τον πωλητή του ακινήτου.

Επίσης είναι σημαντικό να ελέγχετε τις δικές σας αντιδράσεις. Αυτό συνδέεται κυρίως με το να παραμείνετε θετικοί. Θέλετε αυτό να αντανακλάται στις ενέργειές σας καθώς και στα λόγια σας. Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να διατηρείτε την επαφή με τα μάτια, να έχετε μια σταθερή χειραψία και να έχετε μια ευθυτενή στάση στο σώμα σας.

Μην ανοίγετε σαμπάνιες μέχρι να υπογραφούν τα συμβόλαια

Η διαπραγμάτευσης για αγορά σπιτιού μπορεί να έχει πολλά στάδια. Μια συμφωνία ολοκληρώνεται όταν μπουν οι υπογραφές στο συμβόλαιο. Μέχρι τότε υπάρχουν δεκάδες μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες που μπορούν να την χαλάσουν.

Δεν χρειάζεται να παίζετε με την ψυχολογία σας. Κρατήστε τα πόδια σας στη γη και γιορτάστε μόνο όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Θέλετε να επενδύσετε στην αγορά ακινήτου με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

    Θέλετε να αγοράσετε συγκεκριμένο τύπο ακινήτου; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

    Share this post

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart