Επένδυση σε Ακίνητα – Όσα Θέλετε να Ξέρετε για να Πετύχετε
/
/
Επένδυση σε Ακίνητα – Όσα Θέλετε να Ξέρετε για να Πετύχετε
Επένδυση σε Ακίνητα

Επένδυση σε Ακίνητα – Όσα Θέλετε να Ξέρετε για να Πετύχετε

Οι επενδύσεις σε ακίνητα – μαζί με μετρητά, ομόλογα και μετοχές – είναι ένας από τους τέσσερις πιο συνηθισμένους τύπους επενδύσεων. Η επένδυση σε ακίνητα έχει πολλές μορφές, από την αγορά προς ενοικίαση έως την επένδυση σε ακίνητα για επαγγελματική χρήση.

Τα ακίνητα είναι γενικά μια εξαιρετική επενδυτική επιλογή. Μπορεί να δημιουργήσει συνεχές παθητικό εισόδημα και επίσης να αποτελέσει μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση – εάν η αξία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως μέρος της συνολικής στρατηγικής σας για την απόκτηση πλούτου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να αρχίσετε να επενδύετε σε ακίνητα. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να καταθέσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό εκ των προτέρων για να ξεκινήσετε τις επενδύσεις σε ακίνητα. Η αγορά ενός σπιτιού, συγκροτήματος διαμερισμάτων ή οικοπέδου είναι πάντα δαπανηρή, πέρα από τα τρέχοντα έξοδα συντήρησης για τα οποία θα είστε υπεύθυνοι, καθώς και το ενδεχόμενο διαφοράς εισοδήματος εάν είστε μισθωτός για κάποιο χρονικό διάστημα.

Για να αξιολογήσετε αν είναι η κατάλληλη επιλογή επένδυσης για εσάς και να αξιοποιήσετε τις  δυνατότητές της, παρακάτω σας παραθέτουμε όσα πρέπει να ξέρετε προτού εμπλακείτε στον εξαιρετικά ενδιαφέρον χώρο του Real Estate.

Γιατί να επενδύσετε σε ακίνητα;

Πρώτα από όλα, ας δούμε γιατί αξίζει να επενδύσει κανείς σε ακίνητη περιουσία. Με την ιδιοκτησία, λοιπόν, υπάρχουν δύο βασικοί πιθανοί τρόποι για να έχετε απόδοση:

 • Ενοικίαση – μπορείτε να κερδίσετε εισόδημα, εκχωρώντας ακίνητα σε ενοικιαστές.
 • Πώληση για κέρδος – εάν αγοράσετε ακίνητο και αργότερα το πουλήσετε σε υψηλότερη τιμή.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα ακίνητο μόνοι σας, μπορείτε να λάβετε αυτά τα πιθανά οφέλη έμμεσα επενδύοντας σε μία επιχείρηση που ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι σχετικοί τρόποι επένδυσης, για παράδειγμα, μέσω υπηρεσιών συντήρησης και διαχείρισης ακινήτων.

Πέρα όμως από τους λόγους επένδυσης για κερδοφορία, υπάρχει και η δυνατότητα ιδιοκατοίκησης. Ας μην ξεχνάμε ότι το σπίτι, η ιδιόκτητη κατοικία, ήταν για τους  Έλληνες ανέκαθεν απαραίτητο πλεονέκτημα. Και παραμένει έτσι! Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε να αγοράσετε μόλις έχετε στην άκρη κάποια χρήματα, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες όπου η διαβίωση σε ενοίκιο είναι πολύ συνηθισμένη. Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, λόγω  διαφόρων ιστορικών συγκυριών αλλά και λόγω κουλτούρας, το σπίτι θεωρείται ως πρωταρχικό περιουσιακό στοιχείο που παραδίδεται από τους γονείς στα παιδιά. Και ας μην ξεχνάμε, ότι και αυτό είναι μια επίσης σημαντική επένδυση αφού με την αγορά ενός σπιτιού προς ιδιοκατοίκηση σβήνουμε αυτομάτως τα έξοδα ενοικίασης σπιτιών τα οποία δεν καλύπτουν και πλήρως τις ανάγκες μας.

 

Πόσα χρήματα απαιτεί μια επένδυση σε ακίνητα

Ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι, παρόλο που όπως είπαμε και στην εισαγωγή, χρειάζεται να υπάρχει κάποιο ευκαταφρόνητο ποσό στην άκρη για να επενδύσετε σε ακίνητο, δεν σημαίνει ότι αυτός ο τομέας είναι για μόνο λίγους εκλεκτούς. Δεν είναι απόλυτα απαραίτητο δηλαδή να έχετε πέντε και έξι μηδενικά δίπλα στα νούμερα των καταθέσεών σας. Μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι αρκετές για να έχετε ένα καλό μηνιαίο εισόδημα ή να αποκτήσετε ένα σπίτι δικό σας, χωρίς ιδιοκτήτες πάνω από το κεφάλι σας. Επιπλέον, μια επένδυση σε ακίνητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε μία βίλα ή ένα ρετιρέ απέναντι από την Ακρόπολη.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα του στεγαστικού δανείου: Φυσικά, προτού πάρετε τα χρήματα από την τράπεζα θα πρέπει να έχετε εξακριβώσει ότι θα έχετε τη δυνατότητα να αποπληρώνετε τις μηνιαίες δόσεις του δανείου – αν ο μισθός σας για παράδειγμα είναι χαμηλός, σίγουρα ο δανεισμός δεν είναι η καλύτερη λύση. Αν όμως έχετε επιλέξει σωστά το ακίνητο στο οποίο θα επενδύσετε, ειδικά εάν αυτό προορίζεται προς ενοικίαση, το ενοίκιο που θα εισπράττετε μπορεί να καλύψει ποσό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της δόσης στην τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση, λάβετε επίσης υπόψη τον κανόνα του 1%, σύμφωνα με τον οποίο το πιθανό ενοίκιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 1% της αγοράς του ακινήτου. Με άλλα λόγια, εάν το σπίτι κοστίζει 70.000 ευρώ θα πρέπει να μπορείτε να λάβετε ενοίκιο τουλάχιστον 700 ευρώ.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικές επιλογές στρατηγικής που μπορεί να σας αναδείξουν σε κερδισμένο επενδυτή Real Estate.

Η επένδυση fix-and-flip

Πρόκειται για την αξιοποίηση σπιτιών που είναι σε άσχημη κατάσταση και πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλές. Ίσως και να έχετε δει πολλά τέτοια σπίτια αλλά να μη δώσατε καμία σημασία γιατί σκεφτήκατε ότι το κόστος ανακαίνισης είναι πολύ μεγαλύτερο από την αξία του. Ωστόσο, σκεφτείτε το ξανά, εάν δεν έχετε ένα κεφάλαιο που θα σας επιτρέψει να κάνετε μία μεγάλη αγορά αλλά θέλετε να επενδύσετε στα ακίνητα. Ειδικά εάν το σπίτι είναι σε καλή ή ιστορική περιοχή η αξία του παραμένει υψηλή και με μία εκτίμηση του κόστους επισκευής ίσως βγείτε εξαιρετικά κερδισμένος από την αγορά του. Σκεφτείτε ειδικά την αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με τις ευνοϊκές συνθήκες για τα ξένα κεφάλαια που έχει δημιουργήσει ο θεσμός της Golden Visa.

επένδυση σε ακίνητο

Ταμειακές ροές

Πρόκειται για την επένδυση που αναμένει το εισόδημα από τα ακίνητα να είναι μεγαλύτερο από το κόστος του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση η αποπληρωμή του δανείου με εισόδημα από ενοίκια αντί για ανατίμηση είναι ο πρωταρχικός στόχος της επένδυσης ταμειακών ροών.

Ενώ η ανατίμηση είναι ένα πρόσθετο όφελος της επένδυσης ταμειακών ροών, συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη στην ανάλυση ή στην απόφαση αγοράς. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της επένδυσης ταμειακών ροών είναι να έχει τελικά ένα εξοφλημένο ακίνητο που θα παράγει για πάντα παθητικά έσοδα.

Σκεφτείτε για τις ταμειακές ροές που επενδύουν με αυτόν τον τρόπο: Θα σας πείραζε για παράδειγμα να έχετε ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο πληρώθηκε κάποιος άλλος και εσείς λαμβάνετε κάποιες εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα – ΑΛΛΑ – δεν μπορείτε να το πουλήσετε; Σκεφτείτε το.

Επένδυση με σκοπό το κέρδος

Η κερδοσκοπική επένδυση σημαίνει αγορά ενός ακινήτου με την ελπίδα ότι οι μελλοντικές συνθήκες της αγοράς θα σας επιτρέψουν να πουλήσετε το ακίνητο για κέρδος. Η κερδοσκοπία διαφέρει από την επένδυση fix-and-flip επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές ή επισκευές στο ακίνητο. Μπορείτε όμως να βρείτε έναν μηχανικό/εργολάβο οικοδομών και να αγοράσετε κάποιο ακίνητο προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή του ώστε να μειωθεί η τιμή του και να το ολοκληρώσετε εσείς όταν θα έχετε τη δυνατότητα.

Ίσως η λέξη δεν είναι τόσο ελκυστική ωστόσο η κερδοσκοπία ακινήτων είναι κάτι περισσότερο από μια τυχερή εικασία. Ένας ιδιώτης ή επαγγελματίας του χώρου των ακινήτων που έχει σκοπό το κέρδος μέσα από το Real Estate εξετάζει πράγματα όπως η απασχόληση, η αύξηση του πληθυσμού και το απόθεμα κατοικιών πριν επενδύσει. Πρέπει να εντοπίσετε ευκαιρίες όπου η ζήτηση για το ακίνητο είναι πιθανό να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς σας να αγοράσετε χαμηλά και να πουλήσετε υψηλά, έτσι ώστε να μπορείτε να εξαργυρώσετε μια βαριά επιστροφή στο μέλλον.

Τα ρίσκα που ενέχει η επένδυση σε ακίνητα

Οι τιμές των ακινήτων και η ζήτηση για ενοικίαση μπορεί να ανεβαίνουν και να μειώνονται, επομένως οι άμεσες και έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα είναι μακροπρόθεσμες.

Εάν είστε πρόθυμοι να περιμένετε, μπορείτε να αντισταθμίσετε τις απώλειες σε μια αργή αγορά κατοικιών και να κερδίσετε ξανά κέρδη όταν οι καιροί είναι καλύτεροι.

Σε περίπτωση που οι επενδύσεις στα ακίνητα είναι μεγάλες  – για παράδειγμα, εάν τα περισσότερα από τα χρήματά σας είναι συνδεδεμένα με ιδιοκτησίες προς ενοικίαση ή πώληση – ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν οι αγορά κατοικίας είναι σε ύφεση. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας με διαφορετικά είδη επενδύσεων.

Εάν πάλι χρησιμοποιείτε υποθήκη ή δάνειο για αγορά ακινήτου, υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι:

 • Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κερδίσετε αρκετό ενοίκιο για να καλύψετε την αποπληρωμή δανείου.
 • Το κόστος της υποθήκης μπορεί να αυξηθεί.
 • Εάν δεν συμβαδίζετε με τις αποπληρωμές, η τράπεζα ή η οικοδομική εταιρεία μπορεί να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία.

 

Οδηγός επένδυσης σε ακίνητα

Συνεργαστείτε με ένα καλό μεσιτικό γραφείο

Εάν είστε ακόμη σίγουροι ότι θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητα, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε να εισέλθετε στον μαγευτικό χώρο του Real Estate φροντίστε να απευθυνθείτε σε έναν καλό και έμπειρο μεσιτικό γραφείο.

Μην σκεφτείτε σε καμία περίπτωση θέμα προμηθειών και εξόδων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που θα σας παράσχει. Ένα αξιόπιστο μεσιτικό γραφείο είναι ο συνεργάτης που χρειάζεστε προκειμένου να μπορέσετε να κάνετε εκτίμηση της αγοράς, να σας βοηθήσει να βρείτε τα κατάλληλα ακίνητα, να αναλάβει ή και να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις, να σας κατευθύνει ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης και γενικά, να είναι ο έμπιστος σύμβουλός σας σε κάθε σας βήμα.

Θέλετε να επενδύσετε στην αγορά ακινήτου με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητα; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart