Πώληση Ακινήτου – Τι Πρέπει να Κάνετε για να Κερδίσετε;
/
/
Πώληση Ακινήτου – Τι Πρέπει να Κάνετε για να Κερδίσετε;

Πώληση Ακινήτου – Τι Πρέπει να Κάνετε για να Κερδίσετε;

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν το σπίτι τους ονειρεύονται μία μη αγχωτική διαδικασία. Ήτοι, να βρουν εύκολα τον κατάλληλο αγοραστή, να πάρουν τα χρήματα στο χέρι και να δώσουν τα κλειδιά. Ωστόσο, η πώληση ακινήτου περιλαμβάνει πολλές ενέργειες: κάποιες από τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε εύκολα αλλά και κάποιες που δεν εξαρτώνται μόνο από εσάς που θέλετε να πουλήσετε.

Για παράδειγμα, η γεωγραφική θέση του σπιτιού σας μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο που το σπίτι σας παραμένει στην αγορά ακινήτων προς πώληση. Θα καθορίσει επίσης και το ύψος των χρημάτων που θα κερδίσετε από την αγοραπωλησία. Όπου η προσφορά είναι χαμηλή, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες για να πουλήσετε γρήγορα και να πετύχετε πιο υψηλή τιμή. Αντίστροφα, σε περιοχές όπου η αγορά σπιτιού έχει παγώσει, οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο για να προσελκύσουν τον κατάλληλο αγοραστή.

Έπειτα, υπάρχουν οι παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας και που έχουν στην ουσία μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία της αγοραπωλησίας. Παράγοντες, όπως η συνεργασία με έναν πραγματικά πολύ καλό μεσίτη και η μεγιστοποίηση της διαδικτυακής προβολής του σπιτιού σας μπορούν να μετατρέψουν την προσπάθεια σε πολλές χιλιάδες ευρώ και σε ένα απρόσκοπτο κλείσιμο συμφωνίας.

Παρακάτω θα βρείτε 12 βήματα που οι ειδικοί προτείνουν στους ιδιοκτήτες οι οποίοι επιθυμούν να πουλήσουν το σπίτι τους εντός του έτους.

 1. Προσλάβετε έναν κτηματομεσίτη/σύμβουλο ακινήτων
 2. Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα για την πώληση του σπιτιού σας
 3. Εξασφαλίστε βεβαίωση καταλληλότητας από μηχανικό
 4. Μην σπαταλάτε χρήματα σε περιττές αναβαθμίσεις
 5. Εξασφαλίστε επαγγελματικές φωτογραφίες
 6. Βάλτε το σπίτι σας στην αγορά
 7. Ορίστε μια ρεαλιστική τιμή
 8. Ελέγξτε και διαπραγματευτείτε προσφορές
 9. Προβλέψτε το κόστος κλεισίματος του πωλητή
 10. Ζυγίστε τις φορολογικές επιπτώσεις
 11. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα για να κλείσετε τη συμφωνία
 12. Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν δικηγόρο ακινήτων

Ας δούμε όμως αναλυτικά αυτά τα 12 βήματα:

1. Προσλάβετε έναν καλό σύμβουλο ακινήτων

Το Διαδίκτυο καθιστά απλή τη διερεύνηση του ιστορικού πωλήσεων των κτηματομεσιτών και των επαγγελματιών του χώρου, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το σωστό άτομο για να συνεργαστείτε. Αναζητήστε τα διαδικτυακά προφίλ των κτηματομεσιτών για να μάθετε πόσο καιρό βρίσκονται στον κλάδο, πόσες πωλήσεις έχουν πραγματοποιήσει και τι κριτικές έχουν αποκομίσει. Δώστε προσοχή στο πώς και πού εμπορεύονται τα ακίνητα τους και εάν χρησιμοποιούν επαγγελματικές φωτογραφίες ή όχι. Οποιαδήποτε θετική κριτική και αν έχουν κερδίσει είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, επειδή είναι ένα σημάδι ότι έχουν αφιερώσει χρόνο για να την κατακτήσουν.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποφύγουν την πρόσληψη ενός μεσίτη για να γλιτώσουν την πληρωμή της προμήθειας  που οφείλουν μετά την πώληση ακινήτου. Αυτό είναι γνωστό ως «προς πώληση από τον ιδιοκτήτη» ή «πώληση ακινήτου χωρίς μεσίτη». Το ποσό που θα εξοικονομήσετε σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί πράγματι να είναι ορισμένες χιλιάδες ευρώ, συνήθως 2% (ή ανάλογα τη συμφωνία) συν ΦΠΑ 24%. Ωστόσο, ένας έμπειρος μεσίτης ακινήτων κερδίζει την αμοιβή προβάλλοντας το σπίτι σας στο ευρύτερο δυνατό κοινό για να συγκεντρώσει τις καλύτερες δυνατές προσφορές και να διαπραγματευτεί για λογαριασμό σας. Επιπλέον, αφού επιλέξετε τον κατάλληλο μεσίτη, προτιμήστε την αποκλειστική ανάθεση της πώλησης του σπιτιού σας: αυτή η επιλογή θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο και περιθώριο στον σύμβουλό να πουλήσει το σπίτι σας το συντομότερο και στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Εάν επιμένετε να πουλήσετε μόνοι σας, θα πρέπει να διαχειριστείτε προσωπικά την προετοιμασία του σπιτιού σας: από το μάρκετινγκ και τον έλεγχο των προσφορών των αγοραστών μέχρι όλες τις διαπραγματεύσεις και τις λεπτομέρειες κλεισίματος της συμφωνίας.

2. Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα για την πώληση του σπιτιού σας

Η πώληση ενός σπιτιού είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που μπορεί να διαρκέσει συνολικά δύο έως τέσσερις μήνες – ή πολύ περισσότερο ανάλογα με τις συνθήκες της τοπικής αγοράς.

Μόλις αποφασίσετε να πουλήσετε το σπίτι σας, ξεκινήστε απευθείας να αναζητάτε συμβούλους ακινήτων με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε, για να βρείτε κάποιον με τη σωστή εμπειρία για την περίπτωσή σας. Τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες προτού ξεκινήσετε την καταχώριση, εξετάστε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσετε επιθεώρηση του σπιτιού σας πριν από την πώληση. Στόχος να εντοπίσετε τυχόν προβληματικές παραμέτρους, ειδικά δομικά ή μηχανικά ζητήματα ή επίσης θέματα τακτοποίησης αυθαίρετων σημείων που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν για να διευκολυνθεί μια πώληση. Υπολογίστε αρκετό χρόνο για να προγραμματίσετε τις απαραίτητες επισκευές και τυχόν διαδικασίες τακτοποίησης αυθαίρετων εργασιών.

Περίπου έναν μήνα πριν από την καταχώριση του σπιτιού σας, αρχίστε να εργάζεστε εντατικά επί τόπου στον χώρο προκειμένου να το καθαρίσετε εις βάθος και να τον προετοιμάσετε για τη λήψη επαγγελματικών φωτογραφιών.

Ακολουθεί μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε πριν από την καταχώριση του σπιτιού σας:

 • Συνέντευξη με μεσίτες και έλεγχος του ιστορικού πωλήσεών τους
 • Αφαιρέστε περιττά έπιπλα και άλλα αντικείμενα που πιθανόν να χαλούν την εικόνα του χώρου του σπιτιού σας
 • Ζητήστε μία επιθεώρηση από τεχνικό για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα
 • Προγραμματίστε επισκευές, εάν και όπου χρειάζεται
 • Καθαρίστε με λεπτομέρεια το σπίτι
 • Διακοσμήστε το όσο το δυνατόν πιο όμορφα
 • Τραβήξτε επαγγελματικές φωτογραφίες

3. Εξασφαλίστε βεβαίωση καταλληλότητας από μηχανικό

Προτού βάλετε το σπίτι σας σε αγγελία προς πώληση, είναι σχεδόν απαραίτητο να ζητήσετε επιθεώρηση από μηχανικό ο οποίος θα βεβαιώσει και την καταλληλότητα του ακινήτου. Ο μηχανικός θα ελέγξει το σπίτι σας και θα το συγκρίνει με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία και τις αρμόδιες Αρχές. Μια τέτοια κίνηση θα σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες, κάτι που με τίποτα δεν θα θέλατε να αποκαλυφθεί λίγο προτού κλείσετε τη συμφωνία αγοραπωλησίας.

4. Μην σπαταλάτε χρήματα σε περιττές αναβαθμίσεις

Πέρα από την άκρως απαραίτητη τακτοποίηση αυθαιρεσιών –σε περίπτωση που χρειάζεται- και όλων εκείνων των ενεργειών νομιμότητας του ακινήτου, ίσως χρειαστεί να κάνετε ορισμένες επιδιορθώσεις/βελτιώσεις στο σπίτι σας, προτού τεθεί προς πώληση. Ωστόσο, προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι οι όποιες προσθήκες ή βελτιώσεις προτίθεστε να κάνετε έχουν υψηλή απόδοση επένδυσης. Δεν έχει νόημα, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε καινούργιους πάγκους γρανίτη αν δεν έχετε την οικονομική άνεση ή αν ακόμη κινδυνεύετε να χάσετε χρήματα από την πώληση.

πωληση σπιτιου ανακαινιση

 

Και σ’ αυτό το σημείο είναι που επιπλέον ένας καλός κτηματομεσίτης μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει. Οι μεσίτες/σύμβουλοι ακινήτων συνήθως γνωρίζουν τις προσδοκίες των υποψήφιων αγοραστών στην περιοχή σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τις ανάλογες αναβαθμίσεις. Εάν οι τοπικοί αγοραστές δεν αναζητούν σούπερ φεγγίτες ή τζακούζι, τότε δεν έχει νόημα να τα προσθέσετε. Ένα φρεσκάρισμα με καλό πλαστικό χρώμα, ένα καινούργιο χαλί ή/και μία ελκυστική διαμόρφωση του κήπου είναι τρόποι αναβάθμισης ενός σπιτιού με χαμηλό κόστος, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν μια υπέροχη πρώτη εντύπωση.

Γενικά, οι εργασίες ανακαίνισης στην κουζίνα και το μπάνιο παρέχουν την υψηλότερη απόδοση επένδυσης. Έτσι, αν έχετε παλιά ντουλάπια, ίσως μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε τις πόρτες και το υλικό για μια ανακαινισμένη εμφάνιση. Και όλα αυτά, μπορούν να γίνουν ακόμη και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, χωρίς να ξοδέψετε μία περιουσία.

5. Βγάλτε επαγγελματικές φωτογραφίες

Τώρα που το σπίτι σας είναι πιο ανανεωμένο, συνεργαστείτε με τον σύμβουλο ακινήτων σας για να προγραμματίσετε μια φωτογράφηση για να καταγράψετε το σπίτι σας σε όλη του τη δόξα. Οι φωτογραφίες υψηλής ποιότητας είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι η μεγιστοποίηση της ελκυστικότητας του σπιτιού σας στο Διαδίκτυο μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας γρήγορης πώλησης ή μιας αγγελίας που χρονίζει στα αζήτητα.

Ορισμένοι κτηματομεσίτες αναλαμβάνουν επαγγελματική φωτογράφηση και εικονικές διαδικτυακές περιηγήσεις. Εάν δεν προβλέπεται ωστόσο στη λίστα υπηρεσιών του δικού σας συμβούλου ακινήτου, ίσως αναζητήσετε μόνοι σας έναν καλό φωτογράφο. Η αμοιβή για επαγγελματική φωτογραφία θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού σας, την τοποθεσία του και τον χρόνο που απαιτείται για τις λήψεις του.

Ένας επαγγελματίας φωτογράφος, με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ξέρει πώς να κάνει τα δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα, φωτεινότερα και πιο ελκυστικά. Το ίδιο ισχύει και για το γκαζόν και τον εξωτερικό χώρο σας. Οι αδιάφορες φωτογραφίες στο internet ενδέχεται να κάνουν τους υποψήφιους αγοραστές να προσπεράσουν την αγγελία σας, προτού καν διαβάσουν για το υπέροχο πάρκο που βρίσκεται κοντά ή για το σούπερ ανακαινισμένο μπάνιο.

marketing πωλησης σπιτιου

6. Βάλτε το σπίτι σας στην αγορά

Εάν ο στόχος σας είναι μια γρήγορη πώληση, ακολουθούν συμβουλές για να είναι έτοιμο για να μπει στην αγορά ακινήτου και να προσελκύσετε αγοραστές:

 • Επικεντρωθείτε στην online προβολή του σπιτιού σας

Ίσως έχετε ακούσει για την ελκυστικότητα ενός σπιτιού από τον δρόμο, αλλά οι επαγγελματίες λένε ότι η διαδικτυακή προβολή είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ. Θυμηθείτε, ότι η ποιότητα της παρουσίασης στο internet θα καθορίσει εάν κάποιος θα σας καλέσει και θα κλείσει ραντεβού ή θα προχωρήσει στο επόμενο προς πώληση σπίτι.

 • Διακοσμήστε το όμορφα και διατηρήστε το καθαρό

Οι μεσίτες συχνά προτείνουν στους πωλητές να «σκηνοθετούν» τα σπίτια τους. Αυτό σημαίνει απλώς ότι απομακρύνετε τα επιπλέον έπιπλα, τα προσωπικά και τα άσχημα αντικείμενα από το σπίτι, ενώ βρίσκεστε στην αγορά και οργανώνετε τους χώρους για βέλτιστη εικόνα και σκοπό. Εάν βρίσκεστε σε μια λιγότερο περιζήτητη αγορά ή πουλάτε ένα πολυτελές σπίτι, η επένδυση σε έναν επαγγελματία διακοσμητή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε.

 • Αφήστε κάποιον άλλο να δείξει το σπίτι

Κάντε την παρουσία σας λιγότερο αισθητή, όταν οι πιθανοί αγοραστές έρχονται να δουν το σπίτι σας. Αφήστε τους να φανταστούν πώς θα είναι εάν μπουν στον χώρο, απαλλαγμένοι από το άγχος δικής σας προσοχής και της συνομιλίας σας. Γενικά, οι αγοραστές συνοδεύονται από τον δικό τους κτηματομεσίτη για να δουν ένα σπίτι ή μπορείτε να ζητήσετε από τον δικό σας σύμβουλο να είναι εκείνος παρών σε κάθε επίσκεψη.

7. Ορίστε μια ρεαλιστική τιμή

Ακόμη και σε ανταγωνιστικές αγορές, οι αγοραστές δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα από την πραγματική αξία του ακινήτου, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε μία σωστή εκτίμηση του σπιτιού σας. Η πολύ υψηλή τιμή μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, ενώ η υποτίμηση της αξίας του σπιτιού μπορεί να σας κάνει να χάσετε χρήματα.

Για να τιμολογήσετε σωστά το σπίτι σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκτιμητή ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε αυτό και έχει λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Το ίδιο ωστόσο μπορεί να κάνει και ο σύμβουλος ακινήτων σας, εάν έχετε κάνει την κατάλληλη επιλογή συνεργάτη. Ο κτηματομεσίτης μπορεί να συγκρίνει το ακίνητό σας με παρόμοια ακίνητα που πωλήθηκαν πρόσφατα ή βρίσκονται τώρα στην αγορά και να υπολογίσει μία τιμή πώλησης με βάση αυτά τα δεδομένα. Η ρεαλιστική τιμή θα σας δώσει και τα ανάλογα πλεονεκτήματα, όπως την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές και τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής θέσης που θα οδηγήσει σε καλύτερες προσφορές.

Εάν η πώληση του σπιτιού σας γίνεται αποκλειστικά από εσάς, ελέγξτε τους ιστότοπους με αγγελίες για να δείτε πόσο διατίθενται παρόμοια σπίτια στην περιοχή. Η παρακολούθηση των πραγματικών τιμών πώλησης μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη εικόνα από το να ρωτάτε τις τιμές. Τα σπίτια με πολλές μειώσεις τιμών ενδέχεται να δώσουν στους αγοραστές την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατάσταση τους ή ότι είναι ανεπιθύμητο. Επομένως είναι καλύτερο να ξεχάσετε την ανάγκη πολλαπλών μειώσεων στην τιμολόγηση του σπιτιού σας. Καθορίστε εξαρχής μια ρεαλιστική τιμή για να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών.

8. Ελέγξτε και διαπραγματευτείτε προσφορές

Αφού το σπίτι σας έχει πια εισέλθει επίσημα στην αγορά ακινήτων και οι αγοραστές το έχουν δει, ενδέχεται να αρχίσουν και οι προσφορές. Αυτό θα συμβεί ειδικά όταν ο κτηματομεσίτης σας ή σύμβουλος ακινήτων είναι κατάλληλα επιλεγμένος και έτσι έχετε βρει τη σωστή πηγή για συμβουλές. Εάν βρίσκεστε σε μια ανταγωνιστική αγορά η οποία ευνοεί τους πωλητές, οι αγοραστές πιθανότατα θα προσφέρουν στην τιμή που ζητάτε ή και πιο ψηλά. Μπορεί επίσης να λάβετε πληθώρα προσφορών. Από την άλλη πλευρά, εάν οι πωλήσεις στην περιοχή σας είναι λίγες και δεν λάβετε πολλές προσφορές, ίσως χρειαστεί να είστε πρόθυμοι να διαπραγματευτείτε.

Όταν λαμβάνετε μια προσφορά, έχετε μερικές επιλογές: αποδεχτείτε την προσφορά ως έχει, κάντε μια αντίθετη προσφορά ή απορρίψτε την προσφορά. Η αντίθετη προσφορά είναι μια απάντηση σε μια προσφορά, όπου διαπραγματεύεστε με όρους και τιμή. Πρέπει πάντα να γίνονται γραπτώς και να έχουν σύντομο χρονικό διάστημα (48 ώρες ή λιγότερο) για να ανταποκριθεί ο αγοραστής. Μπορείτε να διαπραγματευτείτε αλλαγές όπως π.χ., για το χρώμα των τοίχων ή κάποιες μικροεπισκευές, αλλά επιμείνετε στην αρχική τιμή ζήτησης προσφέροντας ανταλλάγματα, όπως να αφήσετε κάποια έπιπλα και συσκευές, ώστε να πετύχετε με πιο ήπιο τρόπο τη συμφωνία.

Παρόλο που ο κτηματομεσίτης σας μπορεί να σας προτείνει να δεχτείτε την υψηλότερη προσφορά, εξετάστε προσεκτικά άλλες πτυχές, όπως:

 • Τον τρόπο πληρωμής (μετρητά έναντι χρηματοδότησης)
 • Το ποσό προκαταβολής
 • Απρόβλεπτους παράγοντες
 • Αιτήματα για πιστώσεις
 • Προτεινόμενη ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας πώλησης ακινήτου

Εάν είστε αρκετά τυχεροί και λάβετε πολλές προσφορές, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε την υψηλότερη, αλλά να έχετε υπόψη ότι εάν ένας αγοραστής βασίζεται στη χρηματοδότηση μέσω τράπεζας, το ακίνητο πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου. Οποιοδήποτε έλλειμμα μεταξύ της τιμής αγοράς και της εκτιμώμενης αξίας θα πρέπει κάπως να καλυφθεί, διαφορετικά η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει.

διαπραγματευση για πωληση σπιτιου

9. Προβλέψτε το κόστος κλεισίματος του πωλητή

Τόσο ο αγοραστής σπιτιού όσο και ο πωλητής έχουν κόστος κλεισίματος συμφωνίας. Ο πωλητής σπιτιού πληρώνει συνήθως την προμήθεια του κτηματομεσίτη, συνήθως περίπου 2% συν ΦΠΑ 24%.

Ορισμένα άλλα κόστη που καταβάλλονται συνήθως από τον πωλητή περιλαμβάνουν:

 • Ασφάλιση τίτλου
 • Τέλη εγγραφής
 • Εξαιρετικά προνόμια

Επιπλέον, εάν ο αγοραστής έχει διαπραγματευτεί τυχόν πιστώσεις που πρέπει να πληρωθούν κατά το κλείσιμο, για επισκευές ή κόστος κλεισίματος, ο πωλητής θα πληρώσει και αυτές. Ο κτηματομεσίτης σας θα πρέπει να σας παρέχει μια πλήρη λίστα των εξόδων για τα οποία θα είστε υπεύθυνοι. Ενώ ο αγοραστής πληρώνει συνήθως ένα μεγάλο μέρος του κόστους κλεισίματος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ίσως χρειαστεί να πληρώσετε και κάποια επιπλέον τέλη.

10. Ζυγίστε τις φορολογικές επιπτώσεις

Κατ’ αρχάς, υπάρχουν ορισμένα καλά νέα σε σχέση με την υπεραξία του ακινήτου σας, όπως ότι η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του ανεστάλη μέχρι 31/12/2022. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ:

 • Ο φόρος υπεραξίας που επιβαρύνει τον πωλητή θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.
 • Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για τουλάχιστον 5 χρόνια από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.
 • Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία απέκτησαν πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας (προσοχή με την ημερομηνία ένταξης στα όρια του οικισμού).

Δώστε ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό πωλήσεων ακινήτων: Εάν προβείτε σε τουλάχιστον τρεις πωλήσεις σπιτιών μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, τότε η υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις αυτές θα θεωρηθεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και επομένως θα φορολογηθεί με ποσοστό από 9%-44% και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 100%.

Όσον αφορά τον φόρο μεταβίβασης, αυτός αφορά αποκλειστικά τον αγοραστή και ανέρχεται σε 3% στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

11. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα

Χρειάζονται πολλά χαρτιά για να τεκμηριωθεί σωστά μια πώληση σπιτιού. Συγκεντρώστε εγκαίρως όλα αυτά τα έγγραφα εάν θέλετε να κυλήσει η διαδικασία για την πώληση ακινήτου πιο γρήγορα. Μερικά από αυτά τα έγγραφα που θα χρειαστείτε είναι:

 • Το αρχικό συμβόλαιο αγοράς του σπιτιού σας
 • Πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και τυχόν έγγραφα πολεοδομικής τακτοποίησης
 • Έγγραφα υποθηκών
 • Φορολογικά αρχεία
 • Βεβαίωση μηχανικού
 • Έγγραφο δήλωσης στο Κτηματολόγιο
 • Ασφάλιση ιδιοκτησίας

12. Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν δικηγόρο/νομικό σύμβουλο ακινήτων

Η πρόσληψη ενός δικηγόρου ακινήτων δεν είναι υποχρεωτική ωστόσο ίσως αξίζει τον κόπο να απευθυνθείτε σε έναν τέτοιο επαγγελματία, ειδικά εάν πουλάτε το σπίτι σας χωρίς τη βοήθεια μεσίτη. Ο δικηγόρος/νομικός σύμβουλος ακινήτων θα αναλάβει όλη τη γραφειοκρατία που χρειάζεται, θα ελέγξει τις συμβάσεις και τα έγγραφα, θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά εκκρεμή ζητήματα και θα διασφαλίσει μία όσο το δυνατόν ομαλή πώληση ακινήτου.

Πράγματι, ένας νόμιμος πληρεξούσιος θα μπορούσε να εντοπίσει ζητήματα τίτλου που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πώλησή σας για εβδομάδες ή μήνες – ή ακόμη και την ακύρωση της όλης συμφωνίας – όπως:

 • Εκκρεμή προνόμια ή νομικά θέματα ιδιοκτησίας
 • Θέματα εμπιστοσύνης
 • Υπόλοιπα υποθηκών
 • Φορολογικά ζητήματα
 • Καταπατήσεις

Ένας δικηγόρος ακινήτων σίγουρα θα αποτελέσει ένα έξτρα έξοδο στη διαδικασία πώλησης, αλλά το κόστος μπορεί εν τέλει να φανεί ασήμαντο προκειμένου να προστατεύσετε μία τόσο μεγάλη οικονομική συναλλαγή.

 

Θέλετε να πουλήσετε το ακίνητο σας με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Ανέβασμα Φωτογραφιών
  (* Μπορείτε έως 5 φωτογραφίες μέχρι 2 mb η καθεμία σε μορφή jpg)
  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart