Αγοράστε Σπίτι στο Πολλά Υποσχόμενο Αιγάλεω!
Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας αλλά και κοντά στις κεντρικές εισόδους-εξόδους της πρωτεύουσας το Αιγάλεω ήταν, είναι και θα είναι κόμβος ιστορίας και εξελίξεων. Και αν για πολλά χρόνια είχε τη φήμη της φτωχογειτονιάς αφού όπως και σε άλλες δυτικές συνοικίες ήταν από τις πρώτες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και εργάτες, το Αιγάλεω σήμερα, με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, το διάσημο Άλσος «Μπαρουτάδικο», τα εμπορικά καταστήματα και την αδιάκοπη ψυχαγωγία παραμένει μία περιοχή για να ζεις, με όλα τα χαρακτηριστικά της καλής γειτονιάς. Συν τοις άλλοις, το Αιγάλεω έχει διατηρήσει τη σχετικά χαμηλή δόμηση στα κτίρια, ενώ ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς όλο και πιο σύγχρονα και υψηλής αισθητικής κτίρια εισάγονται στον χάρτη της περιοχής. Στη συνέχεια λοιπόν βρείτε λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσετε στην αγορά σπιτιού στο Αιγάλεω.
Αιγάλεω, η αιώνια πόλη!
Το Αιγάλεω ταξιδεύει στην ιστορία από την αρχαιότητα, τόσο ως περιοχή όσο και ως ονομασία, που σημαίνει λαός αιγών. Ονομασία φυσικά πασίγνωστη αφού στο όρος Αιγάλεω έστησε τον θρόνο του ο Ξέρξης για να παρακολουθήσει τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. – αν και το βουνό δεν ανήκει στον ομώνυμο δήμο. Ωστόσο, η ιστορική Ιερά Οδός επί της οποίας περνούσε η πομπή για τα Ελευσίνια Μυστήρια βρίσκεται στην ίδια θέση από την εποχή του Θησέα και διασχίζει το Αιγάλεω στο μεγαλύτερο τμήμα της. Μάλιστα σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε χνάρια πάνω στον αρχαίο και σημαντικό αυτό δρόμο στον σταθμό Μετρό Αιγάλεω που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας ακριβώς μπροστά από τη σύγχρονη Ιερά Οδό. Εκτός από την αρχαία Οδό, το Αιγάλεω διέσχιζε ο πιο αγαπημένος ποταμός της Αθήνας, ο Κηφισός ενώ από την αρχαιότητα χαράχτηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες της περιοχής, βάσει της εδαφικής της διαμόρφωσης και σε σχέση με την Ακρόπολη.
Στο πέρασμα των αιώνων η γη που εκτείνεται στα σημερινά όρια του δήμου Αιγάλεω καλλιεργήθηκε από κατοίκους της Αθήνας αλλά και άλλους λαούς όπως Φράγκους, Τούρκους, Καταλανούς ακόμη και Φλωρεντίνους. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα δεν υπήρχε οικισμός αλλά δύο δεκαετίες περίπου προτού τον 20ο αιώνα δημιουργήθηκε, από τους αδελφούς Μαλτσινιώτη το γνωστό εργοστάσιο πυρίτιδας (μετέπειτα πέρασε στα χέρια του βιομήχανου Πρόδρομου Μποδοσάκη) το οποίο έδωσε και το όνομα «Μπαρουτάδικο» στην περιοχή η οποία τότε ακόμη υπαγόταν στον Δήμο Αθηναίων.
Μέχρι το 1920 οι μοναδικοί κάτοικοι ήταν επομένως μερικές εκατοντάδες εργάτες του τοπικού πυριτιδοποιείου και των βιομηχανιών που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή αλλά και καλλιεργητών γης από τον Βοτανικό. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή σύνθεσης του πληθυσμού του Αιγάλεω, με τη δημιουργία των πρώτων ουσιαστικά κοινωνικά και πολιτιστικά αυτόνομων πυρήνων. Έτσι, η τοποθεσία αναγορεύτηκε ως κοινότητα με τη συμβολική ονομασία Συνοικισμός Αγίου Σάββα-Νέες Κυδωνίες. Τότε μοιράστηκαν στους πρόσφυγες και τα πρώτα οικόπεδα γύρω από την Ιερά Οδό και της περιοχής γύρω από τον σημερινό Άγιο Σπυρίδωνα.
Το Αιγάλεω θα συνέχιζε να γράφει ιστορία και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το 1941 οι Αιγαλιώτες οργάνωσαν σαμποτάζ κατά των αρχών της Κατοχής κόβοντας καλώδια επικοινωνιών που βρίσκονταν στο όρος Αιγάλεω. Εδώ όμως βρήκαν και μαρτυρικό θάνατο πάνω από 100 άμαχοι το 1944 όταν οι Γερμανοί έκαναν επιδρομές στα σπίτια γύρω από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ προτού εγκαταλείψουν την πόλη ανατίναξαν το πυριτιδοποιείο αφήνοντας δεκάδες ακόμη νεκρούς και τραυματίες.
Όμως η πόλη θα ξαναγεννιόταν από τις στάχτες της στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Θα συνέχιζε να είναι μια πόλη εργατών αλλά θα ξεκινούσε και ένα τεράστιο, νέο, ρεύμα: αυτό της διασκέδασης. Εδώ λοιπόν, ξεκίνησαν τα πρώτα ρεμπετάδικα και ταβέρνες με ζωντανή μουσική: Δεν είναι τυχαίο ότι από το Αιγάλεω κατάγονται μεγάλα ονόματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού –και όχι μόνο- με τον Γιώργο Ζαμπέτα να αποτελεί παντοτινό σύμβολο και εμπνευστή του «Αιγάλεω Σίτι» που τόσο αγαπούσε.
Το Αιγάλεω Σήμερα
Σήμερα το Αιγάλεω μπορεί να μη διαθέτει πια εκείνα τα παλιά στέκια από όπου πέρασαν μεγάλες μορφές του τραγουδιού, ωστόσο πλέον διαθέτει πεζόδρομους γεμάτους από καλαίσθητα καφέ, όπως η Μάρκου Μπότσαρη, ενώ η άλλοτε αδιάφορη οδός Αγίας Λαύρας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η Μέκκα των μεζεδοπωλείων της Αθήνας.
Σήμα-κατατεθέν και επίκεντρο του Αιγάλεω είναι η πλατεία Ελευθερίας με τη διπλανή της πλατεία Εσταυρωμένου όπου δεσπόζει ο Ιερός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού γύρω από τον οποίο επίσης υπάρχει πληθώρα καφέ και καταστημάτων. Όταν δε βγαίνει κανείς από το μετρό που βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία Ελευθερίας, νιώθει ότι βρίσκεται σε μια άλλη Αθήνα, πιο οικεία και πιο φιλική, με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό να το στολίζει από τα ανατολικά και το βουνό Αιγάλεω στα δυτικά ενώ η αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στο Λεκανοπέδιο Αττικής εδώ είναι ιδιαίτερα αισθητή.
Υπάρχει όμως και το καταπράσινο έμβλημα της περιοχής και δεν είναι άλλο από το ιστορικό Μπαρουτάδικο. Το διάσημο πια Άλσος Αιγάλεω είναι σήμερα μια έκταση πρασίνου και πολιτισμού καθώς περιλαμβάνει καφέ-εστιατόριο, πατινάζ, αθλητικούς χώρους και το εξαιρετικό θέατρο Αλέξης Μινωτής, γνωστό για την πληθώρα εκδηλώσεων που κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί στην πόλη.
Δεν θα μπορούσε ωστόσο να παραληφθεί η αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά τα οποία και πάλι είχαν την έδρα τους στον συγκεκριμένο δήμο. Μετά τη συγχώνευση αυτή που συμπεριέλαβε στη συνέχεια και την Εθνική Σχολή Υγείας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θεωρείται ως το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Οι φοιτητές επομένως ήταν και είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την αγορά ακινήτων στην περιοχή η οποία επίσης απέκτησε μεγαλύτερη αίγλη με τη λειτουργία του μετρό όπου λειτουργούν δύο σταθμοί: Αιγάλεω και Αγία Μαρίνα.
Στα δυτικά, αλλά με θέση προνομιακή
Ο Δήμος Αιγάλεω με τους σχεδόν 48.000 κατοίκους, βρίσκεται στον Δυτικό Τομέα των Αθηνών. Με τον Δήμο Αθηναίων συνορεύει στα ανατολικά, ενώ στα βόρεια με το Περιστέρι και το Χαϊδάρι. Στα δυτικά του συνορεύει με τη Νίκαια, τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και την Αγία Βαρβάρα ενώ στα νότια με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου από τον οποίο χωρίζεται από τις λεωφόρους Πέτρου Ράλλη και Κηφισού. Εκτός από τις δύο βασικές αυτές αρτηρίες το Αιγάλεω διασχίζεται όπως προαναφέρθηκε από την Ιερά Οδό που το οριοθετεί σε σχέση με τον δήμο Αθηναίων και το Χαϊδάρι αλλά και τη Θηβών που βρίσκει τη Νίκαια στα δυτικά και το Περιστέρι στα βόρεια. Τα τελικά όρια του δήμου Αιγάλεω διαμορφώθηκαν με συνεχόμενες προσθήκες και εντάξεις νέων συνοικιών στην αρχική οικιστική μονάδα η οποία περιοριζόταν στο στενό όριο της κοινότητας η οποία είχε δημιουργηθεί το 1934.
Το 1937 έγιναν οι πρώτες αλλαγές στα όρια της περιοχής οι οποίες το 1943 θα μετέτρεπαν το Αιγάλεω σε δήμο. Το 1952 προστέθηκε η ανατολική πλευρά του Μπαρουτάδικου. Δύο χρόνια μετά προστέθηκε η οδός Κύπρου και η περιοχή γύρω από τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, για να ακολουθήσουν, το Κάτω Κτήμα Λιούμη το 1955 και το Άνω Κτήμα Λιούμη μαζί με τον οικισμό Νταμαράκια στα 1967.
Γενικότερα, η θέση του Αιγάλεω είναι ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς είναι σε μικρή απόσταση τόσο από το κέντρο της Αθήνας (4 χλμ από την Ομόνοια) ενώ η πρόσβαση στον Πειραιά, ειδικά από τη λεωφόρο Κηφισού γίνεται σε ελάχιστα λεπτά.
Επιπλέον, το γεγονός ότι συνορεύει άμεσα με τις εξόδους προς Κόρινθο και Λαμία είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης του Αιγάλεω.
Αγορά Σπιτιού στο Αιγάλεω – Οι Τιμές Πώλησης
Κάποτε τα ακίνητα στο Αιγάλεω θεωρούνταν ευκαιρία για φτηνές αγορές. Σήμερα όμως, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας του μετρό, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Σε αυτό έχουν συμβάλει φυσικά και οι καλύτερες υποδομές αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής που περιλαμβάνει και τη διασκέδαση. Όπως επομένως και στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Αθήνας οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στην περιοχή ξεκινούν από 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα των 800 ή 900 ευρώ/τ.μ.
Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη SPI (Spitogatos Property Index) της εταιρείας Spitogatos το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,2% ετησίως. Ήτοι, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1300 ευρώ/τ.μ. από τα 1200 ευρώ/τ.μ. που ήταν ένα χρόνο ακριβώς πριν.
Ειδικότερα στο Αιγάλεω η μέση κατώτερη εμπορική τιμή για τα σπίτια πενταετίας (που έχουν κατασκευαστεί δηλαδή μετά το 2015) βρίσκεται στα 1000 ευρώ ενώ η μέση ανώτερη τιμή είναι τα 1600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια στιγμή, οι αντικειμενικές αξίες καθορίζονται στα 800 ευρώ/τ.μ. ως κατώτερη τιμή και στα 1.250 ευρώ/τ.μ. ως ανώτερη τιμή.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι όσο πιο κοντά είναι τα ακίνητα στο μετρό του Αιγάλεω και γύρω από την καρδιά της πόλης, τις πλατείες Ελευθερίας – Εσταυρωμένου, τόσο πιο πολύ πλησιάζουν την ανώτερη τιμή πώλησης. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνα που βρίσκονται κοντά στον σταθμό Αγία Μαρίνα αλλά και την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά τα σπίτια γύρω από τον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου ήταν ανέκαθεν τα πλέον περιζήτητα και επομένως πιο ακριβά.
Οι τιμές αυτές αναμένεται να αυξηθούν, και μάλιστα πολύ γρήγορα, καθώς ακολουθούν τους ρυθμούς αύξησης των ακινήτων στα δυτικά προάστια οι οποίοι είναι ταχύτατοι σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Συνεπώς, μια επένδυση σε σπίτι στο Αιγάλεω αποτελεί μία πολύ έξυπνη επενδυτική κίνηση. Όχι μόνο θα αποκτήσεις σπίτι σε μία πόλη διαχρονική και πάντα στο επίκεντρο της αθηναϊκής ζωής, αλλά θα δώσει πρόσθετη αξία στα χρήματά σου αφού οι τιμές στο Αιγάλεω αυξάνονται συνεχώς.
Θέλετε να αγοράσετε σπίτι με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: