Τι Περιλαμβάνει η Ανακαίνιση Μπάνιου;
/
/
Τι Περιλαμβάνει η Ανακαίνιση Μπάνιου;
Ανακαίνιση Μπάνιου Οδηγός

Τι Περιλαμβάνει η Ανακαίνιση Μπάνιου;

Θέλετε να δώσετε νέα πνοή στο παλιό μπάνιο στο σπίτι σας; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε πιο λειτουργικό και πιο ασφαλές τον πιο σημαντικό χώρο υγιεινής στο κατάστημα ή το ξενοδοχείο σας; Είτε χρειάζεστε ολική είτε μερική ανακαίνιση προκειμένου να ανταποκριθείτε στις νέες σχεδιαστικές τάσεις και ανάγκες, χρειάζεστε μια έμπειρη εταιρεία ανακαινίσεων. Για να σας δώσει  λύσεις -από την επιλογή των απαραίτητων ειδών υγιεινής και αξεσουάρ μέχρι την υπεύθυνη κατασκευή με τους πιο έμπειρους τεχνίτες.

Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση μπάνιου

Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε πλήρη ανακαίνιση, συνήθως η διαδικασία αποτελείται από 5 βήματα:

 • αφαίρεση του δαπέδου και του υποστρώματος
 • εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρικών συστημάτων
 • κατασκευή νέας επίστρωσης
 • τοποθέτηση πλακιδίων, δαπέδων και ειδών μπάνιου
 • βάψιμο σημείων που δεν καλύπτονται από πλακάκια

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ανακαίνιση του μπάνιου είναι σχετική και σίγουρα εξαρτάται από το μέγεθος και τις ανάγκες του χώρου. Για ένα μικρό μπάνιο ωστόσο οι φάσεις ανακαίνισης ολοκληρώνονται συνήθως σε 7 ημέρες κατ ‘ανώτατο όριο.

Τι πρέπει να αλλάξετε όταν πραγματοποιείται ανακαίνιση μπάνιου;

Οι επιλογές για να δώσετε νέα πνοή στο μπάνιο σας, ανάλογα και με τις ανάγκες ή τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε λόγω αρχικής κατασκευής, είναι πολλές. Αν σας αρέσει όπως είναι αλλά θέλετε μία ανανέωση σύμφωνα με τις νέες τάσεις μπορείτε να κρατήσετε το στιλ απλώς αλλάζοντας το χρώμα των πλακιδίων. Εάν έχετε ένα μικρό μπάνιο, χρησιμοποιήστε το λευκό για να κάνετε τους χώρους μεγαλύτερους και φωτεινότερους. Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε το λευκό με διαφορετικά χρώματα, όπως το μαύρο για ένα κομψό στιλ ή το μπλε (ίσως με κεραμικά πλακάκια) για ένα πιο ζωντανό στιλ.

Όσον αφορά το δάπεδο, μπορείτε να επιλέξετε υλικά διαφορετικά από τα συνηθισμένα πλακάκια, όπως, για παράδειγμα:

 • παρκέ, το οποίο δεν φοβάται μικρές ποσότητες νερού αλλά απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη συντήρηση. Επιπλέον, πολλοί τύποι είναι ανθεκτικοί στην υγρασία.
 • το microcement, το οποίο έχει εξαιρετική αντοχή στο νερό και την υγρασία, είναι εύκολο να καθαριστεί και δίνει ένα ελάχιστο στυλ στο περιβάλλον. Μπορεί να τοποθετηθεί στο υπάρχον δάπεδο, για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

Είδη υγιεινής: Πώς να τα επιλέξετε

Κατά την ανακαίνιση του μπάνιου, υπάρχουν δύο επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τα είδη υγιεινής: αυτά που είναι τοποθετημένα στο έδαφος ή τα επιτοίχια. Η προτίμηση του ενός ή του άλλου τύπου θα κάνει τη διαφορά στη θέση των σωλήνων. Εάν αποφασίσετε να ανακαινίσετε πλήρως το μπάνιο, θα είστε ελεύθεροι να κάνετε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στο στιλ σας. Αν, από την άλλη πλευρά, δεν θέλετε να κάνετε σημαντικές αλλαγές στο υδραυλικό σύστημα, η χρήση του ίδιου τύπου φωτιστικών μπάνιου θα σας εξασφαλίσει χρόνο και χρήμα.

Πέρα από τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες πάντως, είναι γεγονός ότι η επιλογή των επιτοίχιων ειδών υγιεινής είναι πολύ πιο βολική. Στην πραγματικότητα, δίνουν ένα μινιμαλιστικό και μοντέρνο στιλ και, καθώς καταλαμβάνουν λίγο χώρο, είναι επίσης κατάλληλα για μικρά μπάνια. Τέλος, η απουσία βάσεων σε αυτόν τον τύπο ειδών υγιεινής διευκολύνει κατά πολύ τον καθαρισμό του δαπέδου.

Ο φωτισμός και τα αξεσουάρ

Στην ανακαίνιση του μπάνιου σας, το φως και τα αξεσουάρ παίζουν θεμελιώδη ρόλο.

Αναλογιστείτε εάν ο ήδη υπάρχον φωτισμός σας βοηθάει όταν πλένεστε, ξυρίζεστε ή βάφεστε. Μήπως δεν ήταν ποτέ αρκετός και τώρα είναι ευκαιρία να τον βελτιώσετε; Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές είτε με απλίκες οροφής είτε επίτοιχες, φυσικά με ειδικές προδιαγραφές ώστε να είναι ασφαλείς και να αντέχουν στην υγρασία.

Επίσης, ανάλογα με το χρώμα των πλακιδίων που έχετε επιλέξει και την αίσθηση που θέλετε να δώσετε στο μπάνιο σας, μπορείτε να συνδυάσετε αξεσουάρ σε:

 • επιχρωμιωμένο χάλυβα
 • μάρμαρο
 • κεραμικά
 • ξύλο ή μπαμπού
 • λευκό ή χρωματιστό πλαστικό

Αυτά τα υλικά θα καθορίσουν το στιλ του μπάνιου, δίνοντάς του το χαρακτήρα που θέλετε να επιτύχετε με την ανακαίνιση.

Όσον αφορά το χρώμα, επιλέγονται γενικά ζεστές αποχρώσεις που θα δώσουν στο μπάνιο μία φυσική αίσθηση. Αντιθέτως, ένα ψυχρό χρώμα θα μοιάζει τεχνητό και άκομψο.  Φυσικά, η τέλεια απόχρωση θα εξαρτηθεί από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας.

Ανακαίνιση μπάνιου σε χώρους δημόσιας χρήσης

Σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ αλλά και εμπορικά κέντρα. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές και ακόμη πιο υψηλών προδιαγραφών όταν οι χώροι υγειονομικής χρήσης είναι και δημόσιας χρήσης.

Σχολεία

Τα μπάνια στα σχολεία είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά. Σε πολλές σχολικές μονάδες οι κατασκευές είναι παλιές και χρειάζεται πλήρης ανακαίνιση ακόμη και στα υδραυλικά ενώ το γεγονός ότι η χρήση γίνεται από πολλά άτομα ταυτόχρονα πολλές φορές οι χώροι είναι περιορισμένοι με τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων. Πέρα από την ανάγκη για την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής ώστε να είναι πιο μοντέρνοι και πιο φιλικοί προς τη χρήση από τους μαθητές, βασικό είναι επίσης και το ζήτημα της πρόσβασης ΑμεΑ: αυτό σημαίνει ράμπες, κατάλληλα είδη υγιεινής και διαμόρφωση χώρων με χωρίσματα ορθά τοποθετημένα, όπου τα παιδιά μπορούν να κινούνται με άνεση χωρίς κινδύνους.

Καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία

«Αν θέλεις να μάθεις την ποιότητα ενός χώρου εστίασης ή ενός ξενοδοχείου, επισκέψου πρώτα το μπάνιο», υποστηρίζουν πολλοί. Πράγματι, ένα προσεγμένο, λαμπερό και ασφαλές μπάνιο δεν είναι λεπτομέρεια σε έναν μαγαζί όπου ο κόσμος πηγαίνει να φάει, να πιει καφέ ή να διανυκτερεύσει. Αντίθετα, είναι ο χώρος που απαιτεί ίσως και μεγαλύτερη προσοχή σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, δείχνει και την πρόθεση της ιδιοκτησίας να προσφέρει το καλύτερο και με απόλυτη ασφάλεια στους πελάτες. Πολλές φορές ωστόσο μπορεί να υπάρχουν προβλήματα από λάθος ή αμέλεια των υπεύθυνων για τις εργασίες εξαρχής. Ή μπορεί απλώς να έχουν παρέλθει κάποια χρόνια και η ανακαίνιση να είναι απαραίτητη ώστε ένα μπάνιο κοινής χρήσης να αποκτήσει μοντέρνα εικόνα και να ανταπεξέλθει στις πιο νέες απαιτήσεις – όπως οι προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Για να είναι πιο άνετα και προσβάσιμα τα μπάνια σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος χρειάζεται επομένως να υιοθετηθούν χρήσιμες λύσεις για την επίλυση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την ασφάλεια, κυρίως μέσα από την επιλογή των κατάλληλων υλικών και αξεσουάρ. Σκοπός, να μεταδώσετε στους επισκέπτες σας μια αίσθηση αξιοπιστίας και άνεσης, επιτρέποντάς τους να μετακινούνται εύκολα σε αυτούς τους χώρους. Εκτός από την εγγύηση της πρακτικότητας και της ευκολίας χρήσης, αυτά τα αντικείμενα μπορούν επίσης να επιλεγούν και με βάση τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart