Αποθηκευτικοί Χώροι: Ανοδική Τάση Πριν τον Κορονοϊό

Αποθηκευτικοί χώροι

Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς logistics από το 2017 και έκτοτε, έπειτα από την ύφεση της προηγούμενης 10ετίας, πολλαπλασίασε τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των τιμών των αποθηκευτικών χώρων.

O δείκτης κύκλου εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες κατά το γ’ τρίμηνο του 2019 βρισκόταν στο 181,2, ενώ ενδεικτικά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 βρισκόταν στο 89,1. Επίσης, ο δείκτης επιδόσεων Logistics (LPI) για το έτος 2018 κατέταξε την Ελλάδα στην 42η θέση σε 160 χώρες, σημειώνοντας βαθμολογία 3,2 /5.

Όσον αφορά τα ενοίκια για χώρους πρώτης κατηγορίας, αναμένεται να παραμείνουν σταθερά, δεδομένης της έλλειψης στοκ εμπορικών ακινήτων. Ακόμα, οι εμπορικές επενδυτικές αποδόσεις για χώρους πρώτης κατηγορίας αναμένεται να οδηγηθούν σε σχετική αποκλιμάκωση λόγω των ενισχυμένων προοπτικών της αγοράς. Η χώρα μας κατέχει στρατηγική θέση στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και, για τον λόγο αυτό, έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στον σημαντικότερο κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της κτηματομεσιτικής εταιρείας Arbitrage, η δραστηριότητα στον τομέα των logistics, πριν εκδηλωθεί ο κορονοϊός, προερχόταν από την ελαφριά βιομηχανία και τη συναρμογή προϊόντων, καθώς επίσης και από επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων και διανομείς οικιακών αγαθών (π.χ., Πλαστικά Κρήτης, BMW – JLR Spanos, WWW, M&M, Dixons κ.λπ.).

Επίσης, έντονο ήταν το μισθωτικό ενδιαφέρον και από παραδοσιακούς παρόχους υπηρεσιών 3PL και επιχειρήσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (ενδεικτικά Cargo Book, Food Link, Kuehne Nagel, Synergy Logistics, Sarmed, Attiki Kinisi, Metron, Schenker, Διακίνησις, Αθηναϊκή), ενώ ακολουθούν οι υπεραγορές (π.χ., AB Βασιλόπουλος, Κρητικός, Σκλαβενίτης), οι εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών και οι εμπορικές επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών (π.χ. Μεϊδάνης, Καύκας). Ζήτηση, επίσης, καταγράφηκε από μισθωτές που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες και αναλώσιμα προϊόντα υγείας (Hellenic Healthcare, Leriva), καθώς επίσης και εκπαιδευτικό εξοπλισμό (Διόφαντος).

 

Με πληροφορίες από το Capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις