Μούχλα στο Σπίτι: Είδη, Αιτίες & Πώς να την Εξαφανίσετε!
/
/
Μούχλα στο Σπίτι: Είδη, Αιτίες & Πώς να την Εξαφανίσετε!
Μούχλα

Μούχλα στο Σπίτι: Είδη, Αιτίες & Πώς να την Εξαφανίσετε!

Μούχλα – η όψη, η μυρωδιά, ακόμη και η σκέψη σας φέρνει αποστροφή. Πιθανότατα έχετε εικόνες ξεχασμένου φαγητού που μούχλιασε στο πίσω μέρος του ψυγείου σας ή σε μια παλιά μπανιέρα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια. Εκτός όμως από τις περιπτώσεις των χαλασμένων τροφίμων, η μούχλα στο σπίτι στην πραγματικότητα μπορεί να αντιπροσωπεύει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σας εάν δεν ελεγχθεί.

Η παρουσία μούχλας στο σπίτι, εκτός από αντιαισθητική, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, από αναπνευστικές δυσλειτουργίες έως ακόμα σοβαρότερη ζημία για την υγεία σας. Πρέπει λοιπόν να δώσετε άμεση προσοχή σε τυχόν σημάδια μούχλας, να αξιολογήσετε την κατάσταση και να αποφασίσετε πως θα απαλλαγείτε γρήγορα από αυτή.

Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι ένας μύκητας που αναπαράγεται με την αποβολή μικροσκοπικών σπόρων στο περιβάλλον. Ενώ η μούχλα αναγνωρίζεται πιο εύκολα με την όραση, οι υψηλές συγκεντρώσεις της μπορούν επίσης να εκλύσουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Όταν οι σπόροι της βρεθούν σε ένα υγρό περιβάλλον, μεγαλώνουν και εξαπλώνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν σήψη.

Μερικά είδη μούχλας ευδοκιμούν σε χώρους του σπιτιού όπου η υγρασία είναι συνηθισμενη, όπως μπάνια, κουζίνες, σοφίτες, υπόγεια. Τα περισσότερα είδη μούχλας προτιμούν σκοτεινά περιβάλλοντα και αποστρέφονται το φως του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πιο πιθανό να βρείτε μούχλα σε περιοχές όπως γκαράζ, υπόγεια και μπάνια χωρίς παράθυρα. Στα σπίτια υπάρχουν επίσης πολλά είδη υλικών με τα οποία τρέφεται η μούχλα. Τα πλακάκια οροφής, τα χρώματα των τοίχων, τα χαλιά και τα υφάσματα είναι όλες ελκυστικές πηγές ανάπτυξης για διαφορετικές ποικιλίες μούχλας.

Διαφορετικοί τύποι μούχλας

Τα είδη μούχλας που θα συναντήσετε σε ένα σπίτι είναι πολλά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπάρχουν πιθανώς δεκάδες χιλιάδες τύποι μούχλας, αν όχι περισσότεροι. Υπάρχουν ωφέλιμα είδη μούχλας που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των φύλλων, των φυτών και των δέντρων. Ενώ πολλά είδη της είναι ακίνδυνα, επιβλαβείς τύποι σε κλειστά μέρη μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη και δυσκολία στην αναπνοή. Τα αποτελέσματα θα είναι πιο έντονα για όσους είναι αλλεργικοί σε αυτό το είδος μούχλας ή έχουν άσθμα.

Ακολουθούν μερικοί τύποι μούχλας που συνήθως συναντάτε σε κάποια σημεία του σπιτιού σας:

Εναλλαρία

Αυτός ο τύπος μούχλας, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως το άσθμα στην άνω αναπνευστική οδό, βρίσκεται συχνά σε ντους και μπανιέρες, κάτω από διαρροές και σε σπίτια που έχουν υποστεί βλάβη από το νερό. Έχει βελούδινη υφή με σκούρες πράσινες ή καστανές ίνες σαν μαλλιά.

Aureobasidium

Συνήθως βρίσκεται πίσω από ταπετσαρία ή σε βαμμένες ή ξύλινες επιφάνειες, αυτή η μούχλα ξεκινά ως ροζ, καφέ ή μαύρη απόχρωση και μετά μετατρέπεται σε σκούρο καφέ καθώς μεγαλώνει. Αυτός ο τύπος μούχλας μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στα μάτια, το δέρμα και τα νύχια.

Μαύρη μούχλα (Stachybotrys)

Αυτή η μούχλα φαίνεται γλοιώδες και μαύρη ή σκούρα πράσινη και βρίσκεται συνήθως σε οργανικά υλικά όπως ξύλο, σανό και χαρτόνι. Είναι επίσης γνωστό ως «τοξική μούχλα» επειδή απελευθερώνει μυκοτοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων, όπως δυσκολία στην αναπνοή, παραρρινοκολπίτιδα, κόπωση, κεφαλαλγία, αίσθημα καψίματος στους αεραγωγούς σας, επίμονο βήχα, αιμορραγία της μύτης, πυρετός και ακόμη και κατάθλιψη .

Ulocladium

Επίσης, σε μαύρο χρώμα, αυτός ο τύπος μούχλας βρίσκεται σε κουζίνες, μπάνια και υπόγεια – περιοχές όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα συμπύκνωσης ή όπου έχει προκληθεί ζημιά στο νερό. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν αλλεργική ρινίτιδα, δερματικές λοιμώξεις και δυσκολία στην αναπνοή.

Ροζ μούχλα

Ενώ η ροζ μούχλα αναφέρεται ως μούχλα, είναι στην πραγματικότητα βακτήρια. Βρίσκεται συνήθως στα μπάνια, ειδικά στο ντους – στα πλακάκια, στους αρμούς και στις πόρτες – όπου τρέφεται με σαπούνι και υπολείμματα σαμπουάν. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα βακτήρια από μια αποικία που εμφανίζεται ροζ και γλοιώδης. Αν και είναι γενικά αβλαβές, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις εάν εισέλθει στο μάτι σας ή σε ανοιχτή πληγή.

Πώς να απαλλαγείτε από μούχλα στο σπίτι

Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλοί τύποι μούχλας, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αφαίρεσης. Η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο του μούχλας που αντιμετωπίζετε, την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται και τον βαθμό στον οποίο έχει εξαπλωθεί.

Εάν επιλέξετε να χειριστείτε μόνοι σας την αφαίρεση της, φροντίστε να φορέσετε επαρκή προστατευτικά εργαλεία. Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικο πουκάμισο, προστατευτικά γάντια και γυαλιά, αδιάβροχες μπότες και μάσκα για την προστασία της μύτης και του στόματος. Ίσως να ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά σκεφτείτε ότι μιλάμε για μύκητες που μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στον οργανισμό σας μέσω της αναπνευστικής οδού.

Μούχλα σε ξύλο

Η αφαίρεση μούχλας από ξύλο είναι εύκολη αν δεν έχει απλωθεί πολύ μακριά. Πριν ξεκινήσετε, φορέστε την προστατευτική σας εξάρτηση, ειδικά μια μάσκα και γάντια. Πρώτα, σκουπίστε την περιοχή με τη μούχλα. Αυτό θα απορροφήσει τυχόν χαλαρά σπόρια στην επιφάνεια του ξύλου. Στη συνέχεια, τρίψτε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Σε μη επεξεργασμένο ή άβαφο ξύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό. Απορροφήστε στη συνέχεια κάθε καθαριστικό και επιπλέον υγρασία, σκουπίζοντας της με απορροφητικό χαρτί ή πανί.

Εάν η μούχλα είναι ακόμα εμφανής στο ξύλο, μπορείτε να προσπαθήσετε να την τρίψετε με κάποιο γυαλόχαρτο. Επειδή η μούχλα μπορεί να ζήσει βαθιά στους πόρους του ξύλου, ίσως χρειαστεί να τρίψετε επίμονα και αρκετά για να την αφαιρέσετε πλήρως.

Μούχλα στους τοίχους

Η μούχλα στους εσωτερικούς τοίχους σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη για πρόβλημα στα υδραυλικά. Πίσω ή μέσα από τον μουχλιασμένο τοίχο, μπορεί να έχετε διαρροή. Ή ακόμα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα εξαερισμού στο χώρο. Το μπάνιο διαθέτει εξαερισμό; Αν όχι, η υγρασία μπορεί να αυξάνεται όποτε κάνετε ντους, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας.

Εάν υπάρχει πρόβλημα με τα υδραυλικά, η μούχλα στο σπίτι θα επανέρχεται μετά από λίγο, κάθε φορά που θα την καθαρίζετε. Διορθώστε καλύτερα πρώτα αυτά τα προβλήματα. Εάν υποψιάζεστε διαρροή, καθαρίστε την περιοχή και δείτε πόσο γρήγορα επανέρχεται η μούχλα στο σπίτι. Εάν εμφανιστεί γρήγορα, ίσως χρειαστεί να καλέσετε κάποιον υδραυλικό για να επιλύσει το πρόβλημα.

Για να καθαρίσετε τη μούχλα από τους τοίχους σας, χρησιμοποιήστε ένα σκληρό σφουγγάρι εμποτισμένο με διάλυμα λευκαντικού και νερού. Ενώ φοράτε προστατευτική μάσκα και γάντια, τρίψτε το μολυσμένο σημείο με το διάλυμα σας. Για επίμονα μπαλώματα μούχλας, ίσως χρειαστεί να αφήσετε το διάλυμα να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Εάν εξακολουθεί να μην λειτουργεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προϊόντα αφαίρεσης της μούχλας και αντιμουχλικά χρώματα.

Μούχλα στο εξωτερικό του σπιτιού

Η μούχλα στο εξωτερικό του σπιτιού δεν είναι μόνο αντιαισθητικό – μπορεί επίσης τελικά να μεταναστεύσει στο εσωτερικό και να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές. Ένα κοινό μέρος όπου μπορεί να εμφανιστεί μούχλα στο εξωτερικό ενός σπιτιού περιλαμβάνει τα ξύλινα decks, τα οποία μπορούν να καθαριστούν με απορρυπαντικό. Καθαρίστε το βινύλιο ή το ξύλο με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Είναι μια καλή επιλογή λύσης, καθώς δεν θα βλάψει την εμφάνιση τους.

Για τσιμεντοσανίδες ή τοίχους από μπετόν, χρησιμοποιήστε τη μάνικα κήπου. Ξεπλύνετε πρώτα το σημείο, ψεκάστε σε μη τοξικό υγρό αφαίρεσης της μούχλας, αφήστε το να καθίσει ενώ η μούχλα αρχίζει να διαλύεται, στη συνέχεια ξεπλύνετε το σημείο.

Μούχλα στο μπάνιο

Η μούχλα σε φωτιστικά και επιφάνειες του μπάνιου μπορεί να αφαιρεθεί με διάφορους τρόπους: εμπορικά προϊόντα καθαρισμού, λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα ή ένα διάλυμα λευκαντικού πλυντηρίου σε συνδυασμό με νερού. Τρίξτε την περιοχή με μια σκληρή πλαστική βούρτσα αν είναι μεγάλη ή με μια οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη μούχλα από τους αρμούς και τις γωνίες.

Για να αποφύγετε τη διασπορά της μούχλας κατά τον καθαρισμό, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή εξαερισμό του χώρου και να χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα για να στεγνώσετε τις βρεγμένες επιφάνειες. Σκουπίστε το νερό από σκληρές επιφάνειες, όπως τοίχους και νεροχύτες ντους και διορθώστε τις υδραυλικές διαρροές το συντομότερο δυνατό. Τρίψτε τη μούχλα από τις επιφάνειες μόλις εμφανιστεί, και στη συνέχεια φροντίστε να στεγνώσετε την περιοχή για να αποτρέψετε την εξάπλωσή της.

Μούχλα στην κουζίνα

Εντοπίστηκε μούχλα στην κουζίνα σας; Τρίψτε σκληρές επιφάνειες με μία από τις λύσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, προσέχοντας να ξεπλύνετε καλά τις επιφάνειας προετοιμασίας τροφίμων μετά. Ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε πορώδεις επιφάνειες, όπως ξύλα κοπής ή ξύλινα σκεύη, που ίσως είναι μολυσμένα.

Για να αποφύγετε τη μούχλα και να κάνετε παρκή συντήρηση της κουζίνας, να ανοίγετε τα παράθυρα για να βελτιώσετε τον εξαερισμό και να λειτουργείτε τον απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα και τον καθαρισμό. Σκουπίστε το νερό από σκληρές επιφάνειες και διορθώστε τις διαρροές στις βρύσες το συντομότερο δυνατό. Πάντα να βεβαιώνεστε ότι τα επιτραπέζια σκεύη και τα πιάτα σερβιρίσματος είναι στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε για να αποφύγετε την εξάπλωση της μούχλας στα ντουλάπια. Τρίψτε τημούχλα από τις επιφάνειες μόλις εμφανιστεί, και στη συνέχεια φροντίστε να στεγνώσετε την περιοχή για να αποτρέψετε την εξάπλωσή της.

Μούχλα στο υπόγειο

Η μούχλα στο υπόγειο μπορεί να είναι ανθεκτική, δεδομένης της φύσης των υπογείων – τείνουν να είναι πολύ πιο υγρά από τα δωμάτια στο επίπεδο του εδάφους. Συνήθως έχουν χαμηλό αερισμό και μικρή ροή αέρα, ένας συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της μούχλας. Και φυσικά, τα υπόγεια μπορεί να είναι επιρρεπή σε πλημμύρες, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ή μη εντοπισμένων διαρροών στους σωλήνες. Επιπλέον, μόλις αναπτυχθεί το μούχλα, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί το δάπεδο ή οι τοίχοι από μπετόν λόγω της τραχιάς υφής τους.

Για να απαλλαγείτε από μούχλα στο υπόγειο, τρίψτε τους τοίχους χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σκληρή συρμάτινη ή πλαστική βούρτσα και λάβετε υπόψη ότι πορώδεις επιφάνειες, όπως πλακάκια οροφής ή γυψοσανίδα, ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν. Εάν το χαλί στο υπόγειο έχει μουχλιάσει, σκουπίστε το (ενώ φοράτε μάσκα) για να διώξετε τη μούχλα και αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο. Εάν δεν μπορείτε να το μετακινήσετε, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες υψηλής ισχύος για να αφαιρέσετε την υγρασία εάν είναι τοποθετημένο στο πάτωμα.

Για να αποφύγετε τη μούχλα στο υπόγειο, πρέπει να αλλάξετε τις συνθήκες που μπορεί να την προκαλέσουν να αναπτυχθεί. Αρχικά, αφαιρέστε την υγρασία εγκαθιστώντας έναν αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός λειτουργεί κανονικά. Στη συνέχεια στρέψτε την προσοχή σας έξω: Αποκαταστήστε ρωγμές και άλλα ζητήματα στην τοιχοποιία, ώστε το νερό της βροχής και η υγρασία του εδάφους να μην περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Μούχλα στη σοφίτα

Όπως και το υπόγειο, η σκοτεινή, υγρή ατμόσφαιρα μιας σοφίτας ευνοεί τη μούχλα. Καθαρίστε τη όπως θα κάνατε σε άλλες περιοχές, τρίβοντας τους τοίχους και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει διαπεράσει τα πορώδη υλικά.

Για να αποφύγετε τη μούχλα στη σοφίτα, ελέγξετε την οροφή για να λύσετε ζητήματα που μπορούν να συμβάλουν στην υγρασία, όπως ζημιές στα κεραμίδια, καταστροφή της μόνωσης ή κενά στους φεγγίτες. Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί και οι φεγγίτες είναι καλά σφραγισμένοι για να αποτρέψουν την είσοδο υγρασίας.

Καθαρισμός μετά την αφαίρεση μούχλας

Μόλις φύγει η μούχλα, η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο σωστός καθαρισμός μετά την αφαίρεση της μούχλας είναι επιτακτική ανάγκη για αποφυγή να μολυνθεί ξανά το σημείο. Πρέπει να σφραγίζετε και να απορρίπτετε αμέσως υλικά που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τη μούχλα, όπως η μάσκα σας. Ξεπλύνετε τα παπούτσια ή τις μπότες που φοράτε κατά τον καθαρισμό, πλύνετε τα ρούχα σας σε ζεστό νερό. Τέλος είναι απαραίτητο να κάνετε ένα καυτό ντους για να ξεπλύνετε τους σπόρους της που μπορεί να έχουν κάτσει στα μαλλιά ή το δέρμα σας

Μπορείτε ποτέ να απαλλαγείτε από το μούχλα εντελώς;

Τα πιο σοβαρά προβλήματα μούχλας στο σπίτι αντιμετωπίζονται καλύτερα από επαγγελματίες εργολάβους ή ειδικούς στην αποκατάσταση μούχλας. Η ορατή μούχλα στο σπίτι μπορεί να είναι μια ένδειξη για πιο εκτεταμένα προβλήματα που μπορεί να έχουν διαπεράσει τη γυψοσανίδα, τη μόνωση, το υπόστρωμα, τα στηρίγματα, τις οροφές και άλλες κρυφές περιοχές. Οπότε μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας να καλέσετε έναν επαγγελματία για να διασφαλίσετε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά.

Ωστόσο, η πραγματικότητα της μούχλας είναι αυτή: παρόλο που μερικά σημεία της μπορούν να αφαιρεθούν από το σπίτι, καθαρίζοντας καλά και βγάζοντας σάπια υλικά, δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί εντελώς. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσετε άμεσα ένα πρόβλημα μόλις εμφανίζεται για να μετριάσετε τη μελλοντική του επέκταση.

Πρόληψη της μελλοντικής ανάπτυξης μούχλας

Ενώ το στίγμα μούχλας στο σπίτι μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τα πρότυπα καθαρισμού που έχετε, να θυμάστε ότι η παρουσία σπόρων μούχλας είναι αναπόφευκτη οπουδήποτε υπάρχουν υγρές συνθήκες . Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί σε δωμάτια σε όλο το σπίτι σας που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως η κουζίνα και μπάνιο, καθώς και σε περιοχές που σπάνια επισκέπτεστε, όπως το υπόγειο και η σοφίτα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψετε στην ανάπτυξη της μούχλας στο σπίτι και τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία σας. Αποτρέψετε τη μούχλα μειώνοντας την υγρασία στο ελάχιστο και, στη συνέχεια, αντιμετωπίστε κηλίδες μόλις είναι ορατές για να σταματήσετε την εξάπλωσή της.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να απαλλαγείτε εντελώς από μούχλα στο σπίτι, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον αέρα καθαρό αντικαθιστώντας τακτικά τα φίλτρα αέρα του air-condition και αερίζοντας συχνά το χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα . Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φίλτρα υψηλής απόδοσης αέρα σωματιδίων (HEPA), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν το 99,97% των σωματιδίων που είναι 0,3 micron ή μεγαλύτερα (η μούχλα είναι συνήθως 3 – 12 micron). Εάν ζείτε σε ένα ιδιαίτερα υγρό περιβάλλον, βρείτε ένα αφυγραντύρα με αντιμικροβιακό φίλτρο για να βεβαιωθείτε ότι το ίδιο το φίλτρο παραμένει απαλλαγμένο από μούχλα.

Συμπέρασμα

Η μούχλα στο σπίτι είναι ένας ύπουλος εχθρός. Συνήθως είναι σε κοινή θέα. Άλλοτε όμως κρύβεται καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι αιτίες της μπορεί να ποικίλουν από την απουσία εξαερισμού στο χώρο έως προβλήματα με τα υδραυλικά ή την τοιχοποιία του σπιτιού.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι καταρχήν να βρείτε την αιτία και να τη διορθώσετε. Στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια και αν χρειαστεί εφαρμόστε ειδικά υλικά αντιμουχλικής προστασίας. Διατηρώντας την ποιότητα του αέρα σε υγιή επίπεδα και εξαφανίζοντας τη μούχλα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, το σπίτι σας θα είναι πιο υγιές και ασφαλές.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart