Θέλετε να Νοικιάσετε Σκαλωσιές; Τι να Προσέξετε!

σκαλωσιές

σκαλωσιές, γνωστές και ως ικριώματα, είναι προσωρινές κατασκευές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και επισκευή διαφόρων τύπων κατασκευαστικών-οικοδομικών έργων: από απλά κτίρια κατοικιών μέχρι πολύπλοκες βιομηχανικές κατασκευές.

Οι σκαλωσιές είναι άκρως απαραίτητες και για άλλες εργασίες όπως ο καθαρισμός ψηλών κτιρίων, όπως καθάρισμα τζαμιών αλλά και για άλλες τεχνικές εργασίες, όπως επισκευή σκεπών, ηλεκτρολογικές εργασίες, σοβάτισμα προσόψεων κ.ο.κ.

Επομένως, οι σκαλωσιές δεν αφορούν μόνο τους κατασκευαστές και τα μεγάλα έργα αλλά και τους απλούς ιδιώτες που θέλουν να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις στα οικήματά τους, από καθαρισμό μέχρι φρεσκάρισμα.

Πράγματι, μια σκαλωσιά λειτουργεί ως πλατφόρμα στήριξης ώστε να μπορούν οι εργάτες να εκτελούν με ασφάλεια τις διάφορες εργασίες που πραγματοποιούνται σε ύψος ή σημεία στα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η χρήση της σκαλωσιάς όταν εργάζεται κανείς σε ύψος είναι μέγιστης σημασίας, αφού η  χρήση μιας απλώς ψηλής σκάλας θα ήταν άκρως επικίνδυνη.

Τύποι σκαλωσιάς

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαλωσιάς, ανάλογα με το είδος των εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν ενώ  επιπλέον διαφέρουν  τόσο σε σχέση με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται όσο και  με τις τεχνικές προδιαγραφές τους (πάχος σωλήνα, διαστάσεις κλπ). Στην Ελλάδα οι δύο βασικές κατηγορίες είναι:

Οι σκαλωσιές ξυλότυπου οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή και ανέγερση νέων κτιρίων καθώς χάρη σε αυτές στρώνονται πλάκες από τσιμέντο οι οποίες θα πρέπει να είναι άψογες και μετά το ξεκαλούπωμα.

Οι σκαλωσιές προσόψεως ή εξωτερικές που είναι απαραίτητες για μία σειρά από διαφορετικές εργασίες όπως:

  • Σοβατίσματα
  • Ελαιοχρωματισμοί
  • Ηλεκτρολογικές εργασίες
  • Υδραυλικές εργασίες
  • Κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών ασανσέρ
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Τοποθέτηση/επισκευή εξωτερικών μονάδων κλιματισμού

Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής  σήμερα οι σκαλωσιές είναι ως επί το πλείστον από χάλυβα για μέγιστη στιβαρότητα και ασφάλεια. Για πιο εξειδικευμένες εργασίες υπάρχουν οι σκαλωσιές από αλουμίνιο με τα μαδέρια να αποτελούνται από το ίδιο υλικό ή γαλβανισμένη λαμαρίνα. Όμως αυτού του τύπου τα ικριώματα χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά καθώς αφορούν κατασκευές πιο πολύπλοκες.

Επιπλέον, οι σκαλωσιές μπορεί να είναι τροχήλατες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες σε εργασίες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι μετακινούνται συχνά (όπως στο καθάρισμα τζαμαριών ή τα μερεμέτια).

Πάντως, οι πιο περιζήτητες σκαλωσιές είναι οι προσόψεως από αλουμίνιο αφού ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο και πιο συχνό τμήμα των εργασιών που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε ένα κτίριο.

ενοικίαση σκαλωσιάς

Αγορά και Ενοικίαση σκαλωσιάς: Βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη

Τις περισσότερες φορές οι ιδιώτες ενδιαφέρονται για να διεκπεραιώσουν κάποιες εργασίες σε ένα οίκημα ή κτίριο γραφείων ή άλλο κτίσμα, χρειάζονται μία σκαλωσιά μέχρι το πέρας του έργου. Επομένως, είναι σαφές ότι πέρα από τη δυνατότητα αγοράς μίας σκαλωσιάς, η επιλογή της ενοικίασης είναι η πιο συμφέρουσα.

Είτε όμως ενδιαφέρεστε για ενοικίαση είτε για αγορά η επιλογή της εταιρείας που θα σας προμηθεύσει τη σκαλωσιά που σας χρειάζεται απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι σκαλωσιές  θέλουν μεγάλη εμπειρία και γνώση καθώς και τεχνικούς που γνωρίζουν άριστα τον τομέα των οικοδομών, ώστε να αξιολογήσουν την εκάστοτε εργασία που θέλετε να κάνετε και να σας προμηθεύσουν με την κατάλληλη κατασκευή.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι  σκαλωσιές ή ικριώματα είναι κατασκευές που πρέπει να προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια τόσο για όσους εργάζονται πάνω σ ‘αυτές όσο και για εκείνους που περνούν από την περιοχή των εργασιών.

Επομένως, προτού ζητήσετε να ενοικιάσετε μία σκαλωσιά, θα πρέπει επιπλέον να εξασφαλίσετε ότι η τεχνική εταιρεία ικριωμάτων χρησιμοποιεί επιμέρους υλικά τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά (HD 1000/1998 & HD 1039/1990)και τα ελληνικά πρότυπα (ΕΛΟΤ 1165 & ΕΛΟΤ 1196). Επίσης, θα πρέπει να συνοδεύονται και από τα απαραίτητα πιστοποιητικά προδιαγραφών.

σκαλωσιά τιμή

Πόσο κοστίζει μία σκαλωσιά;

Από τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σκαλωσιάς, αλλά και το κάθε έργο είναι διαφορετικό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι πολύ δύσκολο να μπορεί να υπάρξει έστω και μία ενδεικτική τιμή.

Πράγματι, ανάλογα με τη δυσκολία, το ύψος ή το μέγεθος του έργου αλλάζουν ακόμη και τα επιμέρους εξαρτήματα και κυρίως διαφέρει ο χρόνος που θα χρειαστεί για να στηθεί. Άλλωστε, προτού κατασκευαστεί μία σκαλωσιά χρειάζεται μελέτη ειδική του έργου ώστε να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια στους εργαζόμενους και να εκπληρώσει επιτυχώς τον λόγο κατασκευής της.

Επομένως, κανείς επαγγελματίας του χώρου με υπευθυνότητα και σοβαρότητα δεν θα μπορούσε να δώσει μία ενδεικτική τιμή για σκαλωσιά, χωρίς να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου σας. Βρείτε επομένως τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και δώστε του τον κατάλληλο χρόνο και χώρο, ώστε να αναλύσει σε βάθος το έργο που απαιτεί σκαλωσιά  για να σας δώσει και τελική τιμή. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε όλα τα κατασκευαστικά έργα προέχει η ασφάλεια και η υπεύθυνη ανάληψη έργου. Όσο για την τιμή, σίγουρα με μία καλή συνεννόηση και συνεργασία μπορείτε να πετύχετε και την τιμή που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις