Αγορά ή Ενοικίαση Σπιτιού; Τι Αξίζει Περισσότερο;
/
/
Αγορά ή Ενοικίαση Σπιτιού; Τι Αξίζει Περισσότερο;

Αγορά ή Ενοικίαση Σπιτιού; Τι Αξίζει Περισσότερο;

Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού; Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν τα νιόπαντρα ζευγάρια συνήθως. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν –δικαίως θα λέγαμε- την απόκτηση ενός σπιτιού την βάση για να χτίσουν με ασφάλεια το σπιτικό τους.

Αλλά μαζί με το ερώτημα, έρχονται συνήθως και τα διλήμματα: Θέλω να αγοράσω σπίτι, αλλά μπορώ να αντέξω το βάρος των δόσεων; Τι άλλα κόστη περιλαμβάνει η συντήρηση ενός σπιτιού; Είναι πραγματικά η αγορά ενός σπιτιού μια μεγάλη επένδυση; Είναι στα αλήθεια χαμένα χρήματα αυτά που δίνουν για ενοίκιο;

Πολλά πρέπει να λάβετε υπόψη, αλλά η κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του ενοικίου έναντι του κόστους αγοράς ενός σπιτιού, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε με ασφάλεια.

Είναι καλύτερο να ενοικιάσετε ένα διαμέρισμα ή να αγοράσετε ένα σπίτι;

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που συχνά ρωτούν οι άνθρωποι όταν σκέφτονται να αλλάξουν σπίτι είναι: ” Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού;” Αυτό συνήθως οδηγεί σε μια εις βάθος εξέταση σχετικά με το τι θέλουν για το μέλλον και πώς σχεδιάζουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Εάν έχετε ξεκινήσει – ή είστε ενθουσιασμένοι για να ξεκινήσετε – μια οικογένεια και να «ριζώσετε» σε μια περιοχή ή κοινότητα, η αγορά μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος. Αν θέλετε την ελευθερία να μπορείτε να αλλάξετε εύκολα σπίτι ή περιοχή για να κυνηγήσετε περιπέτειες και ευκαιρίες, η ενοικίαση μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία. Εάν σας αρέσει η ιδέα να αποκτήσετε τη δική σας εστία που αργότερα θα την κληροδοτήσετε στα παιδιά σας, πιθανότατα θα κλείνετε προς την αγορά. Εάν μισείτε να κάνετε οποιοδήποτε είδος συντήρησης σπιτιού πέρα ​​από τον καθαρισμό, ακούγεστε σαν ενοικιαστής.

Η αγορά ενός σπιτιού είναι ένα μεγάλο βήμα, και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση από το να νοικιάσετε, οπότε αν ανακαλύψετε δεν είστε σίγουροι για τις απαντήσεις σας, νοικιάστε για λίγο, τουλάχιστον έως ότου κατασταλάξετε στην καλύτερη επιλογή για εσάς.

Πότε η ενοικίαση είναι καλύτερη από την αγορά;

Τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική σας κατάσταση, αλλά το παλιό δόγμα ότι η αγορά σπιτιού είναι πάντα καλύτερη από την ενοικίαση δεν είναι αλήθεια. Η άποψη πως «ότι δίνεις στο ενοίκιο θα το δίνεις στη δόση του δανείου και στο τέλος θα σου μείνει το σπίτι» είναι το λιγότερο απλοϊκή στην εποχή μας. Σίγουρα, η κατοχή ενός σπιτιού σημαίνει τη εξοικονόμηση κεφαλαίων κάθε μήνα αντί να ξοδεύετε χρήματα για ενοίκια, αλλά υπάρχουν και μερικά βασικά μειονεκτήματα. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η ενοικίαση μπορεί να είναι καλύτερη από την αγορά:

Το πρόσθετο κόστος κατοχής σπιτιού: Η σύγκριση του μηνιαίου ενοικίου σας με μια εκτίμηση της δόσης δανείου για ένα σπίτι που μπορεί να σας ενδιαφέρει μπορεί να κάνει την αγορά να μοιάζει με την πιο έξυπνη κίνηση. Ωστόσο, όταν λάβετε υπόψη σας την ασφάλιση, τους φόρους (ΕΝΦΙΑ), τη συντήρηση και μια σειρά από άλλα έκτακτα έξοδα (ζημίες, φθορές  κ.λπ.), η αγορά μπορεί να έχει λιγότερη σημασία.

Συντήρηση: Εκτός από το κόστος συντήρησης του σπιτιού σας, λάβετε υπόψη την προσπάθεια και το χρόνο που χρειάζεται. Δεν σας αρέσει να βάφετε τοίχους ή να επισκευάζετε τα μπαλκόνια; Η ενοικίαση έχει το πλεονέκτημα πως απλώς σηκώνετε το τηλέφωνο και καλείτε τον ιδιοκτήτη για να αναλάβει αυτές τις ενοχλητικές εργασίες.

Κινητικότητα: Δεν είστε σίγουροι πώς θα είστε τα επόμενα 3 χρόνια επαγγελματικά; Θα θέλατε να δοκιμάσετε την ζωή σε μια άλλη γειτονιά ή πόλη; Η ενοικίαση σάς επιτρέπει να καλέσετε μια εταιρεία μεταφορών και να μετακομίσετε, πολύ πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να πουλήσετε το σπίτι σας.

Ευελιξία σχέσεων: Για ανύπαντρα ζευγάρια, η ενοικίαση επιτρέπει μια ευκολότερη απεμπλοκή – τουλάχιστον όσον αφορά τη στέγαση – εάν τα πράγματα δεν λειτουργήσουν. Παρόλο που δεν είναι καθόλου ευχάριστο κάποιος να πρέπει να μετακινηθεί από ένα διαμέρισμα που έχετε συνηθίσει να μοιράζεστε, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις πολλές νομικές και οικονομικές εμπλοκές που μπορεί να συνεπάγεται η πώληση ενός σπιτιού κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού.

Αγορά ή Ενοικίαση Σπιτιού

 

Μήπως στην ενοικίαση χάνετε τα χρήματα σας;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι με την ενοικίαση σπιτιού απλώς πετάτε τα χρήματά σας. Ότι και αν κάνετε, αυτά τα χρήματα δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε εσάς. Αντίθετα, όταν πληρώνετε την δόση του στεγαστικού δανείου σας κάθε μήνα, χτίζετε ίδια κεφάλαια σε ένα σπίτι που θα φέρει αυτά τα χρήματα πίσω όταν το πουλήσετε. Παρόλο που όλα αυτό μπορεί να φαντάζει αληθινό, το να σκέφτεσαι την ενοικίαση ως χασούρα χρημάτων είναι λίγο απλοϊκό και σε πολλές περιπτώσεις απλώς ψευδές.

Αναφέραμε ήδη μερικά από τα επιπλέον έξοδα ιδιοκτησίας έναντι της ενοικίασης. Αν θέλετε σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε ότι ο δανειολήπτης είναι εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις των επιτοκίων που συμβαίνουν ανάλογα με τις διακυμάνσεις της οικονομιάς. Επίσης, η υπόθεση ότι τα σπίτια θα ανεβαίνουν πάντα σε αξία και θα σας προσφέρουν κέρδος σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πώληση δεν είναι πάντα ασφαλής. Εάν αγοράζετε σε μια αγορά ή περιοχή όταν οι αξίες των ακινήτων είναι στάσιμες ή φθίνουσες, η αγορά αντί της ενοικίασης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο τρόπος για να πετάξετε τα χρήματά σας.

Αγορά ή ενοικίαση σπιτιού – Η απόφαση σας παρακαλώ;

Λοιπόν, είναι καλύτερη η αγορά ή η ενοικίαση σπιτιού; Από τις δόσεις του στεγαστικού δανείου και τις πληρωμές ενοικίων έως τη συντήρηση και τη διάθεση για κινητικότητα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη και μερικές φορές μπορεί να φαντάζουν αντιφατικά. Αλλά τώρα που είστε εξοικειωμένοι με το τι περιλαμβάνει η ενοικίαση έναντι της αγοράς, είστε έτοιμοι να κάνετε μια πιο ψύχραιμη επιλογή.

Θέλετε να επενδύσετε στην αγορά ακινήτου με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

    Θέλετε να αγοράσετε συγκεκριμένο τύπο ακινήτου; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

     

    Share this post

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart