Ενοικίαση Σπιτιού για Πρώτη Φορά – Δείτε τι Πρέπει να Προσέξετε
/
/
Ενοικίαση Σπιτιού για Πρώτη Φορά – Δείτε τι Πρέπει να Προσέξετε

Ενοικίαση Σπιτιού για Πρώτη Φορά – Δείτε τι Πρέπει να Προσέξετε

Πρόκειται να νοικιάσετε το πρώτο σας διαμέρισμα; Καλώς ήρθατε στον εκπληκτικό κόσμο του δικού σας χώρου, του δικού σας νοικοκυριού. Η ενοικίαση σπιτιού είναι μια κίνηση-σταθμός για τη ζωή σας, για την ανεξαρτησία, την ελευθερία σας να ζείτε όπως θέλετε και με όποιον θέλετε. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την ωριμότητα. Αλλά και ένα βήμα που απαιτεί πολύ σχεδιασμό, έξοδα και δουλειά.

Ακόμα και αν δεν είναι οικονομικά επαχθής επιλογή, η ενοικίαση σπιτιού εξακολουθεί να αποτελεί δέσμευση και ενέργεια που χρειάζεται προσοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή, η βιασύνη πολλές φορές να αδράξουμε τις προσφορές –ή όσα νομίζουμε ότι είναι προσφορές- οδηγεί σε λάθος αποφάσεις, ειδικά όταν κάποιος είναι αρχάριος.

Ενοικίαση Σπιτιού – Βασικά Στοιχεία

Καμία ανησυχία, ωστόσο, εάν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και πληροφόρηση. Με τον παρακάτω οδηγό μπορείτε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι να περιμένετε προτού υπογράψετε για να μπείτε στο καινούργιο σας σπίτι:  Από τα έξοδα μέχρι τα έγγραφα που θα χρειαστείτε και την υπευθυνότητα που θα δείξετε για να πείσετε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ότι είστε ο κατάλληλος ενοικιαστής.

Προτού ξεκινήσετε να διαβάζετε ωστόσο ένα ένα τα βήματα, κρατήστε στο νου καλά τα τρία παρακάτω βασικά στοιχεία πριν από την ενοικίαση ενός σπιτιού:

  • Προτού ξεκινήσετε την αναζήτηση για το πρώτο σας διαμέρισμα εξετάστε καλά τον προϋπολογισμό σας για προκαταβολικά αλλά και μακροπρόθεσμα κόστη, καθώς και τα αντικείμενα και έπιπλα που θα πρέπει να αγοράσετε
  • Φροντίστε να οργανωθείτε εγκαίρως για τη μέρα της μετακόμισης και προγραμματίστε με τους μεταφορείς προτού υπογράψετε τη μίσθωση
  • Ξεκινήστε να μετατρέπετε το διαμέρισμά σας σε αληθινό σπίτι κάνοντας μια λίστα με τα έπιπλα που επιθυμείτε και που χρειάζεστε και σχεδιάστε τη διακόσμηση πού θα τοποθετήσετε το κάθε τι.

ενοικιαση σπιτιου με συγκατοικο

Ενοικίαση σπιτιού -Τα βήματα προς την επιτυχία

Ας δούμε αναλυτικά όμως τα βήματα που πρέπει να κάνετε προτού καν ξεκινήσετε την αναζήτηση του νέου σας σπιτιού.

1. Πρώτες δαπάνες – Προκαταβολές

Η ενοικίαση δεν είναι η μόνη οικονομική σας ανησυχία όταν πρόκειται να πάτε σε ένα νέο διαμέρισμα. Ακόμη και πριν από τα μηνιαία έξοδα, πρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα για τις προκαταβολικές δαπάνες. Μεταξύ μιας προκαταβολής εγγύησης, μιας επιπλέον εγγύησης για τα κατοικίδια ζώα (εάν σας ζητηθεί) και του ενοικίου του πρώτου και του περασμένου μήνα, θα πληρώσετε κάποια διόλου ευκαταφρόνητα ποσά προτού καν λάβετε τα κλειδιά για το πρώτο σας διαμέρισμα.

Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να είστε εντάξει στον προϋπολογισμό σας, σχεδιάστε να έχετε ήδη τα ενοίκια μερικών μηνών στην τράπεζα, ώστε να καλύψετε όλα τα έξοδα.

2. Μακροπρόθεσμες δαπάνες

Αφού μετακομίσετε, το ενοίκιο εξακολουθεί να μην είναι η μόνη οικονομική σας υποχρέωση. Γενικά, το μακροπρόθεσμο κόστος κυμαίνεται από μηνιαίες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως προϊόντα που αγοράζονται τακτικά. Η λίστα θα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτρική ενέργεια
  • Διαδίκτυο και σταθερό τηλέφωνο
  • ΕΥΔΑΠ
  • Κινητό τηλέφωνο
  • Αγορές για διάφορα αντικείμενα στο σπίτι
  • Είδη παντοπωλείου
  • Είδη ένδυσης

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το μέσο κόστος καθενός από αυτά, να υπολογίζετε μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα μαζί με το κόστος ενοικίου. Είναι σημαντικό να προϋπολογίσετε αυτά τα έξοδα πριν ξεκινήσετε το κυνήγι διαμερισμάτων. Θα επηρεάσουν το ποσό ενοικίου που μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι σας.

3. Προετοιμασία εγγράφων

Εκτός από τον προϋπολογισμό για το πρώτο σας διαμέρισμα, είναι χρήσιμο να συγκεντρώσετε όλα τα έγγραφα που θα ζητήσει ο ιδιοκτήτης του σποτιού κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Με τα έγγραφα έτοιμα εκ των προτέρων μπορεί να επιταχυνθεί η αξιολόγηση σας ως ικανού ενοικιαστή.

Επίσης, συχνά ζητούν επαλήθευση της ταυτότητάς σας, της απασχόλησης και της οικονομικής σας σταθερότητας. Φροντίστε να έχετε τυχόν αποδεικτικά όπως αμοιβές πληρωμών σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δείχνει ιδιαίτερη σημασία στην εξασφάλιση είσπραξης του ενοικίου.

Εάν δεν έχετε εργασία, αλλά πρόκειται να ενοικιάσετε για λόγους σπουδών, ίσως χρειαστείτε τη συνδρομή των γονιών σας οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν μέρος στη διαπραγμάτευση για την ενοικίαση σπιτιού πριν . Δεδομένου ότι δεν θα έχετε προηγούμενη εμπειρία, αυτοί μπορούν να βοηθήσουν να πείσετε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ότι θα είστε καλός ενοικιαστής.

ενοικίαση σπιτιού 3

4. Όροι μίσθωσης

Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που εξετάζετε ένα νομικό έγγραφο και μπορεί να είναι δύσκολο να το ερμηνεύσετε. Συγκεντρώστε τους όρους που χρησιμοποιούνται συχνά στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ενοικίασης και, στη συνέχεια, διαβάστε προσεκτικά τη μίσθωσή σας.

Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ρωτήστε το πριν υπογράψετε το έγγραφο. Ελέγξτε τους τομείς σχετικά με κανονισμούς και περιορισμούς συμπεριφοράς, την πολιτική καθυστερούμενου ενοικίου και ποιες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε έξωση.

Εάν δεν συμφωνείτε με κάτι στη μίσθωση, συζητήστε το με ιδιοκτήτη του σπιτιού. Είναι εντάξει να ζητήσετε αλλαγές στη μίσθωση, αλλά να έχετε στο νου ότι δεν θα γίνουν όλες οι προτάσεις σας δεκτές.

5. Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους όταν πρόκειται να ενοικιάσετε ένα σπίτι. Είναι κοντά στις συγκοινωνίες και το μετρό; Και αν χρειάζεται να περπατήσετε, πόσο μακριά είναι το κέντρο της πόλης; Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο, έχει θέση parking στο κτίριο ή έστω υπάρχει ευκολία παρκαρίσματος στη γειτονιά; Η δυσκολία στη μετακίνηση μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη ημέρα, οπότε χαρτογραφήστε την απόσταση, κατά τις τυπικές ώρες που θα μετακινείστε προς και από τη δουλειά ή τη Σχολή σας, για να μετρήσετε τη διάρκεια μιας διαδρομής που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Γενικά, το που ζείτε έχει τόση σημασία όση και η διαρρύθμιση του διαμερίσματός σας. Άλλωστε σίγουρα θα θέλετε να μένετε κάπου κοντά στα απαραίτητα καταστήματα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε συχνά. Επιπλέον, δεν θα έχετε όρεξη πάντα να πάρετε το αυτοκίνητο για να πεταχτείτε στο μπακάλικο, να κουρευτείτε ή να απολαύσετε ένα γρήγορο γεύμα.

6. Παροχές

Εάν κάνατε μια λίστα με πράγματα χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσατε να ζήσετε στο πρώτο σας διαμέρισμα, ποια θα ήταν αυτά; Χρειάζεστε πλυντήριο, ώστε να μπορείτε να πλένετε τα ρούχα καθημερινά; Μήπως έναν χώρο προπόνησης για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φόρμα σας; Προτιμάτε επιπλωμένο και κατά προτίμηση με ωραία μοντέρνα έπιπλα ή καλύτερα να αγοράσετε εξαρχής τα δικά σας; Θέλετε ένα έξτρα δωμάτιο για γραφείο στο σπίτι; Χρειάζεστε ανελκυστήρα αντί για σκάλες για να φτάσετε στο διαμέρισμά σας μετά τη δουλειά; Τι άλλο θα επιθυμούσατε να σας παρέχει το διαμέρισμα που θέλετε να ενοικιάσετε, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα απολαύσετε εκεί που ζείτε. Ορισμένοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αυξάνουν το ενοίκιο λόγω επιπλέον ανέσεων που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Μια λίστα με αυτά τα χαρακτηριστικά, κατά προτεραιότητα, θα σας βοηθήσει να βρείτε το τέλειο διαμέρισμα και κτίριο

ενοικίαση σπιτιού και μετακόμιση

7. Με συγκάτοικο ή χωρίς

Η λήψη αυτής της απόφασης είναι συχνά πιο οικονομική. Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας και θα προτιμούσατε να μοιράζεστε τα έξοδα και το χώρο με συγκατοίκους, είναι σημαντικό να κάνετε μερικά προκαταρκτικά βήματα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι θα ζήσουν στο διαμέρισμα υπογράφουν και αποδέχονται τους όρους της μίσθωσης. Επίσης θα πρέπει να δεχτούν –κατά προτίμηση γραπτά- τον επιμερισμό των διαφόρων εξόδων λειτουργίας. Αυτό θα σας γλυτώσει από τυχόν συγκρούσεις που ενδέχεται να έχετε σχετικά με την πληρωμή λογαριασμών, την καθαριότητα, τον θόρυβο και άλλα θέματα που αφορούν την ενοικίαση σπιτιού.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή του συγκάτοικου. Ο καλύτερος φίλος σας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος συγκάτοικός σας. Προσπαθήστε να κοιτάξετε πέρα ​​από τη σχέση που έχετε μαζί με τους υποψήφιους συγκάτοικους τώρα. Σκεφτείτε με ρεαλιστικά κριτήρια πώς θα είναι αν ζείτε μαζί.

8. Με ή χωρίς κατοικίδιο

Αυτή η απόφαση μπορεί είναι σχετική, ανάλογα κυρίως της πολιτικής που ακολουθεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που θέλετε να νοικιάσετε. Μη διακινδυνεύετε να μην μπορείτε να φέρετε το κατοικίδιό σας στο καινούργιο σας σπίτι. Εάν έχετε έναν τέτοιο τετράποδο φίλο, βεβαιωθείτε ότι ο σπιτονοικοκύρης επιτρέπει τα κατοικίδια ζώα και αν ναι, αν δέχεται τη συγκεκριμένη φυλή του δικού σας ζώου. Επίσης βεβαιωθείτε ότι ακόμη και αν τα κατοικίδια είναι δεκτά, μήπως υπάρχει επιπλέον κόστος στο ενοίκιο ή στα κοινόχρηστα.

9. Ώρα για πακετάρισμα – Απαλλαγή από τα περιττά αντικείμενα

Είτε μετακομίζετε για πρώτη φορά από το πατρικό σας είτε από μία φοιτητική εστία, το πρώτο σας διαμέρισμα είναι άραγε το μέρος όπου μπορείτε να πάρετε όλα τα πράγματα μαζί σας; Όχι. Θα έχετε αποκτήσει πολλά αναμνηστικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας. Αλλά πού θα πάνε όλα;

Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία για να κάνετε εκκαθάριση από όσα έχετε συλλέξει στη ζωή σας. Σκεφτείτε αρκετά και αναρωτηθείτε -με ρεαλιστικούς όρους- κατά πόσο όσα κρατάτε είναι σημαντικά ή κάποια αντικείμενα/αναμνηστικά/ρούχα πρέπει να φύγουν οριστικά από τη ζωή σας.

Δωρίστε, πετάξτε ή ανακυκλώστε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε πραγματικά. Ρωτήστε αν μπορείτε να αποθηκεύσετε μία ή δύο κούτες από αυτά τα αντικείμενα στο γκαράζ ή την αποθήκη των γονιών σας ή στο υπόγειο ενός φίλου. Εάν δεν σκέφτεστε αυτά τα αντικείμενα μετά από μερικούς μήνες, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε και οριστικά να τα ξεφορτωθείτε.

10. Η στιγμή της μετακόμισης

Οι δύο συνήθεις επιλογές για μετακόμιση είναι είτε να κάνετε όλη τη διαδικασία μόνοι σας (και ίσως και με τη βοήθεια φίλων) είτε να προσλάβετε επαγγελματίες μεταφορείς. Η συνεργασία με εταιρεία μετακομίσεων συνήθως είναι και η πιο συμφέρουσα λύση. Ειδικά αν υπολογίσετε την αναλογία των εξόδων μετακόμισης από επαγγελματίες με εκείνα που θα κάνετε εάν προβείτε σε όλες τις ενέργειες μόνοι σας.

Μόλις αποφασίσετε με ποιον τρόπο θέλετε να μετακομίσετε, ξεκινήστε το πακετάρισμα. Αν επιλέξετε εταιρεία μετακόμισης, σημειώστε επίσης ότι μπορούν εκείνοι να αναλάβουν και τη διαδικασία πακεταρίσματος/αμπαλάζ. Ακόμη όμως και αν αναλάβετε μόνοι σας το αμπαλάζ οι επαγγελματίες θα σας καθοδηγήσουν ως προς τον τρόπο που πρέπει να συσκευάσετε τα πράγματά σας. Για να σας λυθεί κάθε απορία, καλέστε απλώς σε μερικούς από τους μεταφορείς της περιοχής σας και ζητήστε να μάθετε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν καθώς και για το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανθεκτικά κουτιά, το χαρτί περιτυλίγματος ή το χαρτί συσκευασίας, η ταινία συσκευασίας και μερικοί μαρκαδόροι είναι απαραίτητα για το πακετάρισμα. Μην ξεχάσετε να σημειώσετε σε κάθε κούτα το είδος των αντικειμένων και το δωμάτιο από όπου προέρχονται, π.χ. ποτήρια-κουζίνα

Αφού έχετε προγραμματίσει τη μετακόμιση, προμηθευτείτε κάποια αναλώσιμα, λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγάλη μέρα. Κατόπιν αρχίστε να συσκευάζετε με μικρά βήματα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τα κάνετε όλα την τελευταία στιγμή.

11. Τι χρειάζεστε

Μόλις οριστικοποιήσετε την ενοικίαση σπιτιού, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι πρέπει να βάλετε στο διαμέρισμα, ειδικά εάν το έχετε νοικιάσει δίχως έπιπλα. Θα έχετε πολλές ιδέες, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τα βασικά προτού περάσετε ώρες στο Pinterest ψάχνοντας.

Πιθανότατα θα επιβιώσετε μια μέρα χωρίς να κάθεστε κάπου ή χωρίς πιάτα για φαγητό ή χωρίς κρεβάτι. Αλλά για πόσο μπορείτε να μείνετε δίχως πρόγραμμα να αποκτήσετε τα απαραίτητα; Επομένως, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε να ψωνίζετε ακόμη και πριν από τη μέρα της μετακόμισης είδη όπως σεντόνια, πετσέτες, βασικά προϊόντα καθαρισμού και κυρίως χαρτικά. Επίσης, έχετε στο νου ότι μερικά κομμάτια επίπλων χρειάζονται αρκετές μέρες προτού σας παραδοθούν.

Μόλις τοποθετήσετε τα βασικά έπιπλα στη θέση τους, αρχίστε να σκέφτεστε την επόμενη φάση: κάδο απορριμμάτων, κομμό, βοηθητικό τραπεζάκι και τραπέζι φαγητού με καρέκλες. Η λίστα εννοείται ότι μπορεί να μην τελειώνει ποτέ, αλλά θα πρέπει να αγοράζετε αντικείμενα με βάση το τι πραγματικά χρειάζεστε και τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

12. Τι δεν χρειάζεστε

Καθώς δημιουργείτε τη λίστα με τα απαραίτητα για το πρώτο σας διαμέρισμα, θα καταλήξετε σε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Παρόλο που μπορεί να είναι ωραίο να έχετε μια ποικιλία από τα πιο πρόσφατα gadgets κουζίνας, δεν χρειάζεστε αρτοπαρασκευαστή, πολυμίξερ ή ατμομάγειρα σε πρώτη φάση.

Προσπαθήστε να σταθμίσετε ρεαλιστικά ανάμεσα σε αυτό που θέλετε, σε αυτό που χρειάζεστε και στον διαθέσιμο χώρο. Κάποια αντικείμενα που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη είναι χρήσιμα, αλλά από την άλλη δεν θέλετε να αισθάνεστε ότι πνίγεστε από όλα τα πράγματα στο διαμέρισμά σας.

13. Οργάνωση

Προτού μετακομίσετε πρέπει επίσης να σκεφτείτε την αποθήκευση. Τα περισσότερα διαμερίσματα δεν έχουν τεράστιες ντουλάπες και ενσωματωμένα ράφια για να αποθηκεύσουν τα προϊόντα σας. Θα πρέπει επομένως να εξασφαλίσετε λύσεις εξοικονόμησης χώρου.

Μία από αυτές είναι τα κουτιά αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι, ειδικά εκείνα που έχουν ροδάκια και μπορείτε να τα σύρετε εύκολα. Άλλες επιλογές είναι τα έπιπλα κήπου που μπορείτε να τα βάλετε και στο μπαλκόνι. Βιβλιοθήκες, ράφια ή διακοσμητικοί κάδοι είναι επίσης χρήσιμοι για αποθήκευση και με ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το κόλπο είναι να μην κάνετε το διαμέρισμά σας να φαίνεται γεμάτο, οπότε ένας συνδυασμός λύσεων αποθήκευσης είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για οργάνωση και τάξη.

Ένοικιαση σπιτιου και διακόσμηση

14. Διακόσμηση

Η διακόσμηση στον χώρο μπορεί να γίνει σταδιακά, καθώς θα επιλέγετε αγαπημένες εικόνες ή έργα τέχνης για τους τοίχους σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο συνεκτική σχεδίαση. Είτε επιλέξετε έναν ιδιότυπο συνδυασμό χρωμάτων είτε συνδυάσετε με στιλ τα αγαπημένα σας αντικείμενα, η διακόσμηση του διαμερίσματός σας, θα σας κάνει να νιώσετε πραγματικά άνετα μέσα στο καινούργιο σας σπίτι.

Μην ξεχνάτε επομένως αυτό το σημαντικό βήμα, αλλά δεν χρειάζεται και βιασύνη. Έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα απαραίτητα αντικείμενα πρώτα, μπορείτε να βάλετε τη διακόσμηση ως προοπτική.

15. Βρείτε τον κατάλληλο μεσίτη

Όλα αυτά τα βήματα σε σχέση με την ενοικίαση σπιτιού που περιγράφηκαν, θα γίνουν πολύ πιο εύκολα εάν απευθυνθείτε στον κατάλληλο μεσίτη ακινήτων. Μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι είναι «καλύτερα να βρεις μόνος σου σπίτι για να γλιτώσεις την προμήθεια». Ένας καλός μεσίτης ακινήτων θα σας βγάλει από πολύ κόπο και αναζήτηση χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης θα σας βοηθήσει με τα έγγραφα, τις προκαταβολές και τις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την ενοικίαση σπιτιού.  Αντίθετα, ψάχνοντας μόνοι σας είναι πιο πιθανό να χαλάσετε πολλά ευρώ στα τηλέφωνα και στις μετακινήσεις για να μιλήσετε με ανθρώπους που δεν ξέρουν καν αν θέλουν να ενοικιάσουν το ακίνητό τους ή θα σας ταλαιπωρήσουν μέχρι να σας δώσουν μιαν απάντηση.

Θα χρειαστεί μόνο να κάνετε μία μικρή αναζήτηση ως προς τον σύμβουλο ακινήτων που χρειάζεστε. Πώς; Απλώς αναζητήστε τα μεσιτικά γραφεία της περιοχής που σας ενδιαφέρει να μετακομίσετε. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία –στο internet μπορείτε να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε- για την εμπειρία τους στην ενοικίαση σπιτιού, τον τρόπο που εργάζονται, και κυρίως, κριτικές από προηγούμενους ενοικιαστές. Να είστε σίγουροι ότι όσο πιο πολλές οι θετικές κριτικές τόσο πιο κοντά είστε στον μεσίτη ακινήτων που θα σας λύσει τα χέρια και θα σας οδηγήσει στο σπίτι-σταθμό για τη νέα σας ζωή.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart