Αγορά Σπιτιού Χωρίς Μεσίτη – Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα
/
/
Αγορά Σπιτιού Χωρίς Μεσίτη – Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα
αγορά ακινήτου χωρίς μεσίτη

Αγορά Σπιτιού Χωρίς Μεσίτη – Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Με τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο, μπορεί να φαίνεται ότι η αγορά σπιτιού χωρίς μεσίτη είναι μια απλή διαδικασία. Αλλά υπάρχουν πολλά σημαντικά σημεία που θέλετε να λάβετε υπόψη προτού προβείτε στην αγορά ενός σπιτιού χωρίς την υποστήριξη ενός συμβούλου ακινήτων.

Πώς να αγοράσετε ένα σπίτι χωρίς μεσίτη

Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι περισσότεροι στη ζωή τους. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί οι μεσίτες ακινήτων έχουν λόγο στην πλειονότητα των συναλλαγών. Η τεχνοκρατική τους προσέγγιση και η γνώση της αγοράς συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ρεαλιστικής εικόνας στον υποψήφιο αγοραστή. Γι’ αυτό συνήθως μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων αποφασίζει την αγορά σπιτιού χωρίς μεσίτη.

Αλλά δεν υπάρχει καμία νομική απαίτηση εμπλοκής μεσίτη ακινήτων στην αγορά σπιτιού. Μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι χωρίς μεσίτη, εξετάζοντας τις διαθέσιμες αγγελίες σπιτιών και επικοινωνώντας με τον σύμβουλο ακινήτων ή απευθείας τον πωλητή, εάν και αυτός δεν έχει μεσίτη.

Καταλήξτε στο σπίτι που επιθυμείτε

Η εύρεση του τέλειου σπιτιού μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά με τις σωστές πληροφορίες μπορεί να γίνει ευκολότερη.

Θα χρειαστεί πρώτα να καθορίσετε τι θεωρείτε απαραίτητο και τι επιθυμητό στο νέο σας σπίτι. Πόσα υπνοδωμάτια θέλετε; Να έχει ήλιο όλη μέρα; Σε τι όροφο να βρίσκεται; Αυτά είναι μερικά από τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε ξεκάθαρα στο νου σας. Για τα επιθυμητά η λίστα είναι ατελείωτη: τζάκι, κλιματιστικά, ασανσέρ, ιδιόκτητο parking, πόρτες ασφαλείας, τζακούζι, κ.ο.κ.

Θα χρειαστεί κατόπιν να συντάξετε μια λίστα με τα αγαπημένα σας σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές σας και ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας. Αφού αποφασίσετε ποιο σας αρέσει περισσότερο, ελέγξτε τις λεπτομέρειες της αγγελίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για επίσκεψη στο χώρο. Τις περισσότερες φορές, θα βρεθείτε με τον μεσίτη ακινήτων που αντιπροσωπεύει τον πωλητή. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε με σαφήνεια ότι δεν έχετε μεσίτη που να σας εκπροσωπεί στη διαδικασία.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συνεργασίας σας με έναν σύμβουλο ακινήτων είναι η εμπειρία του να επικοινωνεί με τον πωλητή και τον μεσίτη του. Ο σύμβουλός σας μπορεί επίσης να επισημάνει πιθανές παγίδες ή να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με μια γειτονιά και τυχόν πρόσφατες πωλήσεις παρόμοιων σπιτιών.

Κάντε μια προσφορά

Μόλις βρείτε το ιδανικό σπίτι που ανταποκρίνεται στα θέλω σας, ήρθε η ώρα να υποβάλετε την προσφορά σας. Για να υποβάλετε μια προσφορά, θα πρέπει να συντάξετε μια πλήρη επιστολή προσφοράς. Μερικές φορές η προσφορά σας είναι μία από τις πολλές, οπότε θα θελήσετε να κάνετε το καλύτερο για να ξεχωρίζει. Οι περισσότεροι μεσίτες χρησιμοποιούν ένα τυπικό πρότυπο που καλύπτει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Εάν δεν το έχετε ή δεν ξέρετε τι περιλαμβάνει, ίσως βρεθείτε σε μειονεκτική θέση.

Αγορά σπιτιού χωρίς σύμβουλο ακινήτων

Διαπραγμάτευση της τιμής

Μερικές φορές σπίτι που θέλετε θα έχει μερικές ατέλειες. Είναι σημαντικό να κάνετε -μέσω ενός έμπειρου πολιτικού μηχανικού- μια επιθεώρηση στο σπίτι για να προσδιορίσετε εάν υπάρχουν ανάγκες για επισκευές. Αν βρείτε ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές, μπορεί να αλλάξει το τίμημα που θα προσφέρετε ή ακόμα και την απόφαση σας να το αγοράσετε.

Χωρίς σύμβουλο ακινήτων, ενδέχεται να δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε και να διαπραγματευτείτε αυτά τα σημεία. Αυτός θα σας βοηθήσει να απεμπλακείτε εύκολα, εάν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από τη συναλλαγή. Ή ακόμα και αν αποφασίσετε να αγοράσετε, θα σας βοηθήσει να χαμηλώσετε το τίμημα.

Στην περίπτωση της αγοράς σπιτιού χωρίς μεσίτη θα χρειαστεί όλη αυτή τη διαπραγμάτευση να την κάνετε μόνοι σας. Εάν στο τέλος γίνει αποδεκτή η προσφοράς σας, θα πρέπει να συνταχθεί το συμβόλαιο από έναν δικηγόρο ακινήτων με εμπειρία.

Αγορά σπιτιού χωρίς μεσίτη από την πλευρά του πωλητή

Δεν θα επιλέξει κάθε πωλητής ακινήτου να συνεργαστεί με έναν μεσίτη. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που οι πωλητές αποφασίζουν πουλήσουν μόνοι τους, είναι ότι θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή της μεσιτικής αμοιβής. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απουσία μεσίτη από την πλευρά του πωλητή, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας. Ειδικά εάν ο πωλητής υποτιμά την αξία του ακινήτου του ή δεν ξέρει πώς να διαπραγματευτεί.

Ωστόσο, εάν ούτε εσείς ούτε ο πωλητής δεν διαθέτετε σύμβουλο ακινήτων, θα πρέπει να ασχοληθείτε και τα δύο μέρη με ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων. Ίσως μάλιστα να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο νομικό, που με την εμπειρία του θα σας καθοδηγήσει στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την σύνταξη του συμβολαίου.

Συμπέρασμα

Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να διεκπεραιώσετε την αγορά σπιτιού χωρίς μεσίτη, τότε καλύτερα να την αποφύγετε. Συνήθως η συναλλαγή χωρίς μεσίτη έχει νόημα για αγοραστές με εμπειρία ή για εκείνους που έχουν στο πλευρό τους έναν αξιόπιστο δικηγόρο ακινήτων.

Ωστόσο, αν είστε πρώτη φορά αγοραστές σπιτιού πρέπει να λάβετε ιδιαίτερες προφυλάξεις έναντι των κινδύνων που θα συναντήσετε. Ορισμένα οφέλη από τη συνεργασία με έναν μεσίτη περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός έμπιστου συνεργάτη για τη διαπραγμάτευση για αγορά σπιτιού. Οι μεσίτες συχνά κατανοούν καλύτερα την περίπλοκη ορολογία που χρησιμοποιείται στα έγγραφα και μπορούν να την εξηγήσουν με κατανοητούς όρους.

Επίσης μπορούν να διακρίνουν με μεγάλη ευκολία τις αδυναμίες του ακινήτου που θέλετε να αγοράσετε. Εξάλλου πολλοί σύμβουλοι ακινήτων έχουν συνεργασία με μηχανικούς και δικηγόρους που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εν ολίγοις, η αγορά ενός σπιτιού είναι μια σημαντική επένδυση, ώστε αξίζει τον κόπο να έχετε την καλύτερη υποστήριξη στο πλευρό σας.

Θέλετε να αγοράσετε σπίτι με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

    Θέλετε να αγοράσετε συγκεκριμένο τύπο ακινήτου; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

    Share this post

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart