Πώς θα Βρεις να Ενοικιάσεις το Ιδανικό Σπίτι;
/
/
Πώς θα Βρεις να Ενοικιάσεις το Ιδανικό Σπίτι;

Πώς θα Βρεις να Ενοικιάσεις το Ιδανικό Σπίτι;

Οι λόγοι που σε οδηγούν στην αναζήτηση μιας κατοικίας προς ενοικίαση μπορεί να είναι πολλοί. Αλλά τι είδους προσέγγιση πρέπει να υιοθετήσεις όταν αναζητάς να νοικιάσεις, ειδικά για πρώτη φορά; Διάβασε τον μίνι οδηγό που έχουμε ετοιμάσει ώστε να μη χαθείς στον γεμάτο από ακίνητα κόσμο, όπου θα βρεις πολλές προσφορές αλλά και πολλές παγίδες.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι το κόστος ενοικίασης σπιτιού διαφέρει από πόλη σε πόλη, όπως και από συνοικία σε συνοικία. Και δεν είναι ακριβότερες μόνο οι κλασικές πιο high class περιοχές. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ενοίκια ακόμη και σε πιο λαϊκές γειτονιές που όμως διαθέτουν Πανεπιστήμια ή έχουν πολύ καλή σύνδεση με τα μέσα μεταφοράς – ειδικά εάν έχουν στάση μετρό.

Χρειάζεται επομένως προσοχή και σωστή επιλογή. Ας δούμε όμως τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις.

Θέλω να νοικιάσω σπίτι -Μέσω μεσίτη ή απευθείας στον ιδιώτη;

Μπορείς να αποφασίσεις εάν θα διαχειριστείς τη αναζήτηση του σπιτιού προς ενοικίαση που επιθυμείς μέσω των αγγελιών ιδιωτών ή αν θα βασιστείς σε ένα μεσιτικό γραφείο. Εάν ψάξεις το σπίτι μέσω ιδιωτών, αποφεύγεις μεν την προμήθεια του μεσιτικού γραφείου –που αντιστοιχεί συνήθως σε μισό μηνιαίο μίσθωμα- αλλά ίσως είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς τον καθορισμό της σύμβασης και να αντιμετωπίσεις τυχόν προβλήματα ή αιτήματα που δεν είχες υπολογίσει.

Για μια προσωρινή ενοικίαση, όπως συμβαίνει συνήθως με ένα νεαρό άτομο σε μία άλλη πόλη για μερικούς μήνες, η δίχως μεσολάβηση αναζήτηση σπιτιού μπορεί με λίγη τύχη να είναι η καλύτερη και φθηνότερη λύση. Το μεσιτικό γραφείο από την άλλη πλευρά, διεξάγει έρευνα εκ μέρους σου και θα σου προτείνει λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σου, όντας παράλληλα στο πλάι σου σε επιμέρους διαδικασίες όπως είναι τα γραφειοκρατικά και η διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη. Αν πράγματι επιλέξεις το μεσιτικό γραφείο, αλλά δεν νιώσεις την ασφάλεια και την αίσθηση σταθερότητας –αν για παράδειγμα ο μεσίτης δεν σου τηλεφωνήσει άμεσα για να σε ενημερώσει- απλώς άλλαξε γραφείο. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί μεσίτες που δημιουργούν λάθος εντύπωση για το επάγγελμα. Αλλά ευτυχώς, η πλειονότητα αποτελείται από άριστους επαγγελματίες οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για σένα που θέλεις να νοικιάσεις ένα φτηνό σπίτι όπως και για εκείνον που θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση.

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες

Όταν κοιτάζεις τις αγγελίες μέσω Διαδικτύου, πρόσεξε τις απάτες: παρόλο που είναι οι ίδιες εδώ και χρόνια πάντα βρίσκουν νέα θύματα. Αν δεις διαφημίσεις με φωτογραφίες καλά εξοπλισμένων, φωτεινών σπιτιών με στρατηγική τοποθεσία σε μεγάλες πόλεις και σε χαμηλότερη από τη μέση τιμή, να είσαι σίγουρος ότι κατά 90% πρόκειται για απάτη. Εάν παρόλα αυτά αποφασίσεις να επικοινωνήσεις με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, θα ανακαλύψεις ότι πρόκειται συνήθως για άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να λάβουν καταθέσεις και φωτοαντίγραφα των εγγράφων σου χωρίς να σου δείξουν το σπίτι. Γιατί προφανώς… δεν υπάρχει σπίτι. Προσοχή λοιπόν, καλύτερα να μείνεις με την αμφιβολία παρά να πληρώσεις κάποιο καπάρο με αντάλλαγμα το… τίποτα.

Θέλω να νοικιάσω σπίτι -Πόσα χρήματα χρειάζομαι;

Προτού ξεκινήσεις την αναζήτηση του νέου σου σπιτιού, καλό είναι να ετοιμάσεις έναν προϋπολογισμό: Πόσα μπορείς να δίνεις κάθε μήνα για το ενοίκιο; Πόσα θα είναι τα συνολικά έξοδα με ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τυχόν κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς; Μόλις αντιληφθείς ποιος είναι ο πραγματικός σου προϋπολογισμός θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι μπορεί να αντέξεις οικονομικά και τι σου ταιριάζει προκειμένου να διατηρήσεις το βέλτιστο βιοτικό επίπεδο. Στην πόλη οι τιμές είναι υψηλότερες – αν και η κάθε πόλη έχει διαφορετικές τιμές- ενώ στην επαρχία μπορείς να βρεις συνήθως καλύτερα σπίτια σε πιο χαμηλές τιμές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως λάβε υπόψη τα τυχόν πρόσθετα έξοδα για τη μετάβαση από τα προάστια/επαρχιακή πόλη στον χώρο εργασίας σου ή στο Πανεπιστήμιο.

 

θέλω να ενοικιάσω σπίτι

 

Βρες τη σωστή περιοχή

Για να βρεις το ιδανικό σπίτι, είναι επίσης απαραίτητο να βρεις την ιδανική περιοχή-συνοικία. Ανάλογα με την εργασία ή τις σπουδές σου, είναι πιο σημαντικό να βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης ή κάπου όπου μπορείς να μετακινηθείς προς την απασχόληση/σχολή σου εύκολα και γρήγορα.

Η δουλειά σου απαιτεί συχνά ταξίδια; Προτιμάς μια ήσυχη γειτονιά ή είναι καλύτερα μια οικιστική ζώνη όπου μπορεί να υπάρχει περισσότερος θόρυβος αλλά είναι όλα στα πόδια σου; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα μπορείς να τα θέσεις στον εαυτό σου. Επίσης, εάν δεν γνωρίζεις το μέρος όπου μπορεί να βρίσκεται το σπίτι που θέλεις να νοικιάσεις, ρώτησε για την ασφάλεια: είναι μια γειτονιά ήρεμη ή γίνονται συχνά ληστείες; Κάνε μία βόλτα στην περιοχή προτού κλείσεις τη συμφωνία και πάρε μια ιδέα για το πού πρόκειται να μείνεις. Αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να φανταστείς πώς θα μπορούσε να είναι η καθημερινή σου ζωή.

Συνδέσεις και μετακινήσεις

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έλεγξε ποιες είναι οι πλησιέστερες στάσεις, τα δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων ή τραμ ή μετρό και τσέκαρε τις συνδέσεις για προορισμούς που σε ενδιαφέρουν. Αν πρόκειται να χρησιμοποιείς το δικό σου όχημα, εξέτασε το ενδεχόμενο της στάθμευσης κοντά στο σπίτι σου ή ακόμη καλύτερα εάν διαθέτει το οίκημα γκαράζ.

Αυτό το σπίτι θέλω να νοικιάσω: Και τώρα, τι;

Βρήκες το σπίτι που πιστεύεις ότι είναι κατάλληλο για σένα. Τι μένει να κάνεις ωστόσο προτού κλείσεις τη συμφωνία; Βεβαιώσου ότι τα ηλεκτρικά και υδραυλικά του σπιτιού είναι σύμφωνα με τα πρότυπα και η εγκατάσταση είναι ασφαλής. Κάνε έναν έλεγχο σε διάφορα σημεία γενικώς, ώστε να διαπιστώσεις εάν όντως το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση ή θα χρειαστεί να κάνετε ένα σωρό επιδιορθώσεις και επισκευές – και σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν μπαίνεις σε ένα νέο σπίτι. Δες επίσης τον προσανατολισμό του σπιτιού: θα κάνει πολύ ζέστη το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα; Πού βλέπει ή πίσω πλευρά; Είναι διαμπερές;

Αν  βρίσκεις ότι είναι όλα εντάξει, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις στη συμφωνία. Συνήθως προτείνεται ένα πρότυπο σύμβασης, αλλά διάβασε προσεκτικά όλο το κείμενο όπως και να έχει. Μελέτησε τους όρους που αναφέρονται και σκέψου το μετά ή το πότε θα μπορούσες να φύγεις από το σπίτι: πόσοι μήνες ειδοποίησης χρειάζονται και εάν υπάρχουν ειδικοί όροι, όπως η απαγόρευση κατοικίδιων ή κάποια άλλη απαγόρευση που μπορεί να σε αφορά.

Τέλος, λάβε υπόψη σου και το ήθος και τον χαρακτήρα του σπιτονοικοκύρη. Ένας ιδιότροπος ιδιοκτήτης ακόμη και αν έχεις υπογράψει συγκεκριμένους όρους στη σύμβαση μπορεί να σου δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αντίθετα, ένας καλοπροαίρετος και φιλικός σπιτονοικοκύρης ίσως αποτελέσει και τον λόγο να μην αφήσεις ποτέ το σπίτι που αποφάσισες να νοικιάσεις και να ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή.

Καλή επιτυχία!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart