Η Εξέλιξη της Αγοράς Ακινήτων στην Ελλάδα το 2023
/
/
Η Εξέλιξη της Αγοράς Ακινήτων στην Ελλάδα το 2023

Η Εξέλιξη της Αγοράς Ακινήτων στην Ελλάδα το 2023

Μετά από μια δεκαετία οικονομικών δυσκολιών, η ελληνική αγορά ακινήτων βιώνει μια συναρπαστική ανάκαμψη. Οι τιμές αυξάνονται σταθερά από το 2018 και σε premium τοποθεσίες έχουν σημειώσει ακόμη πιο δραματικές αυξήσεις – σχεδόν μισή ανάκαμψη από την απώλεια του 40% κατά τη διάρκεια αυτής της προηγούμενης οικονομικής κρίσης! Η έλλειψη νέας οικοδομικής δραστηριότητας κατά την ίδια χρονική περίοδο έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για καινούργια ακίνητα, γεγονός που υπόσχεται περαιτέρω επενδυτικές δυνατότητες στο μέλλον.

Η Ελλάδα επανήλθε στο ραντάρ πολλών επενδυτών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό! Οι επενδυτές φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να ρισκάρουν ξανά με αυτή την ελκυστική αγορά, με γνώμονα τις τιμές των ακινήτων που παραμένουν σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, υπάρχουν κυβερνητικά κίνητρα που την κάνουν ακόμη πιο δελεαστική. Με την οικονομία της Ελλάδας να δείχνει σημάδια δυναμισμού – και μια υποκείμενη ζήτηση για ιδιοκτησία ακινήτων – περιμένετε την αύξηση τόσο μεταξύ των αγοραστών όσο και των πωλητών τους επόμενους μήνες! Η προσωρινή συγκράτηση των αγοραστών στην αγορά που προκλήθηκε από την κρίση της πανδημίας καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επίσης αφήσει τα σημάδια τους από πέρυσι. Οι συνέπειες περιλάμβαναν αύξηση του κόστους κατασκευής, αυξημένες χρεώσεις τόκων και αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Παρά την άνοδο του Euribor, που καθιστά τα στεγαστικά δάνεια ακριβότερα για τους δανειολήπτες, πολλοί επιλέγουν να θεωρούν ένα ακίνητο ως ελκυστικό μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 25% όλων των πωλήσεων να χρηματοδοτείται μέχρι στιγμής από ενυπόθηκα δάνεια και προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα εκτοξευθεί στο 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια- αν και η ζήτηση είχε μειωθεί πρόσφατα λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Εμβληματικά έργα

Η Ελλάδα βγήκε από μια εποχή δυσκολιών με ανανεωμένη δύναμη και σκοπό. Αναζωογονημένη από πρωτοποριακά έργα όπως ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος είχε μείνει κενός για δεκαετίες, αλλά τώρα θα είναι ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κτίριο στο τέλος του έτους, η Ελλάδα γίνεται πιο φιλόξενη από ποτέ – μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες και εμπειρίες που προκαλούν δέος.

Το Ελληνικό, το απόλυτο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, αναμένεται να δώσει νέα ζωή και ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία. Εκτεινόμενο σε μια εντυπωσιακή έκταση 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αυτό το υπερσύγχρονο κέντρο θα φιλοξενήσει εμπορικές προσπάθειες καθώς και τουριστικές δραστηριότητες – μια πραγματική απόδειξη της φιλοδοξίας της Ελλάδας να ηγηθεί της ευρωπαϊκής προόδου! Με τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές του που υπολογίζονται σε 70.000 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μόνο εδώ -το Ελληνικό στέκεται υπερήφανο με πολύ περισσότερα από όσα φαίνεται με το μάτι !

Πρώτη Κατοικία

Παρά τη μεγάλη ζήτηση, οι Έλληνες επενδυτές δεν έχουν ακόμα μπει ζεστά στο παιχνίδι της επένδυσης σε ακίνητα. Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς το παραδοσιακό κόστος κατασκευής παρουσιάζει απότομη αύξηση – παρόμοιες τάσεις που παρατηρούνται σε όλες τις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες. Πάνω σε αυτή την οικονομική αναταραχή, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που μπορεί να αποδειχθεί εξουθενωτική για όσους ελπίζουν να αγοράσουν μικρά σπίτια ή διαμερίσματα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ελλάδας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με εκτεταμένα προγράμματα ανακούφισης που αποσκοπούν στην προστασία του λαού από τις πληθωριστικές ζημιές που προκαλούνται από αυτές τις πολυάριθμες οικονομικές πιέσεις.

Ενοικίαση

Με τα πλήθη των ταξιδιωτών που επιλέγουν τουριστικά καταλύματα και τη δραστική πτώση στην κατασκευή κατοικιών μεταξύ 2010-2017, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στις μεγάλες πόλεις. Δυστυχώς, η τάση αυτή είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, καθώς το 2023 φαίνεται ότι θα διατηρηθούν αυτά τα ολοένα και πιο ακριβά ενοίκια χωρίς καμία πραγματική ένδειξη ανάπαυλας.

Άλλοι παράγοντες

Οι φετινές εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εμπόδιο για τις συναλλαγές ακινήτων – αυξάνοντας το χρόνο που απαιτείται για την αγορά και την πώληση ακινήτων. Όπως και να έχει, η γραφειοκρατία διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω των αυξημένων περιορισμών από τα υποθηκοφυλακεία και άλλες αρμόδιες αρχές, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η τάση αυτή θα επιδεινωθεί μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στη μετανάστευση. Αντί να επιφυλάσσεται αυτή η ειδική άδεια παραμονής αποκλειστικά για όσους επενδύουν 250.000 ευρώ σε τοπικό ακίνητο, οι απαιτήσεις τώρα αλλάζουν ανάλογα με το πού θέλετε να εγκατασταθείτε – τα κέντρα της πόλης θα απαιτούν επένδυση διπλάσια! Σύντομα θα είναι δυνατό για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τις οικογένειές τους να ταξιδεύουν εντός των κρατών Σένγκεν με άνεση με προνόμια όπως αυτά.

Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον των ακινήτων στην Ελλάδα, μας περιμένει μια αισιόδοξη πρόβλεψη! Μετά τις εκλογές της φετινής άνοιξης το 2023, είναι πιθανό να υπάρξει μια αξιοσημείωτη άνοδος εντός της αγοράς. Ετοιμαστείτε για συναρπαστικές δυνατότητες στον ορίζοντα!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart