Μεγάλες Επενδύσεις στα Ακίνητα Logistics το 2021
/
/
Μεγάλες Επενδύσεις στα Ακίνητα Logistics το 2021

Μεγάλες Επενδύσεις στα Ακίνητα Logistics το 2021

Έτος μεγάλης άνθησης της αγοράς των logistics θα πρέπει να θεωρείται και το 2021 για τις επενδύσεις ακινήτων, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας προβλέπεται να συνεχίσει να ενισχύει το μερίδιό του, μεταξύ των προτιμήσεων των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Το 2020 υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ για την απόκτηση αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, κυρίως στην Αττική, με έμφαση στον Ασπρόπυργο και το Μαρκόπουλο.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ξεκινήσει νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη νέων υποδομών logistics, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με τον τρόπου αυτό, αναμένεται να καλυφθούν οι όλο και μεγαλύτερες ανάγκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και της θέσης που διαθέτει πλέον η χώρα, στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Η μεγάλη ζήτηση, η έλλειψη σύγχρονων υποδομών είναι οι λόγοι που έχουν αυξήσει σημαντικά τα ενοίκια και τις αξίες των ακινήτων logistics, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, όσο και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων.

Πώς κινούνται οι ΑΕΕΑΠ

Briq Properties

Ιδιαίτερα δυναμική είσοδο στα logistics έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Αρχής γενομένης από τον προηγούμενο Ιούνιο, η εισηγμένη αγόρασε έκταση 57,5 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατασκευάζει ένα σύγχρονο συγκρότημα logistics, επιφάνειας 20.764 τ.μ.

Το ακίνητο θα είναι έτοιμο εντός του φετινού φθινοπώρου. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία προχώρησε και στην απόφαση να αγοράσει και να αναπτύξει όμορη έκταση, θέλοντας να δημιουργήσει έναν κόμβο logistics. Το έτερο ακίνητο θα είναι επιφάνειας 10.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει επενδύσει και 24 εκατ. ευρώ για την αγορά του 80% της εταιρείας Sarmed Warehouses, συμφερόντων του κ. Ιω. Σαραντίτη, εκ των σημαντικών “παικτών” στην αγορά logistics.

Η Sarmed Warehouses είναι ο ιδιοκτήτης αποθηκευτικού κέντρου 58.641 τ.μ. στην Μάνδρα της Ελευσίνας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στην χώρα σήμερα. Το ακίνητο μισθώνεται από την Sarmed Logistics για περίοδο 10 ετών.

Trastor

Μία από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις σε χώρους logistic αφορά στην απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου logistics από την Trastor ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για ένα ακίνητο επιφάνειας 11.634 τ.μ. στην περιοχή “Δύο Πεύκα” του Ασπροπύργου, το οποίο μισθώνεται από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics Synergy.

Πρόκειται για άλλη μία κίνηση της Trastor στην συγκεκριμένη αγορά, καθώς πριν από λίγους μήνες, είχε προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμα ακινήτου logistics, επιφάνειας 25.000 τ.μ. επίσης στην περιοχή του Ασπροπύργου, καταβάλλοντας ποσό 9,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει πλέον τέσσερα ακίνητα logistics, όλα στον Ασπρόπυργο.

Prodea Investments

Εντός των προσεχών ημερών, θα πρέπει να αναμένεται και η ολοκλήρωση μιας ακόμα επένδυσης στην αγορά logistics από την Prodea Investments, την μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.

Πρόκειται για ένα νέο συγκρότημα, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή του Ασπροπύργου και πλέον βαίνει προς ολοκλήρωση.

Η Prodea έχει επενδύσει ήδη από το στάδιο της κατασκευής και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των νέων αποθηκών, θα ολοκληρωθεί και η εξαγορά τους, ώστε να ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Βάσει του αναθεωρημένου επενδυτικού πλάνου της Prodea, τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους “παίκτες” του κλάδου, καθώς δρομολογεί αναπτύξεις κι εξαγορές συνολικής αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Εντός του 2020, η Prodea αγόρασε ένα ακόμα κτίριο logistics, επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο, καταβάλλοντας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Premia Properties

H Premia Properties (πρώην Pasal Development), συμφερόντων του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την απόκτηση χαρτοφυλακίου τριών ακινήτων logistics στον Ασπρόπυργο.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο επιφάνειας 62.500 τ.μ. και κόστους 38 εκατ. ευρώ, που ανέπτυξε η εταιρεία ΝΟΕ Constructions.

Στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, η εν λόγω εταιρεία απέκτησε το 19,4% της Premia Properties. Παράλληλα, η εταιρεία δρομολογεί κι άλλες σχετικές κινήσεις, σε συνεργασία με την μητρική της Sterner Stenhus, η οποία διαθέτει άλλα δύο σημαντικά ακίνητα logistics.

Πηγή: powergame.gr

 

 

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart