Κατάργηση Πιστοποιητικού Μη Οφειλής ΤΑΠ στις Αγοραπωλησίες Ακινήτων
/
/
Κατάργηση Πιστοποιητικού Μη Οφειλής ΤΑΠ στις Αγοραπωλησίες Ακινήτων
Η κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ ευνοεί τις συναλλαγές στα ακίνητα

Κατάργηση Πιστοποιητικού Μη Οφειλής ΤΑΠ στις Αγοραπωλησίες Ακινήτων

Την απόφαση για κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ακινήτου αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πρόκειται για ένα δικαιολογητικό η έκδοση του οποίου επιβάρυνε σημαντικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας αγοραπωλησίας ακινήτου και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει λάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο όχι μόνο την ψηφιοποίηση αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Από τον ένα χρόνο περίπου παίρνει μια μεταβίβαση ακινήτου οι 5 με 6 μήνες αφορούν στην έκδοση πιστοποιητικού μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Και όταν αυτό εκδίδεται, μετά από πολλούς μήνες έχουν πάψει να ισχύουν τα υπόλοιπα δικαιολογητικά της μεταβίβασης (βεβαιώσεις μηχανικού πιστοποιητικά πληρότητας, φορολογικές ενημερότητας κ.λπ.) προκαλώντας νευρική κρίση σε συμβολαιογράφους και πωλητές.

Λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων σε κάθε χώρα είναι 4,7 ενώ στην Ελλάδα είναι 11.

Η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ πρακτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε κάθε πωλητής ακινήτου και μεσιτικό γραφείο που εμπλέκονταν σε μια αγοροπωλησία ακινήτου, αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην έκδοσή του από τους Δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιάσει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει άμεσα τόσο πολίτες όσο και επενδυτές με σκοπό να μπει τέλος στην γραφειοκρατική ταλαιπωρία χιλιάδων ιδιωτών και μεσιτών που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στο χώρο των ακινήτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart