Ελληνική Χρυσή Βίζα: Χρυσό boost στην κτηματαγορά
/
/
Ελληνική Χρυσή Βίζα: Χρυσό boost στην κτηματαγορά
Ελληνική Χρυσή Βίζα

Ελληνική Χρυσή Βίζα: Χρυσό boost στην κτηματαγορά

Η διαμονή σε μία χώρα μέσω επένδυσης, ή ίσως τελικά, η απόκτηση ιθαγένειας χάρη στην αγορά ενός ακινήτου, αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή τα τελευταία χρόνια.  Αυτό σημαίνει να αποκτά κανείς Χρυσή Βίζα ή Golden Visa σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, ένα χρυσό διαβατήριο ουσιαστικά που ισχύει για πολλές χώρες στον κόσμο.

Ανάμεσα στις άπειρες επιλογές, η Ελληνική Χρυσή Βίζα ωστόσο, ξεχωρίζει. Το γιατί, είναι εύκολο να αποδειχθεί. Αρκεί μια ματιά στις ιδιαίτερες παροχές και προϋποθέσεις της ελληνικής  νομοθεσίας σχετικά με την απόκτηση της Χρυσής Βίζας.

Υπήκοοι, επομένως, χωρών εκτός ΕΕ που θέλουν με κάποιο τρόπο να διαμείνουν στην οικονομικά ενωμένη Ευρώπη, συνταξιούχοι, μη μισθωτοί ή ψηφιακοί νομάδες που αναζητούν βάση  σε ένα συναρπαστικό τοπίο, είναι από τις κατηγορίες εκείνες ανθρώπων που έχουν την ελληνική Χρυσή Βίζα πολύ ψηλά στη λίστα ενδιαφερόντων τους.

Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα της Ελληνικής Χρυσής Βίζας.

Γιατί η Ελληνική Χρυσή Βίζα ξεχωρίζει

Το ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης Χρυσής Βίζας ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013. Έκτοτε, έχουν γίνει  πάνω από 8.000 αιτήσεις μαζί με περισσότερα από 15.000 εξαρτώμενα άτομα των αιτούντων. Το πρώτο μεγάλο κύμα αιτήσεων έγινε το 2017με την έκδοση 958 Χρυσών θεωρήσεων, ενώ το 2018 εκδόθηκαν 1.891 και το 2019 υπήρχε μια αύξηση πάλι, στις 3.504 εκδόσεις Χρυσής Βίζας για να μειωθούν δραματικά –λόγω, φυσικά, του Covid-19- το 2020, σε μόλις 403. Από το τέλος του 2020 ωστόσο οι νόμοι άλλαξαν και τώρα οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα από απόσταση. Στην περίπτωση έγκρισης μάλιστα, ο αιτών λαμβάνει την κάρτα προσωρινής διαμονής μέσω ταχυδρομείου.

Η ελληνική Χρυσή Βίζα είναι μια από τις πιο φιλικές προς την οικογένεια επιλογές στην Ευρώπη, επιτρέποντας ακόμη και στους παππούδες και τα πεθερικά του βασικού ενδιαφερόμενου να συμμετάσχουν μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης – συνήθως περιορίζονται στους συζύγους και τα παιδιά.

Επιπλέον:

 • Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις  για τη διαμονή
 • Χαμηλό ελάχιστο ποσό επένδυσης (250.000)
 • Πρόσβαση σε ολόκληρη την ΕΕ και τον χώρο του Σένγκεν κατά τη διάρκεια της διαμονής στη χώρα
 • Αποτελεί το δρόμο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με τον 8ο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο.
 • Διαμονή σε μία ασφαλή χώρα της ΕΕ, με χαμηλό κόστος ζωής, φθηνότερα ακίνητα και καλή γενικά ποιότητα ζωής.
 • Το ελληνικό πρόγραμμα ΔΕΝ είναι στη μαύρη λίστα από τον ΟΟΣΑ, σε αντίθεση με πολλά άλλα προγράμματα Χρυσής Βίζας.
 • Υπάρχει πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων σύμφωνα με το οποίο οι αλλοδαποί πληρώνουν κατ’ εξαίρεση ποσοστό 7% για τα πρώτα δέκα χρόνια της διαμονής τους.

Προϋποθέσεις για την απόκτηση Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα

Για να αποκτήσει κανείς την ελληνική Χρυσή Βίζα και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει διαμονή στην Ελλάδα, η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι η εξής:

Μια επένδυση τουλάχιστον 250.000 ευρώ  σε ακίνητα. Αυτή είναι και η μακράν πιο δημοφιλής διαδρομή και η επένδυση μπορεί να γίνει οπουδήποτε στη χώρα: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και περιορισμοί σχετικά με το πού θέλει κανείς να αποκτήσει ελληνική κατοικία, αλλά το ελάχιστον ποσό των 250.000 ισχύει για κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα Χρυσής Βίζας, πολλά από τα οποία αναζητούν μια επένδυση ακόμη και 500.000 ευρώ σε ακίνητα, η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο προσιτή επιλογή.  Αυτό που είναι επίσης εξαιρετικό για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις διαμονής. Εφόσον κάποιος διατηρεί την επένδυσή του, έχει ελληνική κατοικία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις διαμονής ωστόσο, το μονοπάτι για την ιθαγένεια ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο με την έννοια ότι πρέπει κανείς να έχει περάσει πολύ χρόνο στην Ελλάδα για να την αποκτήσει. Συγκεκριμένα, για να πληρούνται οι προϋποθέσεις για ελληνική υπηκοότητα, απαιτείται φορολόγηση στην Ελλάδα για 7 χρόνια, με τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο διαμονής στη χώρα. Επιπλέον, υπάρχει ένα τεστ γλωσσικής επάρκειας και ένα τεστ ελληνικής ιθαγένειας.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Είναι ήδη γνωστό ότι οι πιο φανατικοί της ελληνικής Χρυσής Βίζας είναι οι Κινέζοι. Πράγματι, όχι μόνο έχουν αναδειχτεί σε πρωταγωνιστές της ελληνικής κτηματαγοράς αλλά το μερίδιό τους αυξάνεται όλο και πιο πολύ ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλέον σχεδόν 75%-80% των συναλλαγών που σχετίζονται με τη Χρυσή Βίζα γίνεται από τους πολίτες της Χώρας του Δράκου. Οι Κινέζοι δεν αγοράζουν μάλιστα απλώς σπίτια για κατοικία αλλά αξιοποιούν τις επενδύσεις στο έπακρο: Συστήνουν ΙΚΕ, αγοράζουν διαμερίσματα, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες και στη συνέχεια, πωλούν τα ακίνητα σε συμπατριώτες τους οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και εκείνοι Χρυσή Βίζα.

Αυξημένο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι Τούρκοι για μια κατοικία στην Ελλάδα. Ενώ, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι οι οποίοι αναμένεται και αυτοί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις τους, ειδικά έπειτα από την ελληνορωσική έκθεση ακινήτων INGREECE που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία από προηγούμενες σχετικές διοργανώσεις, οι Ρώσοι ενδιαφερόμενοι σε ποσοστό 44% αναζητούν διαμερίσματα σε αστικά κέντρα, κατά 36% προτιμούν ξενοδοχειακές υποδομές ένα ποσοστό 5% στοχεύει στην αγορά ολόκληρων νησιών!

Στην 4η θέση των πολιτών τρίτων χωρών που επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά βρίσκονται οι Λιβανέζοι οι οποίοι λόγω της σχετικά μικρής απόστασης επισκέπτονται πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τα θερινά τους σπίτια.

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη, την τελευταία περίοδο η αυξανόμενη συμμετοχή και των Βρετανών, στο ενδιαφέρον, αυτό, παιχνίδι της Χρυσής Βίζας.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, στα τέλη του 2020 η αναζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα από τους Βρετανούς αυξήθηκε κατά 30%. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οφείλεται στο Brexit: Οι αγοραστές από την Αγγλία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών, που περαιτέρω σημαίνει ότι η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη δεν θα ισχύει. Η Ελλάδα με την ελκυστική της Χρυσή Βίζα κατέχει μάλιστα στην μετά Brexit εποχή τρίτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι επενδύσεις φυσικά με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ δεν αφορούν μόνο Βρετανούς ούτε Κινέζους, Τούρκους, Λιβανέζους και Ρώσους. Ινδοί, Αιγύπτιοι και Νοτιοαφρικανοί έχουν επίσης εισέλθει δυναμικά στη λίστα των ενδιαφερομένων για απόκτηση Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα.

Η ειδίκευση του γραφείου μας στα Νότια Προάστια

Το πολύ ελκυστικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας  προς τους πολίτες των τρίτων χωρών έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στα Νότια Προάστια όπου τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης των υποψήφιων επενδυτών. Ήδη, αντιλαμβάνεται κανείς την παρουσία των ξένων επενδυτών που έχουν αποκτήσει τα πλεονεκτήματα της Χρυσής Βίζας: Πέρα από την αύξηση στις τιμές πώλησης ως δείκτης της κινητικότητας στο Real Estate της περιοχής, είναι έντονη και η δραστηριότητά τους στην οικονομική ζωή, είτε ως έμποροι οι ίδιοι είτε ως καταναλωτές που ενισχύουν το τοπικό εμπόριο – κυρίως εκείνοι που απολαμβάνουν τις διακοπές στη θερινή τους ελληνική κατοικία.

Φυσικά, το πρότζεκτ στο Ελληνικό, αποτελεί άλλο ένα boom για τα Νότια Προάστια με τις τιμές να αυξάνονται αντίστοιχα με το ενδιαφέρον για τα ακίνητα στο «φιλέτο» της Αττικής, ειδικά το παραλιακό μέτωπο.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι προϋποθέσεις του προγράμματος της Χρυσής Βίζας διευκολύνουν τη ζήτηση. Το ίδιο και η διαδικασία που πλέον μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά αν και θα χρειαστούν πολλά έγγραφα τόσο από τη χώρα καταγωγής όσο και από την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό αλλά και για την επιλογή του ακινήτου που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου η πιο έξυπνη ενέργεια είναι η συνεργασία με ένα μεσιτικό γραφείο.

Το Μεσιτικό Γραφείο μας  έχει μεγάλη εμπειρία στη Χρυσή Βίζα. Άλλωστε είναι ήδη πολλοί εκείνοι οι πολίτες τρίτων χωρών που πλέον απολαμβάνουν τα προνόμιά της στην Ελλάδα. Πέρα από την ειδίκευση στην περιζήτητη αγορά των Νοτίων Προαστίων, χάρη στην οποία αποκτά κανείς το ακίνητο που ονειρεύεται στη μοναδική αυτή γωνιά της Αττικής Γης, το Μεσιτικό Γραφείο αναλαμβάνει με υπευθυνότητα και συνέπεια τη διαδικασία απόκτησης Χρυσής Βίζας.

Με μια ομάδα από έμπειρους μεσίτες και ειδικούς στον χώρο των ακινήτων η απόκτηση Χρυσής Βίζας μέσω του γραφείου μας γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία με ακόμη πιο πολλά υποσχόμενες προοπτικές διαμονής σε μία χώρα γεμάτη φως και πολιτισμό.

Έχετε ακίνητο προς πώληση και θέλετε να το προωθήσετε σε ξένους αγοραστές του προγράμματος Golden Visa;

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Ανέβασμα Φωτογραφιών
  (* Μπορείτε έως 5 φωτογραφίες μέχρι 2 mb η καθεμία σε μορφή jpg)
  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart