12 Tips Που Θα Σας Βοηθήσουν στην Πρώτη Αγορά Σπιτιού
/
/
12 Tips Που Θα Σας Βοηθήσουν στην Πρώτη Αγορά Σπιτιού
αγορά σπιτιού

12 Tips Που Θα Σας Βοηθήσουν στην Πρώτη Αγορά Σπιτιού

Εάν ετοιμάζεστε να αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι, πιθανότατα μέσα σας  κυριαρχούν έντονα συναισθήματα χαράς, προσμονής μα και αρκετού άγχους. Είναι μια τεράστια επένδυση και απόφαση ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τους φόβους σας είναι να μάθετε την σωστή διαδικασία, πριν κάνετε την αγορά σπιτιού.

Αυτό το άρθρο θα δώσει  συμβουλές σε όλους εσάς που πρόκειται  να αγοράσετε σπίτι για πρώτη φορά και πληροφορίες σχετικά με το πώς να αποφύγετε τα λάθη των «πρωτάρηδων».

1.Έλεγχος των δυνατοτήτων σας.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι σπίτι μπορείτε να αγοράσετε. Η αγορά του σπιτιού εξαρτάται ανάλογα τις ανάγκες που έχετε ή που θα έχετε στο μέλλον: αν είστε εργένης, νιόπαντρο ζευγάρι ή παντρεμένοι με ένα ή περισσότερα παιδιά.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, εξετάστε τα οικονομικά σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε πραγματικά έτοιμοι να αγοράσετε ένα σπίτι. Μια σημαντική ένδειξη της ετοιμότητας σας είναι η δυνατότητα σας να πάρετε το δάνειο που απαιτείται για την αγορά. Ακόμα και αν δεν θα το χρειαστείτε για το σύνολο του ποσού της αγοροπωλησίας, η αξιολόγηση σας από την τράπεζα θα φανερώσει τις πραγματικές δυνατότητες που έχετε.

2.Τρόπος αγοράς του σπιτιού σας

Η αγορά ενός σπιτιού με δάνειο από την τράπεζα είναι ο πιο συνηθισμένος. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία αγοράς σπιτιού με δάνειο από την τράπεζα η μηνιαία δόση σας δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% του μισθού σας, ώστε να μπορείτε να είσαστε συνεπής στους δανειστές σας. Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς σας εγκαίρως.  Η αποφυγή καθυστερημένων πληρωμών όχι μόνο θα βελτιώσει το πιστωτικό αποτέλεσμά σας, αλλά θα σας γλυτώσει από επιπλέον έξοδα.

3. Προκαταβολή κλεισίματος.

Η προκαταβολή είναι το ποσό των χρημάτων που πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων για να αγοράσετε ένα σπίτι. Αυτή η μεγάλη, εφάπαξ πληρωμή θα είναι ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής αγοράς του σπιτιού.

Είναι συνηθισμένο να ζητείται το 20% της αξίας του σπιτιού, όμως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σχετική ευελιξία και υπάρχει περιθώριο συζήτησης με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

4. Προγράμματα και επιχορηγήσεις

Επωφεληθείτε από τυχών  προγράμματα επιδότησης αγοράς σπιτιού για πρώτη κατοικία. Η ένταξη σας σε κάποιο από αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε το πρώτο σας σπίτι με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από ότι συνήθως.

Ζητήστε τους να σας δώσουν μια εκτίμηση δανείου, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τις διαφορές μεταξύ των προσφορών κάθε Τράπεζας και ποια Τράπεζα είναι διατεθειμένη να σας προσφέρει τους καλύτερους όρους και τη χαμηλότερη δόση δανείου.

Αν τώρα η αγορά του σπιτιού σας είναι από κάποια κατασκευαστική εταιρεία είναι σημαντικό να επιλέξετε μια που εμπιστεύεστε, και  που αναλαμβάνει τη διαδικασία διεκπεραίωσης δανείου για εσάς με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

 

Πρώτη φορά αγορά σπιτιου

5. Λάβετε προ-έγκριση δανείου πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας

Όταν υπάρχουν πολλές προσφορές για ένα σπίτι, οι πωλητές είναι πιο πιθανό να επιλέξουν αγοραστές που έχουν πάρει ήδη προέγκριση.

Η  προετοιμασία της χρηματοδότησής σας μπορεί επίσης να σας δώσει περισσότερη δύναμη κατά τη διαπραγμάτευση της τιμής αγοράς, ειδικά εάν ο πωλητής θέλει να κλείσει γρήγορα την συμφωνία πώλησης.

6. Συνεργαστείτε με έναν αξιόπιστο μεσίτη ακίνητων.

Μερικές φορές, οι αγοραστές για να γλυτώσουν την προμήθεια του μεσίτη προσπαθούν να χειριστούν τις συναλλαγές τους χωρίς εκπροσώπηση. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, ειδικά όταν κάνετε τη διαδικασία αγοράς σπιτιού για πρώτη φορά.

Οι μεσίτες δεν βρίσκουν απλά διαθέσιμα ακίνητα και προγραμματίζουν τις συναντήσεις με τους πωλητές. Επίσης ενεργούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των πελατών τους, διασφαλίζοντας ότι κάνουν τις σωστές ερωτήσεις, λαμβάνουν τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις, έρχονται με ανταγωνιστικές προσφορές και διαπραγματεύονται κατάλληλα τις συναλλαγές. Η εμπειρία και οι δεξιότητες που παρέχουν οι μεσίτες είναι ανεκτίμητες, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Για αυτό είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εύρεση του σωστού μεσίτη.

7. Μέγεθος

Ποιο είναι το ιδανικό σπίτι σε τετραγωνικά; Αξιολογείστε όχι πόσο χώρο θα θέλατε, αλλά πόσο χώρο χρειάζεστε πραγματικά και τι αγορά αντέχετε βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων σας. Επίσης καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τις μελλοντικές σας ανάγκες ειδικά στην περίπτωση που σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά, τα οποία στο μέλλον θα έχουν ανάγκη για το δικό τους χώρο.

Αναρωτηθείτε: Πόσα υπνοδωμάτια ψάχνετε; Να είναι νεόκτιστο ή όχι; Σε τι όροφο θέλετε να είναι; Τι άλλες παροχές χρειάζεστε; Τι είδους θέρμανση θέλετε να έχετε;

8. Εξετάστε την περιοχή

Ο εντοπισμός της περιοχής μπορεί να είναι εξίσου κρίσιμος. Για να επιλέξετε τη σωστή περιοχή, πρέπει να κάνετε την έρευνά σας.  Η ποιότητα ζωής στης περιοχη είναι σημαντική για τη καθημερινότητα σας, καθώς και για την αξία μεταπώλησης του σπιτιού. Ακολουθούν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αξιολόγηση μιας περιοχής.

Σχολεία στην περιοχή: Ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά, είναι χρήσιμο να ερευνήσετε την ποιότητα των τοπικών δημόσιων σχολείων. Τα καλά σχολεία θα έχουν υψηλές βαθμολογίες και ποσοστά αποφοίτησης, και επιτυχιών καθώς και χαμηλές αναλογίες μαθητών-δασκάλων.

Ποσοστά εγκληματικότητας: θέλετε να ζήσετε σε μια περιοχή που θα μπορείτε να κινείστε με λιγότερο φόβο για τις καθημερινές σας υποχρεώσεις.

Δημόσιες συγκοινωνίες: Είναι σημαντικό να βρίσκεστε κοντά σε σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, ειδικά στην περίπτωση που η εργασία σας σας υποχρεώνει να κινείστε με αυτά.

Η σημασία της περιοχής στην αγορά σπιτιού

9. Άλλες Παροχές της Περιοχής

Η εγγύτητα των παντοπωλείων (super markets), φαρμακείων, εστιατορίων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης καθορίζει εάν μια περιοχή είναι αξιόλογη. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά από το σπίτι για να βρείτε αυτό που χρειάζεστε.

10. Κάντε μια ανταγωνιστική προσφορά

Μόλις βρείτε ένα σπίτι που πληροί τις προϋποθέσεις σας, ήρθε η ώρα να κάνετε μια προσφορά. Ακριβώς επειδή ο πωλητής ζητά μια συγκεκριμένη τιμή δεν σημαίνει ότι το σπίτι αξίζει την τιμή αυτή. Έτσι, για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσα να προσφέρετε στον πωλητή, ο μεσίτης σας θα πραγματοποιήσει μια συγκριτική ανάλυση της τοπικής αγοράς. Έτσι θα δείτε και την αξία του να έχετε ένα καλό μεσίτη στο πλευρό σας.

Αυτή η ανάλυση θα εξετάσει παρόμοια σπίτια που έχουν πουληθεί τους τελευταίους 6 μήνες για να προσδιορίσει την εμπορική αξία του σπιτιού που σας ενδιαφέρει. Με βάση την εμπορική αξία και το χρονικό διάστημα που το ακίνητο βρισκόταν στην αγορά, εσείς και ο αντιπρόσωπός σας θα παρουσιάσετε μια ανταγωνιστική προσφορά.

Λάβετε υπόψη ότι η διαπραγματευτική σας δύναμή θα εξαρτηθεί επίσης από την τρέχουσα τάση της αγοράς, τον αριθμό των ημερών που έχει καταχωρηθεί το σπίτι και τον αριθμό των αγοραστών που ενδιαφέρονται για το ακίνητο.

11. Επιθεωρήστε το μελλοντικό σας σπίτι.

Η πρόσληψη επαγγελματικού τεχνικού-μηχανικού θα σας δώσει την διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχουν βασικά ζητήματα με το σπίτι στο μέλλον . Μετά την πραγματοποίηση της επιθεώρησης στο σπίτι, ο μηχανικός θα σας παράσχει μια λίστα με όλες τις απαραίτητες επισκευές, καθώς και περισσότερα δευτερεύοντα ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

Εάν υπάρχουν σημαντικές επισκευές που πρέπει να γίνουν, μπορείτε να διαπραγματευτείτε με τον πωλητή είτε για να ολοκληρώσει την εργασία πριν από το κλείσιμο είτε να αφαιρέσετε τα απαιτούμενα χρήματα από την τιμή αγοράς. Εάν ο πωλητής αρνηθεί και έχετε προσθέσει αντίστοιχο όρο στο συμφωνητικό, θα είστε σε θέση να αποσύρετε την προσφορά σας χωρίς να χάσετε την  προκαταβολή σας ή να διαπραγματευτείτε την τιμή ανάλογα με την κατάσταση του σπιτιού.

12.  Αποταμίευση για τα επιπλέον έξοδα

Η αγορά σπιτιού δεν τελειώνει με την υπογραφή των συμβολαίων. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια σειρά επιπλέον δαπανών. Αυτές μπορεί να αφορούν από την ανακαίνιση κάποιων σημείων του μέχρι την αγορά επίπλων που θα ταιριάζουν στο χώρο.

Θέλετε να αγοράσετε σπίτι με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

    Θέλετε να αγοράσετε συγκεκριμένο τύπο ακινήτου; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

    Share this post

    Start typing and press Enter to search

    Shopping Cart