Πως θα Βρείτε την Εμπορική Αξία του Ακινήτου σας;
/
/
Πως θα Βρείτε την Εμπορική Αξία του Ακινήτου σας;

Πως θα Βρείτε την Εμπορική Αξία του Ακινήτου σας;

«Πόσο κοστίζει το σπίτι σας;» Αλήθεια, εάν θελήσετε να πουλήσετε την οικία σας ή γενικά ένα ακίνητο που κατέχετε, σε περίπτωση που σας κάνουν την παραπάνω ερώτηση, γνωρίζετε την απάντηση; Και αν ναι, με ποια κριτήρια έχετε κοστολογήσει το σπίτι σας; Πράγματι, η εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι μια έννοια που δεν έχει λάβει τη δέουσα σημασία, παρά τον ισχυρό ρόλο της σε μία αγοραπωλησία. Είναι επομένως ευκαιρία, με τους ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, να γίνει μια σαφής αναφορά στο τι σημαίνει «εκτίμηση αξίας ακινήτου» καθώς και γιατί αυτό είναι ύψιστης σημασίας για την πώληση του ακινήτου σας με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Προτού λοιπόν αναλύσουμε περαιτέρω τα δεδομένα, ένα tip: H τιμή που θα ορίσουμε το σπίτι ή γενικά το ακίνητο που θέλουμε να πουλήσουμε δεν εξαρτάται από το πόσο θέλουμε να κερδίσουμε. Και κάτι ακόμη: Η θεωρία ότι «πουλάω σε υψηλή τιμή για να πιάσω χαμηλότερη» οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα στην περίπτωση του Real Estate. Παρακάτω, θα δείτε γιατί.

Τι σημαίνει εμπορική αξία ακινήτου  

Πολλοί ίσως θεωρούν ότι η εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου είναι μια αυθαίρετη απόφαση η οποία μπορεί να λαμβάνει και κάποια ρεαλιστικά στοιχεία, όπως τις τιμές στη γειτονιά, τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή, το τι ζητούν οι άλλοι πωλητές κλπ.

Στην ουσία, όταν μιλάμε για εμπορική αξία ενός ακινήτου εννοούμε την αξία που διαμορφώνει η αγορά με βάση διάφορους παράγοντες, τόσο οικονομικούς και κοινωνικούς όσο και τεχνικούς. Μιλάμε επίσης για μία αξία η οποία δεν είναι στάσιμη αλλά συνεχώς μεταβάλλεται.

Το κυριότερο, πρόκειται για μια διαδικασία πολύ σοβαρή που περιλαμβάνει τον υπολογισμό πολλών παραγόντων ενώ χρειάζεται αρκετή μελέτη και τη χρήση επιστημονικών μεθόδων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένας μεσίτης δεν είναι σε θέση να πει τη γνώμη του για το πόσο κοστίζει ένα σπίτι. Ούτε μπορεί να γνωρίζει «πάνω-κάτω» και να σας πει.

Εάν θέλετε να μάθετε την εμπορική αξία του ακινήτου σας και απευθυνθείτε σε μεσίτη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο επαγγελματίας σύμβουλος ακινήτων θα σας ζητήσει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ώστε να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ουσιαστικά, θα μελετήσει και θα προβεί σε συγκριτικές αναλύσεις με τη χρήση μαθηματικών μεθόδων προκειμένου να σας δώσει μία σωστή και εμπεριστατωμένη απάντηση. Φυσικά, υπάρχουν και οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι δεν είναι μεσίτες, αλλά ασχολούνται αποκλειστικά με την εκτίμηση της αξίας ακινήτων. Αυτή είναι μια εξειδικευμένη εργασία που απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως όταν βρίσκεται κανείς εν μέσω νομικών διαφορών, όπως πτώχευση ή αγωγή που απαιτεί ακριβή περιουσιακά στοιχεία, προσφυγή για φορολογική επιβολή στο ακίνητο, δημιουργία διαθήκης ώστε να υπάρχει σαφής προσδιορισμός αξίας κλπ.

Αν ωστόσο θέλετε να πουλήσετε το σπίτι σας και επιθυμείτε μια διαδικασία με τους καλύτερους δυνατούς όρους που να συνάδουν με την αγορά ακινήτων, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες μεσίτες που θα σας ετοιμάσουν μία εμπεριστατωμένη συγκριτική ανάλυση.

Συνήθως, τα αξιόπιστα μεσιτικά γραφεία προσφέρουν δωρεάν τη συγκριτική ανάλυση και κατά συνέπεια τη ρεαλιστική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας. Μια τέτοια ανάλυση, περιλαμβάνει:

Πολλοί κτηματομεσίτες εξάλλου παρέχουν δωρεάν αυτές τις εκτιμήσεις στους πελάτες τους. Μία τέτοια έκθεση εμπορικής αξίας ακινήτου περιλαμβάνει στοιχεία όπως:

 • Τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σας και την ηλικία/συντήρησή του
 • Την τοποθεσία του ακινήτου και τις τιμές στις οποίες πουλήθηκαν στην περιοχή παρόμοια σπίτια με το δικό σας – συνήθως περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρία ακίνητα που έχουν πωληθεί και κατά προτίμηση με ημερομηνία όχι παραπάνω από 3 μήνες από τη σύνταξη της μελέτης.
 • Την προσβασιμότητα σε μέσα μεταφοράς, εμπορικές επιχειρήσεις κ.ά.
 • Τις παροχές όπως φύλαξη, πάρκινγκ κ.ά.
 • Την περιγραφή του ακινήτου σας καθώς και των συγκρίσιμων ιδιοκτησιών -τουλάχιστον 3 όπως ειπώθηκε και παραπάνω- όπου περιλαμβάνεται τόσο ο αριθμός των υπνοδωματίων και των λουτρών όσο και η κάτοψή τους.
 • Την τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό κάθε ακίνητου που περιλαμβάνεται στη σύγκριση καθώς και τη συνολική τιμή πώλησης
 • Νομισματικές προσαρμογές για τον υπολογισμό των διαφορών μεταξύ του ακινήτου σας και των άλλων ακινήτων που υπολογίζονται στη σύγκριση

Τι συμβαίνει όταν η εκτίμηση της εμπορική αξίας του ακινήτου είναι λανθασμένη

«Και αν δώσω παραπάνω τιμή στο ακίνητό μου ή μικρότερη τι θα γίνει; Το πολύ πολύ», μπορεί να υποθέσει κανείς, διαβάζοντας τα παραπάνω, «θα κερδίσω περισσότερα χρήματα ή αν είναι πιο φτηνό θα πουλήσω πιο γρήγορα».

Αυτή είναι μια σκέψη που μπορεί να κάνουν πολλοί. Εκείνοι βέβαια που δεν γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κλάδος του Real Estate ο οποίος έχει τους δικούς του κανόνες και μυστικά. Όμως πάλι στον κλάδο των ακινήτων υπάρχει μία έκφραση που λέγεται «καμένο ακίνητο». Και καμένο ακίνητο για τους μεσίτες σημαίνει το ακίνητο που παραμένει πολύ καιρό στην αγορά είτε γιατί πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή είτε γιατί η τιμή την οποία ζητά ο ιδιοκτήτης είναι πολύ υψηλή για τα δεδομένα της ιδιοκτησίας του. Όσο πιο πολύ παραμένει απούλητο ένα ακίνητο τόσο οι συνθήκες χειροτερεύουν, καθώς το άγχος της πώλησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμής από τον ιδιοκτήτη ή/και σε ανάθεση της ιδιοκτησίας σε όλο και περισσότερους μεσίτες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τιμές αλλά και διαφορετικές περιγραφές που εν τέλει προκαλούν δυσπιστία στους αγοραστές οι οποίοι προτιμούν να μην ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ακίνητο.

Επομένως, ποια είναι η λύση; Η σωστή εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου αλλά και η ανάθεση σε ένα ευυπόληπτο μεσιτικό γραφείο για την πώλησή του καθώς ο επαγγελματισμός είναι πολύ σημαντικός για να ληφθούν όλες οι κατάλληλες αποφάσεις και ενέργειες για μία διαδικασία γρήγορη και συμφέρουσα για τον ιδιοκτήτη.

Αξιόπιστη εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σας από επαγγελματίες μεσίτες

Βάσει των -ενδεικτικών- παραπάνω στοιχείων αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εκτίμηση αξίας ενός ακινήτου δεν είναι απλή υπόθεση αλλά αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται γνώση και εξειδίκευση. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, όπως προαναφέρθηκε είναι κατάλληλοι για μία άκρως επίσημη εκτίμηση, ωστόσο εάν είστε ιδιοκτήτης και θέλετε να πουλήσετε το ακίνητό σας στη σωστή τιμή, μπορείτε να εμπιστευθείτε επαγγελματίες κτηματομεσίτες οι οποίοι θα σας παράσχουν δωρεάν την έκθεση εμπορικής αξίας προτού θέσουν -και αν εσείς επιθυμείτε να προχωρήσετε στη συνεργασία μαζί τους- προς πώληση. Το mesitiko-grafeio.gr διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο αξιόπιστων μεσιτών με μεγάλη εμπειρία στις πωλήσεις και τη δημιουργία συγκριτικών αναλύσεων εμπορικής αξίας. Εάν επομένως διαθέτετε ακίνητο το οποίο προτίθεστε να πουλήσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε ώστε να γνωρίζετε την ακριβή αξία του ακινήτου σας αλλά και να επιτύχετε μία γρήγορη και συμφέρουσα πώληση, χωρίς κόπο και αστάθμητους παράγοντες.

Θέλετε να πουλήσετε το ακίνητο σας με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Ανέβασμα Φωτογραφιών
  (* Μπορείτε έως 5 φωτογραφίες μέχρι 2 mb η καθεμία σε μορφή jpg)

   

  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart