Αγορά Σπιτιού στο Περιστέρι: Η Έξυπνη Επένδυση!

αγορά σπιτιού στο περιστέρι

Είναι ο πιο πολυπληθής δήμος της Αττικής, αλλά ταυτόχρονα μία πόλη που τα έχει όλα. Πάρκα, υποδομές, αθλητικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα,  διασκέδαση. Είναι το Περιστέρι. Αυτή η πλευρά της δυτικής Αθήνας και ένας από τους πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς, σήμερα εξακολουθεί να έχει τη ζεστασιά της γειτονιάς αλλά και ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει μια σύγχρονη και καλά οργανωμένη πόλη. Το Περιστέρι, είναι μια περιοχή όπου αξίζει να ζεις. Αν ψάχνεις κατοικία στα δυτικά προάστια ή γενικά θέλεις να βρίσκεσαι τόσο κοντά στην καρδιά της πρωτεύουσας όσο και να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα μιας όμορφης περιοχής με πολλές παροχές, η αγορά σπιτιού στο Περιστέρι είναι η ιδανική επένδυση σε ακίνητο.

Η παραγκούπολη που έγινε Δήμος-πρότυπο 

 

Η σύγχρονη ζωή του ξεκίνησε το 1922 με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ωστόσο, εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριετία 1981-1984 έδειξαν το αναμενόμενο: το Περιστέρι είναι μια περιοχή που έζησε χιλιάδες χρόνια πριν, ακολουθώντας τη διαδρομή της υπόλοιπης, αρχαίας Αττικής. Μάλιστα, σύμφωνα με διάφορες πηγές εκεί εντοπίζονται πέντε αρχαίοι δήμοι: Λευκονόη, Χολαργός, Ρακίδα, Κονθύλη και Σποργίλος.

Στην περιοχή επίσης εντοπίζονται και τα κτήματα του Περικλή, ενώ το γύρω περιβάλλον περιελάμβανε το Ποικίλο Όρος, τον απέραντο Ελαιώνα, χωράφια με στάρι, αμπέλια και λουλούδια και φυσικά, τον άλλοτε μοναδικό και ζωοδότη Κηφισό ποταμό.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ελιές και τα χωράφια αποτελούσαν ιδιοκτησία των πλούσιων αθηναϊκών οικογενειών, ενώ υπήρχε και ένας μικρός πύργος ιδιοκτησίας του Στ. Μπουλίκη.

Με την Επανάσταση του ’21 ο Ελαιώνας υπέστη την πρώτη μεγάλη καταστροφή του η οποία συνεχίστηκε με την εδραίωση του Ελληνικού Κράτους και τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους 300.000 πρόσφυγες που ήρθαν στην Αθήνα (εκ του 1.500.000 συνολικά στη χώρα), χτίστηκαν οι πρώτες παράγκες λίγο μακρύτερα από τη γέφυρα της Κολοκυνθούς . Αυτές συνέχισαν να αυξάνονται και μετέτρεψαν το Περιστέρι σε παραγκούπολη με άναρχη δόμηση. Εκείνα τα χρόνια οι νέοι που μεγάλωσαν στις παράγκες θα τροφοδοτούσαν το εργατικό δυναμικό των εργοστασίων που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του Κηφισού. Με τη δε όλο και μεγαλύτερη αστικοποίηση της Αθήνας το Περιστέρι ήταν από τις πρώτες επιλογές του πληθυσμού που ερχόταν να ζήσει στην πρωτεύουσα. Τη δεκαετία του ’50, ο πληθυσμός του ήδη έφτανε τις σχεδόν 80.000, ενώ γύρω στο ’60 αριθμούσε 2000 καταστήματα.

 

η ιστορια του περιστερίου

 

Μετά το 1975 ωστόσο, και έπειτα από μεγάλους αγώνες, οι δημοτικές αρχές κατάφεραν να αλλάξουν σιγά σιγά το τοπίο και από πρώην παραγκούπολη έχει γίνει ένας σύγχρονος δήμος με εξαιρετικές υποδομές και όμορφες γειτονιές. Οι παράγκες αντικαταστάθηκαν από τα χτιστά σπίτια με τα τρία διαμερίσματα και τις κοινές αυλές, που με τη σειρά τους δόθηκαν αντιπαροχή για να ανεγερθούν σύγχρονες πολυκατοικίες. Χαρακτηριστικές επίσης είναι και οι εργατικές πολυκατοικίες στον Άγιο Αντώνιο, οι οποίες αντικατέστησαν τις τελευταίες παράγκες και χαρακτηρίζονται ως οι Δίδυμοι Πύργοι της δυτικής Αθήνας.

Το Περιστέρι σήμερα

 

Το Περιστέρι, παραμένει φυσικά η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, με περίπου 147.000 δημότες –αν και τα Στατιστικά της ΔΕΗ δείχνουν πάνω από 350.000- όμως πρόκειται για μια τεράστια περιοχή με πολλές γειτονιές και τοποθεσίες. Τη μεγάλη έκτασή του εξυπηρετούν τρεις στάσεις μετρό (Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι, Ανθούπολη), έχει πολλές και καλαίσθητες πλατείες και πάρκα, με κυριότερο το Άλσος, έναν αληθινό παράδεισο 60 στρεμμάτων που επιπλέον περιλαμβάνει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής , διαθέτει εξαιρετικά εμπορικά καταστήματα, ωραίους πεζόδρομους, φινετσάτα καφέ και εστιατόρια, με hot-spot της διασκέδασης την οδό Βεάκη. Επίσης, αποτελεί και μία ιδιαίτερα φιλική στις οικογένειες περιοχή, με πολλά και αξιόλογα σχολεία καθώς και παιδικές χαρές που κάνουν πολλούς ετεροδημότες να ζηλεύουν.

Επιπλέον, το Περιστέρι φημίζεται για τη μεγάλη του συμβολή στον πολιτισμό με πληθώρα καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων, θεατρικών και συνεδριακών πολυχώρων και άρτιων χώρων αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι και το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό μετρό Ανθούπολη. Όπως εξάλλου είχε πει κάποτε και ο επί 19 συναπτά έτη (από το 2002) δήμαρχός του Ανδρέας Παχατουρίδης, το Περιστέρι είναι ένα «καμπριολέ» εμπορικό, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, όχι μόνο από τους άλλους δήμους της Αθήνας αλλά και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μορφολογία του Περιστερίου

 

Το Περιστέρι των 10.050 στρεμμάτων εκτείνεται 4.5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας μέχρι τους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ποικίλου, επέκτασης του Όρους Αιγάλεω.

Ο Δήμος Περιστερίου είναι ο μεγαλύτερος από τους 9 δήμους του δυτικού τομέα Αθηνών και είναι ο τέταρτος της χώρας σε πληθυσμό. Χωροθετείται δε στο κέντρο περίπου της Δυτικής Αθήνας και συνορεύει με τους δήμους: Αθηναίων, στο νότιοανατολικό τμήμα, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου στα νοτιοδυτικά, Πετρούπολης στο βορειοδυτικό τμήμα, Νέων Λιοσίων στα βόρεια και Αγίων Αναργύρων και Ιλίου στο βορειοανατολικό τμήμα.

Τα όριά του σε σχέση με τους γειτονικούς δήμους καθορίζονται από χαρακτηριστικά φυσικά και τεχνητά φράγματα. Ειδικότερα, στα δυτικά εκτείνεται το όρος Αιγάλεω-Ποικίλο, ανατολικά η λεωφόρος Κηφισού και η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης (όπου υπήρχε ο ποταμός Κηφισός) ενώ στα νότια βρίσκεται η λεωφόρος Αθηνών που οδηγεί μέχρι την Κόρινθο.

Ως ανεξάρτητος δήμος το Περιστέρι δημιουργήθηκε το 1934 όταν αποσπάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων ενώ εκείνη την εποχή προσαρτήθηκαν και οι οικισμοί Περιστέρι, Χρυσαλλίδα, Άνω και Κάτω Γερμανικά, Κτιστά και ο συνοικισμός Ποντίων, Αρμενίων. Από το 1949 στον Δήμο Περιστερίου προσαρτήθηκαν και οι συνοικισμοί Ανθούπολη, Άγιος Ιερόθεος και Άγιος Γεώργιος οι οποίοι αποσπάστηκαν από την Κοινότητα Λιοσίων (Ίλιον). Στα χρόνια που ακολούθησαν εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως και κεντρικές γειτονιές όπως το Μπουρνάζι ενώ αργότερα προστέθηκαν σ’ αυτό και πιο ορεινές συνοικίες.

 

αγορα σπιτιου στο περιστερι

 

Αγορά Σπιτιού στο Περιστέρι – Πόσο Κοστίζει;

 

Η άλλοτε παραγκούπολη και μετέπειτα γνωστή ως μια από τις φτηνές δυτικές συνοικίες όσον αφορά την κατοικία, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Το Περιστέρι όπως προαναφέρθηκε αποτελεί πια έναν δήμο-πρότυπο και την εξέλιξή του ακολουθούν και οι κατασκευές στα ακίνητα. Και όπως είναι κατανοητό, οι τιμές ακολουθούν αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Οι σταθμοί μετρό έδωσαν πρόσθετη αξία στην ακίνητη περιουσία όπως άλλωστε συνέβη και στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής αττικής που υποδέχτηκαν τον μετροπόντικα.

Έτσι, οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στα δυτικά προάστια της Αττικής είναι πάνω από 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα των 800 ή 900 ευρώ/τ.μ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη SPI (Spitogatos Property Index)  της εταιρείας Spitogatos το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια αυξήθηκαν κατά 8,2% ετησίως. Ήτοι, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1300 ευρώ/τ.μ. από τα 1200 ευρώ/τ.μ. που ήταν ένα χρόνο ακριβώς πριν.

Ειδικότερα στο Περιστέρι η μέση κατώτερη εμπορική τιμή για τα σπίτια πενταετίας (που έχουν κατασκευαστεί δηλαδή μετά το 2015) βρίσκεται στα 1500 ευρώ ενώ η μέση ανώτερη τιμή είναι τα 1900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια στιγμή, οι αντικειμενικές αξίες καθορίζονται στα 800 ευρώ/τ.μ. ως κατώτερη τιμή και στα 1.150 ευρώ/τ.μ. ως ανώτερη τιμή.

Αν και οι τιμές αυτές παραμένουν χαμηλές σε σχέση με εκείνες των βορείων προαστίων, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών στο Περιστέρι και γενικά στα δυτικά προάστια είναι πολύ πιο ταχείς από εκείνους των άλλων περιοχών της Αττικής. Επομένως, αναμένονται πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές αγοράς ακινήτων στο Περιστέρι. Για τον λόγο αυτό, εάν κανείς θέλει να επενδύσει σε ακίνητο στην περιοχή, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Όχι μόνο θα αποκτήσει σπίτι σε μία πόλη που συνδυάζει τα πάντα αλλά στα επόμενα χρόνια θα δει την επένδυσή του να αποκτά πρόσθετη αξία.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις