Αγορά Σπιτιού – 5 Ερωτήσεις Πριν Ξεκινήσετε
/
/
Αγορά Σπιτιού – 5 Ερωτήσεις Πριν Ξεκινήσετε
αγορα σπιτιου ερωτησεισ

Αγορά Σπιτιού – 5 Ερωτήσεις Πριν Ξεκινήσετε

Το πρώτο σας βήμα όταν ετοιμάζεστε για αγορά σπιτιού, είναι να προσδιορίσετε ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας και πώς ταιριάζει η ιδιοκτησία μιας κατοικίας με αυτούς τους στόχους.

Ίσως βλέπετε στην ιδιοκτησία μιας κατοικίας την ανεξαρτησία από το άγχος να πληρώνετε κάθε μήνα το ενοίκιο. Ή ίσως θέλετε να βγάλετε από τη ζωή σας το φόβο ότι θα σας ζητήσουν να φύγετε από το σπίτι που ζείτε τόσα χρόνια αλλά δεν σας ανήκει. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η αγορά ενός σπιτιού δεν παύει να είναι μια καλή επένδυση.

Είναι όμως σημαντικό από την αρχή να περιορίσετε τους μεγαλεπήβολους στόχους που είναι εκτός των δικών σας οικονομικών δυνατοτήτων. Θέστε ένα σωστό πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε ένα εφικτό στόχο και αυτό είναι που θα κάνει το όνειρο σας πραγματικότητα.

Λίστα Ελέγχου

Στη συνέχεια παραθέτουμε 5 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις δυνατότητες, τις ανάγκες, τα θέλω και επόμενα βήματα σας.

1. Ποια είναι η οικονομική σας δυνατότητα;

Πριν ψάξετε στις σελίδες των αγγελιών ακινήτων ή ερωτευτείτε το σπίτι των ονείρων σας, και γίνει η αιτία να αποκλίνετε από  τον σωστό προσανατολισμό σας, κάντε έναν σοβαρό έλεγχο των οικονομικών σας. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι τόσο για την αγορά όσο και για τα τρέχοντα έξοδα συντήρησης ενός σπιτιού. Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου θα σας πει, εάν είστε έτοιμοι να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα ή πρέπει να κάνετε περισσότερα  για να προετοιμαστείτε.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Κοιτάξτε τις οικονομίες σας. Μην σκεφτείτε καν να αγοράσετε ένα σπίτι προτού έχετε ένα αποθεματικό κεφάλαιο για τα έξοδα διαβίωσης τριών έως έξι μηνών.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ίσως από τις δυσκολότερες είναι να διατηρείτε τις αποταμιεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζετε με τον πληθωρισμό. Αυτό σαφώς δεν θα σας κάνει πλούσιους αλλά και από την άλλη δεν πρόκειται να χάσετε χρήματα. Εάν έχετε χρήματα για έξι μήνες έως ένα χρόνο, διατηρήστε τα χρήματα ρευστά για άμεση χρήση όποτε τα χρειαστείτε.

Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, θα υπάρξουν σημαντικές δαπάνες πριν την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τρεχόντων εξόδων διαβίωσης και του κόστους της προκαταβολής. Χρειάζεστε χρήματα που διατίθενται όχι μόνο για αυτά τα έξοδα, αλλά και για το ταμείο έκτακτης ανάγκης σας.

2. Ποιος τύπος σπιτιού ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας;

Έχετε πολλές επιλογές όταν αγοράζετε μια κατοικία: ένα παραδοσιακό σπίτι, μια μονοκατοικία, ένα διώροφο, μια μεζονέτα,  σε ένα συγκρότημα κατοικιών, σε μια πολυκατοικία ή σ’ ένα συγκρότημα με δύο έως τέσσερις μονάδες. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πρέπει να αποφασίσετε ποιο είδος ακινήτου θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις τωρινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της οικογένειας σας.

3. Ποιες συγκεκριμένες ανέσεις θέλετε να έχει το ιδανικό σπίτι σας;

Ενώ είναι καλό να διατηρήσετε κάποια ευελιξία σε αυτήν τη λίστα. Είστε μπροστά ίσως στη μεγαλύτερη αγορά της ζωής σας. Αξίζετε λοιπόν με αυτήν την αγορά να ικανοποιήσετε τόσο τις ανάγκες όσο  και για τις επιθυμίες σας. Η λίστα σας πρέπει να περιλαμβάνει βασικές ανάγκες, όπως το μέγεθος του σπιτιού και τη γειτονιά, μέχρι τις μικρότερες λεπτομέρειες, όπως ένα μπάνιο με τα χαρακτηριστικά που θέλετε.

 

αγορα σπιτιου με δανειο

 

4.Τι ποσό μπορείτε πραγματικά να αντέξετε οικονομικά;

Μερικές φορές μια τράπεζα μπορεί να έχει την ευχέρεια να σας δώσει ένα δάνειο για μεγαλύτερο σπίτι από ό, τι πραγματικά μπορείτε να υποστηρίξετε. Όταν μια τράπεζα λέει ότι  μπορεί να σας δανείσει, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πρέπει  να δανειστείτε περισσότερο από ότι μπορείτε. Πολλοί που αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά  κάνουν αυτό το λάθος και καταλήγουν να στερούνται άλλα βασικά πράγματα όπως διακοπές, διασκέδαση.

Δάνειο και προϋποθέσεις

Για να αποφασίσετε το ποσό του δανείου που πραγματικά χρειάζεστε, θα πρέπει να υπολογίσετε τα συνολικά έξοδα που χρειάζεστε για την ολοκλήρωση της αγοράς μαζί με το κόστος του σπιτιού όχι μόνο τη μηνιαία δόση στην τράπεζα.

Πριν ξεκινήσετε  είναι σημαντικό να πάρετε μια ιδέα για το τι θα σας δώσει μια τράπεζα για να αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι. Άλλο το τι θέλετε και άλλο το τι μπορείτε. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως πόσα άλλα χρέη έχετε, την οικογενειακή σας κατάσταση, το μηνιαίο εισόδημά σας και πόσο καιρό είστε στην τρέχουσα εργασία σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει προ-έγκριση για ένα δάνειο. Είναι ωφέλιμο να κάνετε έρευνα στις τράπεζες και να συγκρίνετε τα επιτόκια και τις χρεώσεις. Στόχος σας η δόση σας  να κυμαίνεται το πολύ έως το 30% του μηνιαίου ακαθάριστου εισοδήματος σας.

5. Ποιος θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα σπίτι και να σας καθοδηγήσει στην αγορά;

Ένας μεσίτης ακινήτων θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σπίτια που ικανοποιούν τις ανάγκες σας και βρίσκονται στο εύρος τιμών σας και, στη συνέχεια, θα σας συνοδεύσει για να δείτε αυτά τα σπίτια. Μόλις επιλέξετε ένα σπίτι για αγορά, ο μεσίτης μπορεί να σας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της διαδικασίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς στον πωλητή, της λήψης δανείου και της ολοκλήρωσης των εγγράφων που θα απαιτηθούν.

Οι ικανότητες ενός καλού μεσίτη μπορούν να σας προστατεύσουν από τυχόν παγίδες που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η μεσιτική αμοιβή είναι ένα σχετικά μικρό τίμημα μπροστά στις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν οι επαγγελματίες μεσίτες ακινήτων.

Θέλετε να αγοράσετε σπίτι με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Θέλετε να αγοράσετε συγκεκριμένο τύπο ακινήτου; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας συνεργάτης του Μεσιτικού Γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί σας.

   

   

  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart