Προσοχή στους Μεσίτες – Σε Ποιους & Πότε;
/
/
Προσοχή στους Μεσίτες – Σε Ποιους & Πότε;

Προσοχή στους Μεσίτες – Σε Ποιους & Πότε;

Σίγουρα έχετε συμμετάσχει σε συζητήσεις, κυρίως μεταξύ ατόμων που σκοπεύουν να προβούν σε κάποια μίσθωση ή αγορά ακινήτου, όπου επικρατεί δυσαρέσκεια για τη μεσολάβηση μεσιτικού γραφείου. «Προσοχή στους μεσίτες» είναι η φράση που θα ακούσετε συχνά από κάποιους. Ίσως ακόμη να έχετε βρεθεί και εσείς στη θέση, ψάχνοντας για σπίτι, να προσπαθήσατε να αποφύγετε τις αγγελίες με μεσίτη. Γιατί όλη αυτή η αρνητική διάθεση;

Προφανώς όλοι όσοι έχουν ενδοιασμό απέναντι στους μεσίτες να έχουν και κάποιο λόγο. Κυρίως, λόγω μιας προηγούμενης κακής εμπειρίας. Είτε προσωπικής είτε κάποιου οικείου προσώπου.

Είναι γεγονός πώς λόγω της σπουδαιότητας της συναλλαγής, από το μεσίτη ακινήτων αναμένεται να ανταποκρίνεται σε κάποια ισχυρά επαγγελματικά standards. Δυστυχώς όμως, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και σ’ αυτό υπάρχουν οι άνθρωποι που το ασκούν χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προθέσεις.

Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε απολαμβάνετε τις υπηρεσίες ενός καλού μεσίτη αποφεύγοντας απαράδεκτες έως παράνομες συμπεριφορές. Μέσα από την διαλεύκανση ορισμένων πτυχών που ίσως δεν είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινό, θα αντιληφθείτε γιατί τελικά η συμβολή του μεσίτη σε κάθε υπόθεση που αφορά ακίνητα, είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και απαραίτητη.

Αξίζει μία προσπάθεια να ξεδιαλύνει κανείς αυτή τη δυσάρεστη εικόνα. Οπότε σας καλούμε να συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, γιατί θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα του θέματος: «Προσοχή στους μεσίτες: σε ποιους και πότε;»

«Γιατί να δώσω τη μεσιτική αμοιβή»

Θα έχετε ακούσει πολλούς να έχουν νοικιάσει διαμέρισμα μέσω γνωστών. Ή σε πολλές αγγελίες για ενοικίαση/πώληση  να υπογραμμίζεται η φράση «όχι μεσίτες». Γιατί λοιπόν να μην απαλλαγείτε και εσείς από το κόστος της μεσιτικής αμοιβής ψάχνοντας στις αγγελίες χωρίς μεσίτη;

Σίγουρα η μεσιτική αμοιβή –συνήθως το μισό ενοίκιο όταν πρόκειται για μίσθωση- δυσκολεύει τους περισσότερους και η ανεύρεση σπιτιού χωρίς την παρεμβολή του μεσίτη φαντάζει πολύ πιο συμφέρουσα. Κι αν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν βρει τελικά σπίτι χωρίς να απευθυνθούν σε μεσιτικό γραφείο, μήπως να συνυπολογίσετε πόσο καιρό χρειάστηκαν για να το πετυχουν; Αν παρατηρήσετε, εκτός από εντελώς τυχαίες –και φυσικά σπάνιες- περιπτώσεις, όπου κάποιος μαθαίνει αμέσως για τη διαθεσιμότητα ενός σπιτιού, οι περισσότεροι καταφέρνουν να νοικιάσουν το πολυπόθητο διαμέρισμα ακόμη και μετά από ένα ή και δύο τρία χρόνια αναζήτησης. Στο μεταξύ, τα έξοδα που έχουν κάνει είναι πολύ περισσότερα από το να έδιναν μία μεσιτική αμοιβή. Κι αυτό, γιατί μπορεί κάποιος να μένει προσωρινά σε ένα σπίτι που καθόλου δεν τον εξυπηρετεί, με τις όποιες οικονομικές απώλειες αλλά και την ψυχολογική φθορά, μέχρι ακριβώς να βρεθεί η «ευκαιρία».

Πολλοί επίσης παραπονιούνται γιατί να δώσουν μεσιτική αμοιβή, όταν το σπίτι που τους ενδιαφέρει βρίσκεται στη Χρυσή Ευκαιρία, το Spitogatos.gr ή άλλες σχετικές διαδικτυακές αγγελίες. Αν και στα portal αυτά πράγματι υπάρχουν πολλοί ιδιώτες, καλό είναι να αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες αγγελίες είναι δημοσιευμένες από μεσίτες οι οποίοι συγκέντρωσαν όλα τα διαθέσιμα σπίτια, τα φωτογράφησαν, τα έλεγξαν και τα παραθέτουν προς ενοικίαση ή προς πώληση. Ήτοι, έχουν κάνει όλη τη διεργασία προκειμένου να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει πιο εύκολα το σπίτι που χρειάζεται.

Άλλωστε, όσοι έχετε προσπαθήσει να κάνετε αγορά σπιτιού χωρίς μεσίτη θα έχετε διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι πολλές φορές να συνεννοηθεί κανείς με τους ιδιοκτήτες, πέραν του γεγονότος ότι οι τελευταίοι σπάνια αναφέρουν στον υποψήφιο ενοικιαστή ή αγοραστή τα τυχόν μειονεκτήματα του ακινήτου.

Αντίθετα, όταν κανονίσετε το ραντεβού με τον μεσίτη, όχι μόνο μπορείτε να του ζητήσετε να σας αναλύσει τυχόν προβλήματα αλλά και να σας υποδείξει άλλους χώρους, από την πληθώρα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο εάν ληφθεί υπόψη ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι σπάνια ο αγοραστής ή ενοικιαστής προβαίνει στην αγορά/μίσθωση του ακινήτου για το οποίο αρχικά επικοινώνησε με το μεσιτικό γραφείο.

Αν και πάλι η αμοιβή του μεσίτη εξακολουθεί να σας δημιουργεί πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε μία συζήτηση με τον επαγγελματία. Ο καλός μεσίτης ακινήτων, θα κατανοήσει τη δυσκολία σας και το πιο πιθανό είναι να συμφωνήσετε σε μία πιο συμφέρουσα για εσάς τιμή. Χωρίς ωστόσο να ξεχνάτε ότι κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν πρόθυμα τη νόμιμη αμοιβή του μεσίτη.

«Έχω κακή εμπειρία από κάποιον μεσίτη ακινήτων»

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ιστορίες με μεσίτες που πήραν τα κλειδιά ενός σπιτιού για να το υποδεικνύουν και εξαφανίστηκαν ή που λάμβαναν κάποια χρήματα κάθε φορά που έδειχναν ένα ακίνητο το οποίο τελικά ποτέ δεν φρόντιζαν να ενοικιαστεί ή πωληθεί.

Ακόμη και αν δεν έχουν ζητηθεί χρήματα, πολλοί έχουν άσχημη εμπειρία γιατί ενώ απευθύνθηκαν σε μεσίτη για να νοικιάσουν ένα σπίτι εισέπραξαν πλήρη αδιαφορία τη στιγμή που χρειάζονταν επειγόντως κατοικία. Ή σε άλλες περιπτώσεις ο υποτιθέμενος επαγγελματίας αναβάλει συνεχώς την υπογραφή συμβολαίου μίσθωσης/αγοράς ενώ ήδη η συμφωνία έχει επιτευχθεί.

Φυσικά όλες αυτές οι περιπτώσεις αλλά και πολλές άλλες ακόμη που πολλοί έχουν να διηγηθούν αποτελούν τυχοδιωκτικές και άκρως καταδικαστέες ενέργειες. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία επαγγελματική συνείδηση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν πιστοποιημένοι μεσίτες.

 

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι απευθύνεστε σε επαγγελματία

Κατ’ αρχάς, ζητήστε ραντεβού στο γραφείο του μεσίτη όπου η άδεια άσκησης επαγγέλματος και το πιστοποιητικό μεσιτείας βρίσκονται συνήθως σε εμφανή θέση. Ένας πιστοποιημένος σύμβουλος ακινήτων δύσκολα θα προβεί σε παράνομες ενέργειες αφού κανένας επαγγελματίας που με κόπο απέκτησε την ιδιότητά του θα διακύβευε τη φήμη του.

Έπειτα, μπορείτε να αναζητήσετε στοιχεία για την εγκυρότητά του αλλά και την προσωπικότητά του, βασιζόμενοι σε εμπειρίες ανθρώπων που έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και από τον ίδιο να σας επιβεβαιώσει γιατί αξίζει να τον εμπιστευθείτε: ένας πραγματικά καλός μεσίτης θα δεχτεί με χαρά να σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλής.

Επιπλέον:

Ζητήστε εντολή υπόδειξης σπιτιού

Μία άλλη ενέργεια που θα σας εξασφαλίσει ότι απευθύνεστε σε επαγγελματία είναι η εντολή υπόδειξης σπιτιού. Πρόκειται για έγγραφο που ζητούν ρητώς και οι επίσημοι εκπρόσωποι των Ελλήνων μεσιτών, το οποίο έχει πολλαπλούς ρόλους. Κυρίως εάν είστε πωλητής αλλά και αγοραστής, η εντολή υπόδειξης σας προστατεύει από κακόβουλες πρακτικές και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές. Με το να βάλετε την υπογραφή σας στη συγκεκριμένη εντολή, εξασφαλίζετε ότι όσα έχετε συμφωνήσει δεν μπορούν να αλλάξουν –τιμή, στοιχεία ιδιοκτητών, βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου κ.ά.

Επίσης, η εντολή υπόδειξης εξυπηρετεί θέματα ασφάλειας. Σκεφτείτε να είχατε ένα σπίτι και να έμπαιναν κάθε τόσο άνθρωποι αγνώστων προθέσεων χωρίς να γνωρίζει τίποτα γι’ αυτούς ούτε ο μεσίτης που τους ανοίγει την πόρτα. Έτσι με την εντολή υπόδειξης ο μεσίτης φανερώνει και τον επαγγελματισμό του και την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει ο πελάτης στο πρόσωπό του καθώς φροντίζει να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα –ιδιοκτήτη αλλά και τυχόν πρόσωπα που ακόμη κατοικούν σε μία οικία- που σχετίζονται με μία αγοραπωλησία.

Ακόμη και εάν είστε υποψήφιος αγοραστής, ζητήστε μόνοι σας να υπογράψετε την εντολή υπόδειξης: σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσετε τη νομιμότητα και τον επαγγελματισμό του μεσίτη. Αξίζει να τονιστεί ότι εάν ο μεσίτης δεν είναι εξουσιοδοτημένος δεν διαθέτει έντυπα υπόδειξης ούτε άλλα επίσημα έγγραφα. Και φυσικά, ποτέ μα ποτέ μη στηρίζεστε μόνο σε προφορικές συμφωνίες και υποσχέσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν κάποιος δεν είναι εξουσιοδοτημένος δεν δικαιούται και αμοιβή μεσίτη.

 

Δείξτε σύνεση και προσοχή καθώς συναλλάσσεστε με κάποιον μεσίτη ακινήτων

 

Προτιμήστε την αποκλειστική ανάθεση

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εντολή καθώς μέσα από αυτή ο πωλητής ενός ακινήτου ορίζει μόνο έναν μεσίτη/κτηματομεσιτικό γραφείο ως εκπρόσωπό του αναθέτοντάς του να αναλάβει αποκλειστικά την προώθηση και πώληση της ιδιοκτησίας του. Στο διάστημα που ορίζεται (όχι παραπάνω από οκτώ μήνες συνήθως) ούτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης αλλά ούτε και άλλος μεσίτης μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην όλη διαδικασία. Ακόμη και αν υπάρξει συνεργασία με άλλους συμβούλους ακινήτων ο μεσίτης σας θα έχει συντονιστικό ρόλο.

Όπως επομένως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η επιλογή του κατάλληλου μεσίτη. Όταν θα έχετε στο πλευρό σας έναν άνθρωπο με δεξιότητες και γνώσεις μπορείτε να τον εμπιστευθείτε και εκείνος θα κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να δώσει μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σας και να πολλαπλασιάσει τις προσφορές.

Ταυτόχρονα, θα είστε ασφαλής από τυχόν κινδύνους ή άσχημες εμπειρίες που κρύβονται σε μια αγοραπωλησία. Χωρίς να παραβλέπεται η απαλλαγή από όλο τον «πονοκέφαλο» που προκαλεί μια τέτοια διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας και των διαφόρων επαγγελματιών που αναγκαστικά εμπλέκονται (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί κ.ά.).

Επίσης, καθώς δεν αποκλείεται να βρείτε ο ίδιος εν τέλει αγοραστή μπορείτε να προνοήσετε για μια τέτοια περίπτωση: συμφωνείτε απλώς με τον σύμβουλό σας για μια διαφορετική αμοιβή από το καθορισμένο 2% – ένα ποσό που θα είναι δίκαιο τόσο για εσάς όσο και για τον μεσίτη ο οποίος θα έχει εργαστεί γι’ αυτό με όλα τα έξοδα που συνεπάγεται η όλη προσπάθειά του.

Απευθυνθείτε σε ένα αξιόπιστο μεσιτικό γραφείο

Καθώς ο επαγγελματισμός είναι όπως αποδεικνύεται το πλέον σημαντικό στοιχείο για να ευνοηθεί κανείς από τις υπηρεσίες ενός μεσίτη, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη εάν απευθυνθείτε σε ένα μεγάλο και έγκυρο μεσιτικό γραφείο της περιοχής σας – ή της περιοχής που σας ενδιαφέρει.

Τα αξιόπιστα κτηματομεσιτικά γραφεία γνωρίζουν άριστα τόσο τα διαθέσιμα ακίνητα, όσο και τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν συμπεριληφθεί με αποκλειστική ανάθεση η οποία εξισώνει τον μεσίτη με τον ιδιοκτήτη. Και αυτό περαιτέρω σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου άρα και χρημάτων, αφού θα απαλλαγείτε από τη χρονοβόρα διαδικασία να αναζητάτε επί μήνες κάποιο ακίνητο, μιλώντας ακατάπαυστα με ιδιοκτήτες που δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν. Και, χάνοντας, ταυτόχρονα χρήματα με τα έξοδα που απαιτούνται, και την πιο σημαντική ψυχική σας ηρεμία.

Επίσης, τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία φροντίζουν να δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία και την εκπαίδευση στους συνεργάτες τους, ώστε να ανταποκρίνονται σε κάθε πτυχή της διαδικασίας για την πώληση ή ενοικίαση ή αγορά ενός ακινήτου. Αυτό που εξασφαλίζετε επομένως απευθυνόμενοι σε αξιόπιστα γραφεία είναι η σιγουριά ότι ο μεσίτης σας θα κάνει όλες τις απαραίτητες και ορθές ενέργειες για να εκπληρώσει τις προσδοκίες σας. Είτε είστε ιδιοκτήτης είτε υποψήφιος αγοραστής/μισθωτής.

Επιπλέον, οι συνεργάτες αξιόπιστων μεσιτικών γραφείων έχουν πιστοποιηθεί τόσο για τις γνώσεις τους όσο και για το ήθος και τις δυνατότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της άριστης ικανότητας επικοινωνίας, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Πράγματι, όταν αποφασίσετε να επιλέξετε έναν σύμβουλο ακινήτων  από συγκεκριμένα και αναγνωρισμένα γραφεία μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δίπλα σας θα έχετε έναν «δικό» σας άνθρωπο, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για να λύσει ακόμη και την πιο αυτονόητη απορία.

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η φράση «προσοχή στους μεσίτες» θα έπρεπε να διατυπωθεί σωστότερα σε «προσοχή στους μεσίτες που δεν είναι επαγγελματίες». Ελπίζουμε με τις πληροφορίες που δώσαμε να σας βοηθήσαμε να αναπτύξετε το κριτήριο σας, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε τους επαγγελματίες μεσίτες από εκείνους δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart