Μεγάλη Αύξηση στη Ζήτηση Κατοικιών και το 2022

Μεγάλη η ζήτηση κατοικιών και το 2022

Μέσα σε έναν χρόνο τα αιτήματα για την αγορά κατοικίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ενώ τα νεόδμητα στην Αττική καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις τιμές, λόγω της ζήτησης, αλλά και της αύξησης των τιμών των υλικών κατασκευής, σε μια συγκυρία που οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και πάλι να παρέχουν στεγαστικά δάνεια.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως το 2025 η αγορά θα φθάσει στο επίπεδο του 2007, αλλά με σταθερά και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, χωρίς τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φούσκα. Ειδικά τα νεόδμητα στην Αττική καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις τιμές, λόγω της ζήτησης, αλλά και της αύξησης των τιμών των υλικών κατασκευής, ενώ οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και πάλι να παρέχουν στεγαστικά δάνεια.

Τι προτιμούν οι Έλληνες αγοραστές

Για τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, έχει αυξηθεί η ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες. Π.χ., αν μια τετραμελής οικογένεια παλαιότερα ζητούσε ένα σπίτι με δύο κρεβατοκάμαρες τώρα ζητάει με 3 και αυτό γιατί έχει αυξηθεί η εργασία από το σπίτι. Επίσης, έχει αυξηθεί η ζήτηση είτε για κήπο, είτε για μεγαλύτερες βεράντες.

Ποια η εικόνα στην αγορά εξοχικών κατοικιών

Αναφορικά με τη δεύτερη – εξοχική κατοικία, γνωστός μεσίτης ακινήτων σημειώνει: «Οι τιμές στη δεύτερη ή εξοχική κατοικία θα λέγαμε ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Υπάρχουν ακίνητα προς πώληση και η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται, κάτι που μπορεί να φέρει αύξηση των τιμών μελλοντικά. Συγκριτικά με άλλες ομοειδείς αγορές δεύτερης κατοικίας, η Ελλάδα προσφέρει αυτή τη στιγμή επενδυτικές ευκαιρίες.

Βλέπουμε αποδόσεις της τάξεως του 8% ετησίως. Στις Κυκλάδες παρατηρούμε μεγάλη ζήτηση για την Πάρο που πάει να γίνει το νέο hot spot στην αγορά αυτή, ακολουθεί η Σύρος και βεβαίως παραμένει ως προορισμός που συγκεντρώνει μεγάλη προτίμηση η Μύκονος. Στα Δωδεκάνησα, ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει για τη Ρόδο και την Πάτμο».

Το λάθος των ιδιοκτητών με την τιμή πώλησης

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης είναι λάθος να διαμορφώνεται η τιμή ενός ακινήτου από τις αγγελίες, καθώς αυτές έχουν συνήθως τις ζητούμενες από τον ιδιοκτήτη τιμές. Οι τιμές διαμορφώνονται εν τέλει από τις τιμές που γίνονται πράξεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις