Πώς θα Πουλήσετε το Ακίνητο σας Άμεσα

Ίσως ανήκετε σε εκείνους τους ιδιοκτήτες ακινήτου που αναρωτιούνται αυτή την εποχή: «θέλω να πουλήσω το σπίτι μου άμεσα. Τι πρέπει να κάνω;».

Ομολογουμένως αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση, που είναι καλύτερα να εξετάσετε όλα τα δεδομένα, πριν την πάρετε. Στο mesitiko-grafeio.gr θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν ευκολότερη την απόφαση σας.

Πριν εξετάσετε τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων πρέπει να καθορίσετε την αιτία για την οποία θέλετε να πουλήσετε το σπίτι σας.

Έχετε βρει ένα άλλο, το οποίο θέλετε να αγοράσετε; Σκέφτεστε να αλλάξετε περιοχή ή και χώρα κατοικίας και δεν σκοπεύετε να μείνετε ξανά εκεί; Υπάρχει κάτι που σας δυσαρεστεί στη γειτονιά ή το κτίριο; Είναι παλαιά κατασκευή και θέλετε να πάτε σε κάποιο νεότερο με μικρότερες ανάγκες συντήρησης;

Καθορίζοντας την αιτία, θα δείτε πόσο άμεσα πρέπει να πουλήσετε το σπίτι σας. Συνήθως η βιασύνη δεν είναι σύμμαχος σας στο να πετύχετε την καλύτερη τιμή.

Σε ποια φάση της είναι η κτηματαγορά;

Αν δεν έχετε βιασύνη να πουλήσετε άμεσα το ακίνητο σας, το δεύτερο που πρέπει να εξετάσετε είναι σε ποια φάση του οικονομικού κύκλου είναι η κτηματαγορά. Όπως όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, το real estate ακολουθεί διαχρονικά μια κυκλική πορεία. Αυτό περιλαμβάνει περιόδους ανάπτυξης και αύξησης των τιμών και περιόδους ύφεσης με πτώση τους. Φυσικά –όπως είναι γνωστό- διαχρονικά, με ορίζοντα δεκαετίας ή ακόμα περισσότερο εικοσαετίας,  οι τιμές των ακινήτων κινούνται ανοδικά.

Άσχετα με το τι μπορεί να διαβάζετε ή να ακούτε στις οικονομικές ειδήσεις, συχνά το real estate ακολουθεί το δικό του ανεξάρτητο κύκλο. Για αυτό θα ήταν καλύτερα να έχετε τη βοήθεια ενός έμπειρου μεσιτικού γραφείου που θα σας μάθει τα μυστικά της αγοράς.

Θέλω να πουλήσω το ακίνητο μου άμεσα

Τι θα μου προσφέρει ένα αξιόπιστο μεσιτικό γραφείο;

Για να μπορέσετε να πουλήσετε το σπίτι σας στην καλύτερη δυνατή τιμή θα χρειαστεί να έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και να έχετε τη βοήθεια ενός μεσιτικού γραφείου. Αυτό θα σας προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις, το marketing και θα κάνει όλες τις επαφές για λογαριασμό σας. Αν λοιπόν  βρείτε ένα αξιόπιστο γραφείο και συνεργαστείτε  κατ’ αποκλειστικότητα μαζί του, έχετε πραγματικά πολλές πιθανότητες το ακίνητο σας να

Η εμπειρία και η καλή γνώση της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο σας είναι ουσιώδη στοιχεία του μεσιτικού γραφείου που θα συνεργαστείτε. Θα μπορεί να σας δώσει άμεσα μια ρεαλιστική εικόνα των τιμών πώλησης, θα μπορεί αναδείξει τα πλεονεκτήματα της περιοχής ευκολότερα στους υποψήφιους πελάτες και σίγουρα θα μπορεί να διεκπεραιώσει γρηγορότερα την πώληση στις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα, θα φροντίσει για την προώθηση του ακινήτου σας μέσω σύγχρονων μεθόδων marketing. Εκτός από τις απαραίτητες επαγγελματικές φωτογραφίες, θα πλαισιώσει την αγγελία του ακινήτου σας με βίντεο παρουσίασης, κατόψεις, 3d μοντέλο του ακινήτου σας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους χώρους του.

Τέλος, το αξιόπιστο μεσιτικό γραφείο θα σας γλιτώσει πολύ χρόνο κάνοντας ραντεβού με τους υποψηφίους αγοραστές. Θα φιλτράρει δηλαδή για εσάς τους ενδιαφερόμενους, ώστε να καταλήξετε στους λίγους εκείνους που θα μπορούν να πληρώσουν το τίμημα που ζητάτε. Και όταν έρθει η ώρα για τα συμβόλαια, θα αναλάβει να συγκεντρώσει για λογαριασμό σας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα.

Ένα Περιποιημένο Ακίνητο Πουλιέται Ευκολότερα

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το σπίτι σας στον υποψήφιο αγοραστή θα καθορίσει την τιμή που θα προσφέρει. Συχνά ο αγοραστής ακινήτου ψάχνει να βρει αδυναμίες στο ακίνητο σας για να διαπραγματευτεί την τιμή που ζητάτε.

Προσπαθήστε λοιπόν να μην του δώσετε επιχειρήματα για πετύχει το σκοπό του. Ο σύμβουλος ακινήτων του μεσιτικού που συνεργάζεστε είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να σας υποδείξει τα σημεία που πρέπει να βελτιώσετε.

Αλλά μπορείτε να κάνετε και κάποια πράγματα μόνοι σας. Ξεκινήστε με μια επιθεώτηση του εξωτερικού χώρου. Ποια είναι η εικόνα που δημιουργεί με την πρώτη εντύπωση; Δείχνει ένα καλοδιατηρημένο σπίτι ή μήπως δίνει την εικόνα της εγκατάλειψης; Σε ποια κατάσταση είναι ο κήπος ή η αυλή; Μήπως θα αρκούσε ένα ξεχορτάριασμα και λίγο κλάδεμα των φυτών για να αλλάξει η εικόνα του; Σε ποια κατάσταση είναι οι εξωτερικοί τοίχοι; Έχει την εμφάνιση ενός σπιτιού που κατοικείται; Αν δείτε σημεία τα οποία το κάνουν να δείχνει εγκατελειμένο, θα ήταν καλό να κάνετε μία συντήρηση τους.

Στη συνέχεια περάστε στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Εξετάστε τα πόμολα, τις εσωτερικές πόρτες, τα πλακάκια του μπάνιου και της κουζίνας, τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά του. Ακόμα και μερικές χαλασμένες πρίζες ή η εμφάνιση μούχλας στο σπίτι, είναι σε θέση να δώσουν πάτημα στον αγοραστή για να ζητήσει καλύτερη τιμή.

Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν μικρές ελλείψεις ή ζημιές που μπορούν να επιδιορθωθούν με μικρό κόστος αξίζει να τις κάνετε πριν σας τις επισημάνουν οι αγοραστές.

Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια έχει να κάνει με την καθαριότητα του. Αξίζει –ακόμα και αν δεν κατοικείται σε αυτό- να φροντίσετε να καθαριστεί λεπτομερώς πριν έρθουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Αν είναι για αρκετό καιρό κλειστό φροντίστε, πριν την επίσκεψη τους να έχετε αερίσει καλά το χώρο. Αν είναι χειμώνας, ένα αρωματικό χώρου που θα δίνει ένα ευχάριστο άρωμα θα αλλάξει καθοριστικά την ατμόσφαιρα.

πως να πουλήσω το ακίνητο μου

Θέλω να Πουλήσω το Σπίτι μου Άμεσα – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Αν θέλετε να πουλήσετε άμεσα, θα ήταν καλό το πρώτο πράγμα που θα συζητήσετε με το μεσιτικό γραφείο που θα συνεργαστείτε να είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει η πώληση. Η έλλειψη ενός και μόνο από αυτά μπορεί να σας χαλάσει μια κλεισμένη συμφωνία, αν καθυστερήσει να εκδοθεί. Για αυτό μην αφήνετε τίποτα στην τύχη ή την καλή διάθεση του αγοραστή.

Εν συντομία τα δικαιολογητικά για την πώληση ακινήτου που πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης είναι τα ακόλουθα:

1) Φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής του πωλητή προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα που θα χορηγήσει δάνειο.

2) Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον λογιστή).

3) Πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μή οφειλής φόρου κληρονομιάς-δωρεάς, για ακίνητο που αποκτήθηκε αιτία θανάτου ή δωρεάς ή γονικής παροχής ή προίκας.

4) Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον Δήμο.

5) Βεβαίωση περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μή οφειλής εισφοράς σε χρήμα από Δήμο.

6) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, αν ο πωλητής ασκεί επάγγελμα επιτηδευματία, ελεύθερου επαγγελματία ή συμμετέχει σε ΑΕ, ΕΠΕ κλπ.

7) Βεβαίωση από μηχανικό περί μή ύπαρξης αυθαιρέτων (και συνοδευτικά έγγραφα, σχέδια και υπεύθυνες δηλώσεις αν υπάρχουν αυθαιρεσίες).

8) Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή.

9) Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος αν το ακίνητο βρίσκεται εντός κτηματολογίου.

10) Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου, αν το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

11) Τοπογραφικό διάγραμμα από τοπογράφο μηχανικό, για οικόπεδα – αγροτεμάχια.

Πόσο εύκολο είναι να πουλήσω το σπίτι μου άμεσα;

Με βεβαιότητα θα πούμε πως αν έχετε κάνει την καθοδήγηση ενός αξιόπιστου μεσιτικού γραφείου είναι αρκετά εύκολο. Η  βοήθεια που θα σας προσφέρει θα είναι σημαντική σε κάθε φάση της διαδικασίας. Γι’ αυτό ψάξτε για να βρείτε το καλύτερο μεσιτικό της περιοχής που βρίσκεται το σπίτι σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις