Θέλεις να Πουλήσεις το Σπίτι σου; Πλήρης οδηγός
/
/
Θέλεις να Πουλήσεις το Σπίτι σου; Πλήρης οδηγός
Όλη η διαδικασία πώλησης ακινήτου

Θέλεις να Πουλήσεις το Σπίτι σου; Πλήρης οδηγός

Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να πουλήσεις ακίνητο στην Ελλάδα; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που προβληματίζει πολλούς ιδιοκτήτες. Η ελληνική οικονομία έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του κραχ το 2008. Αυτό αναπόφευκτα επηρέασε την αγορά κατοικίας. Αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο θα ήταν αναμενόμενο.

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών εκτοξεύτηκε το 2019, αλλά στη συνέχεια ήρθε η νέα κρίση με τον Covid-19. Τα καλά νέα για τους πωλητές ελληνικών ακινήτων είναι ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό πλέον.

Εάν σκέφτεστε να πουλήσετε την ιδιοκτησία σας, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε κάποια έρευνα στην τοπική αγορά ακινήτων. Και αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντική η στιγμή που θα επιλέξετε για να πουλήσετε, όταν οι τιμές είναι υγιείς και η ζήτηση για τον τύπο του ακινήτου σας είναι υψηλή.

Η διαδικασία πώλησης ακινήτου: Νομικά θέματα

Στην Ελλάδα πλέον υπάρχει αυστηρό πλαίσιο για την πώληση ακινήτων, ειδικά όσον αφορά τον χαρακτηρισμό μιας κτιριακής δομής ως νόμιμη καθώς οι νόμοι περί σχεδιασμού έχουν πολλάκις αγνοηθεί ή παραβιάζονται.

Ως πωλητής επομένως, θα πρέπει να αποδείξετε τη νομιμότητα του ακινήτου σας για να μπορέσετε να το διαθέσετε στην αγορά προσκομίζοντας ένα «πιστοποιητικό νομιμότητας» προκειμένου να μεταβιβάσετε την ιδιοκτησία σας. Για να λάβετε αυτό το πιστοποιητικό, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μια σειρά λεπτομερών ελέγχων για να επαληθεύσετε τη νομιμότητα του ακινήτου. Πώς; Με τη συνεργασία ενός πολιτικού μηχανικού ο οποίος θα επιθεωρήσει το κτίριο, θα δημιουργήσει μια κάτοψη και θα εκδώσει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ορίσετε τον δικό σας δικηγόρο για να σας βοηθήσει με την έρευνα και τα έγγραφα που απαιτούνται. Επιπλέον, ένας λογιστής θα ήταν επίσης χρήσιμος για να χειριστεί τα φορολογικά ζητήματα.

Απαιτούμενα έγγραφα

Ο όγκος της γραφειοκρατίας όταν πρόκειται να αποδείξετε τη νομιμότητα του ακινήτου σας είναι πραγματικά αξιοσημείωτος. Επομένως, είναι καλή ιδέα να έχετε έτοιμα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου σας τα παρακάτω έγγραφα:

-Πράξεις και Έγγραφα τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτου
-Τοπογραφικά διαγράμματα
-Πιστοποιητικό πολεοδομικής και χωροταξικής νομιμότητας (από πολιτικό μηχανικό)
-Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
-Βεβαίωση με σφραγίδα της Δ.Ο.Υ
-Οικοδομικές άδειες
-Βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στον δήμο (ΤΑΠ)
-Αντίγραφα της ταυτότητάς σας
-Σύμβαση μίσθωσης (αν υπάρχει)

Η αναγκαιότητα ενός μεσίτη

Αν και στην Ελλάδα η χρησιμότητα του κτηματομεσίτη συχνά θεωρείται περιττή, ωστόσο ένας επαγγελματίας στον κλάδο των ακινήτων είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμος, ειδικά στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας. Ένας έμπειρος σύμβουλος ακινήτων όχι μόνο γνωρίζει την τοπική αγορά και θα σας βοηθήσει να πουλήσετε το σπίτι σας στην πιο συμφέρουσα τιμή, αλλά θα είναι και ο άνθρωπός σας για τον χειρισμό όλων αυτών των χρονοβόρων εργασιών κατά τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου, όπως οι αμέτρητες ερωτήσεις των αγοραστών, οι προβολές και οι ξεναγήσεις. Εάν μάλιστα ταξιδεύετε συχνά ή η ιδιοκτησία που θέλετε να πουλήσετε είναι σε άλλη πόλη από αυτήν που ζείτε, η συνεργασία με τον κτηματομεσίτη της επιλογής σας αποδεικνύεται άκρως απαραίτητη.

Για να βρείτε τον κτηματομεσίτη που θα γίνει το δεξί σας χέρι, μια προσωπική σύσταση από έναν φίλο ή συγγενή είναι μια καλή πηγή για να ξεκινήσετε την αναζήτηση. Έπειτα, μπορείτε να τσεκάρετε τις αξιολογήσεις μέσω του Διαδικτύου και να κρίνετε ανάλογα. Θέλετε να είστε πιο σίγουροι για την επιλογή σας; Απευθυνθείτε σε ένα μεγάλο μεσιτικό γραφείο με διαπιστωμένα καταξιωμένους συνεργάτες όπως το ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ μας, που θα σας εγγυηθεί ότι όχι μόνο θα έχετε στο πλευρό σας έναν πιστοποιημένο επαγγελματία, αλλά και έναν άνθρωπο που θα σας στηρίξει σε κάθε στιγμή της διαδικασίας πώλησης ακινήτου.

Από την αγγελία στη μεταβίβαση

Αφού έχετε τακτοποιήσει όλα τα παραπάνω, έφτασε η ώρα να αρχίσετε να προβάλλετε το ακίνητό σας στους αγοραστές. Ο κτηματομεσίτης σας (αν έχετε) θα πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εξαιρετικών φωτογραφιών και της καταχώρησής τους στο Ίντερνετ. Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά σάιτ για αγοραπωλησία ακινήτων είναι: spitogatos, xe.gr, Tospitimou.gr αλλά και το facebook και το Instagram.

Ο χρόνος που απαιτείται για την πώληση ενός σπιτιού μπορεί να ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσο ενεργή είναι η τοπική αγορά, η ζήτηση για τον τύπο του ακινήτου σας καθώς και η περιοχή στην οποία βρίσκεται. Για να έχετε όμως μια ιδέα πόσο διαρκεί η πραγματική διαδικασία πώλησης, μπορείτε να περιμένετε ότι η ολοκλήρωση θα γίνει περίπου σε 4-6 εβδομάδες αφού αποδεχτείτε μια προσφορά από αγοραστή.Μόλις αποδεχτείτε μια προσφορά, το επόμενο βήμα είναι και τα δύο μέρη να υπογράψουν μια προκαταρκτική συμφωνία η οποία προετοιμάζεται είτε από δικηγόρο είτε από συμβολαιογράφο. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της πώλησης και θα είναι δεσμευτική.

Ταυτόχρονα με την υπογραφή του προσύμφωνου, ο αγοραστής θα καταβάλει προκαταβολή για τη δέσμευση του ακινήτου. Αυτή είναι συνήθως στο 10% της συνολικής τιμής πώλησης.

Εάν ο αγοραστής αλλάξει γνώμη, θα χάσει την προκαταβολή του. Αν όμως ως πωλητής αποχωρήσετε από τη συμφωνία, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε στον αγοραστή το διπλάσιο του ποσού της κατάθεσης που κατέβαλε ως αποζημίωση.

Όταν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη μεταβίβαση έχουν διεκπεραιωθεί θα υπογράψετε ένα οριστικό συμβόλαιο πώλησης. Προτού γίνει η συνάντηση για την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος θα συντάξει δήλωση μεταβίβασης ακινήτου για να την υποβάλει ο αγοραστής στη ΔΟΥ. Θα χρειαστεί να είστε και εσείς εκεί αυτοπροσώπως ή να ορίσετε έναν νόμιμο εκπρόσωπο για να σας εκπροσωπήσει.

Το επόμενο βήμα; Να σας μεταφέρει ο αγοραστής ή ο συμβολαιογράφος του τα υπόλοιπα χρήματα από το ποσό που συμφωνήσατε και εσείς να παραδώσετε τα κλειδιά.

Ο αγοραστής θα καταχωρήσει τη σύμβαση πώλησης στο τοπικό κτηματολόγιο και θα λάβει ένα πιστοποιητικό εγγραφής που θα επιβεβαιώνει ότι είναι πλέον ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Τέλη και φόροι για την πώληση ακινήτου στην Ελλάδα

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε προτού πωλήσετε ένα σπίτι είναι το κόστος που θα πρέπει να πληρώσετε ως πωλητής. Ας δούμε τις κύριες προμήθειες πωλητών και τους φόρους ιδιοκτησίας που είναι πιθανό να χρειαστεί να πληρώσετε.

Τι τέλη θα πληρώσω ως πωλητής;

Στις ελληνικές πωλήσεις ακινήτων, ο αγοραστής πληρώνει πολλά από τα τέλη. Αυτό περιλαμβάνει τις αμοιβές συμβολαιογράφου, ορισμένες νομικές αμοιβές και τέλη εγγραφής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κόστη πωλητή που πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό σας, όπως:

– Προμήθεια κτηματομεσίτη: Αν και η προμήθεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον σύμβουλο ακινήτων, υπολογίστε να πληρώσετε ένα τουλάχιστον 2%+24% ΦΠΑ επί της τελικής τιμής πώλησης.

-Νομικές και λογιστικές αμοιβές: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχει συχνά πολλή προπαρασκευαστική εργασία για να καθοριστεί το νομικό καθεστώς ενός ακινήτου και να παραχθεί η σωστή τεκμηρίωση προκειμένου να τεθεί προς πώληση. Εάν χρειάζεστε τις υπηρεσίες δικηγόρου ή/και λογιστή, θα υπάρξουν πρόσθετες χρεώσεις.

Φόροι ακίνητης περιουσίας για πωλητές

Ο κύριος φόρος που σχετίζεται με τις πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα είναι ο φόρος μεταβίβασης. Αυτό είναι μεταξύ 3,09% και 24%, αλλά τα καλά νέα για τους πωλητές είναι ότι πληρώνεται από τον αγοραστή.

Ένας φόρος που αφορά όμως τους πωλητές είναι ο φόρος υπεραξίας ο οποίος κυμαίνεται στο 15% επί του κέρδους από την πώληση – ήτοι η διαφορά μεταξύ της τιμής που πληρώσατε για το ακίνητο και του ποσού για το οποίο το πουλάτε

Θέλετε να πουλήσετε το ακίνητο σας με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Ανέβασμα Φωτογραφιών
  (* Μπορείτε έως 5 φωτογραφίες μέχρι 2 mb η καθεμία σε μορφή jpg)

   

  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart