Πώληση Χωρίς τη Βοήθεια Μεσίτη: Αξίζει;
/
/
Πώληση Χωρίς τη Βοήθεια Μεσίτη: Αξίζει;

Πώληση Χωρίς τη Βοήθεια Μεσίτη: Αξίζει;

Όταν έρθει η ώρα να πουλήσετε ένα σπίτι, έχετε δύο δυνατότητες:

 • Να βασιστείτε σε έναν εμπειρογνώμονα, δηλαδή έναν μεσίτη ακινήτων
 • Να πουλήσετε μόνος σας κάνοντας τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου χωρίς μεσίτη

Η δεύτερη επιλογή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων αφού η μη συνεργασία με μεσίτη σημαίνει εξοικονόμηση της μεσιτικής αμοιβής-προμήθειας.

Τα χρήματα της προμήθειας ένας επαγγελματίας –ποσό της τάξης του 2%, συνήθως, από την τιμή πώλησης του ακινήτου- τα λαμβάνει για την εργασία του η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τηλεφωνήματα, προωθητικές υπηρεσίες, έρευνα της αγοράς, ραντεβού, μάρκετινγκ κ.ά.

Από τη στιγμή επομένως που αποφασίσετε να πουλήσετε το σπίτι σας χωρίς μεσίτη, θα πρέπει να κάνετε όλα αυτά που θα έκανε και ο επαγγελματίας του τομέα της κτηματαγοράς. Αν δεν εργάζεστε, ίσως καταφέρετε να τα βγάλετε πέρα με τα δεκάδες τηλεφωνήματα και ραντεβού – τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσετε πολύ σοβαρά καθώς οι παγίδες είναι πολλές. Αν εργάζεστε, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, αφού μόνο όταν αρχίσει να καταπιάνεται κανείς με τη διαδικασία πώλησης του ακινήτου μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλει ο μεσίτης. Με άλλα λόγια, αν αποφασίσατε να πουλήσετε το σπίτι μόνοι σας, ετοιμαστείτε για μεγάλη σπατάλη χρόνου και ενέργειας.

Αφού λοιπόν θα αναλάβετε όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που θα αναλάμβανε το μεσιτικό γραφείο, παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να πετύχετε τον πολυπόθητο στόχο σας.

Προσοχή στην εκτίμηση του ακινήτου

Πρώτα απ’ όλα, για να πουλήσετε ένα σπίτι ως ιδιώτης θα πρέπει να καθορίσετε μία τιμή. Και η αξιολόγηση ενός ακινήτου περιλαμβάνει την εξέταση ορισμένων παραγόντων όπως:

 • Το μέγεθος του σπιτιού και της εσωτερικής διαρρύθμισης
 • Την ενεργειακή απόδοση (αξιολογείται μέσω της ενεργειακής πιστοποίησης)
 • Τη δομική κατάσταση του κτιρίου
 • Την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο
 • Την τάση της αγοράς στην περιοχή, ή η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο

Συνήθως, η εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία γνώστη της αγοράς ο οποίος είναι σε θέση να αξιολογήσει τις πτυχές που αναφέρονται παραπάνω και να εντοπίσει τυχόν δομικά ελαττώματα ή ελλείψεις, τα οποία μπορεί να ξεφύγουν από μη ειδικούς.

Τουλάχιστον, εάν και πάλι προτιμάτε να πουλήσετε ένα σπίτι ιδιωτικά, φροντίστε να μάθετε για τη μέση τιμή ενός διαμερίσματος στην περιοχή σας, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί. Οι πιθανοί αγοραστές θα έχουν κάνει με τη σειρά τους μια σειρά αξιολογήσεων, και, αν έχουν μία ελάχιστη εμπειρία ή εκπροσωπούνται από μεσίτη που σίγουρα έχει, θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά την περίπτωση να αγοράσουν το ακίνητό σας ή όχι.

Φροντίστε για τη σωστή προώθηση του ακινήτου σας

Εάν ακόμη θεωρείτε ότι είναι καλύτερα να συνεχίσετε μόνοι σας την πώληση του ακινήτου σας, θα πρέπει να φροντίσετε να το διαφημίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην περίπτωση της διαφήμισης από ιδιώτη, οι τρόποι που έχετε στη διάθεσή σας είναι οι εξής:

 • Παραδοσιακές ανακοινώσεις → Από το κλασικό «Πωλητήριο» μέχρι τα φυλλάδια που μπορείτε να μοιράσετε στην περιοχή: Αυτές οι μέθοδοι είναι και οι πιο παλιές αλλά και λιγότερο, όπως έχει αποδειχτεί, αποτελεσματικές.
 • Οnline αγγελίες → Σήμερα η όλη διαδικασία γίνεται κυρίως μέσω του Διαδικτύου: Ρίξτε μια ματιά στις μηχανές αναζήτησης και βρείτε δεκάδες ιστότοπους που ειδικεύονται στην πώληση κατοικιών και διαμερισμάτων. Φυσικά, τα xe.gr και spitogatos.gr είναι τα πιο γνωστά, ωστόσο όσο πιο πολλές πύλες χρησιμοποιήσετε τόσο καλύτερα. Αξιοποιήστε επίσης τις δυνατότητες για εικονικές περιηγήσεις

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε μία έγκυρη και αληθινή αγγελία, περιεκτική και πλήρη. Το ψέμα ή η απόκρυψη προβλημάτων στην κατάσταση του σπιτιού θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα ενώ η χρήση όσο το δυνατόν πιο πολλών εικόνων του σπιτιού είναι σοφή κίνηση.  Για να επιτύχετε τα μέγιστα όσον αφορά τη φωτογράφιση είναι καλύτερα να βασιστείτε σε έναν επαγγελματία φωτογράφο, μία υπηρεσία την οποία συνήθως οι κτηματομεσίτες υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες τους.

Εάν δεν χρησιμοποιήσετε επαγγελματία φωτογράφο, τουλάχιστον προσπαθήστε να τραβήξετε όσο το δυνατόν πιο φωτεινές και ευδιάκριτες φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν καθαρά κάθε γωνιά του σπιτιού και τονίζουν τα δυνατά σημεία της ιδιοκτησίας. Φροντίστε επίσης το σπίτι να είναι τακτοποιημένο –εάν έχει ακόμη έπιπλα μέσα- και αποφύγετε να φαίνονται στις φωτογραφίες τσάντες, σφουγγαρίστρες, πεταμένα αντικείμενα, υλικά από εργασίες κλπ., τα οποία πολύ συχνά βλέπουμε σε αγγελίες ιδιωτών.

Διαδικασία Πώλησης Ακινήτου: Ετοιμάστε τα απαιτούμενα έγγραφα

Για να είστε έτοιμοι, σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσετε γρήγορα τη συμφωνία, ετοιμάστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Πρόκειται για ένα βήμα που δεν είναι το απλούστερο καθώς η συγκέντρωση όλων των εγγράφων αλλά και οι ενέργειες που χρειάζονται είναι διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες. Πρέπει επομένως να είστε σε ετοιμότητα ώστε να μπείτε στο τεχνικό και γραφειοκρατικό μέρος που είναι εγγενές στην πώληση ενός ακινήτου –όποιος ασχολείται με την αγορά του πρώτου σπιτιού γνωρίζει ότι πρέπει να ζητήσει μια ολόκληρη σειρά εγγράφων τα οποία οφείλετε να έχετε διαθέσιμα. Στις αναγκαίες ενέργειες, θυμηθείτε ότι από την 1η Ιουλίου 2021 είναι υποχρεωτική και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μία ενέργεια την οποία θα αναλάβει ο μηχανικός σας.

Επιπλέον, κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης της πώλησης του ακινήτου σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με συμβολαιογράφο για να συντάξετε και να υπογράψετε τη σύμβαση η οποία θα ενδιαφέρει επίσης τον αγοραστή, καθώς περιλαμβάνει μία ολόκληρη σειρά συμβολαιογραφικών τελών για την αγορά της πρώτης κατοικίας.

Διαδικασία Πώλησης ακινήτου ως ιδιώτης: Αξίζει πραγματικά να παρακάμψεις τον μεσίτη;

Είδαμε εν συντομία ορισμένες πτυχές που είναι πολύ σημαντικές στη διαδικασία πώλησης ενός σπιτιού από ιδιώτη, χωρίς δηλαδή μεσάζοντες και συγκεκριμένα, χωρίς τη συνδρομή ενός συμβούλου ακινήτων. Τώρα που έχετε μια ιδέα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε μπορείτε να ξανασκεφτείτε και να αποφασίσετε εάν πραγματικά αξίζει τον κόπο να κάνετε όλες τις ενέργειες μόνοι σας ή να επικοινωνήσετε με κάποιον έμπειρο μεσίτη που θα σας εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή τιμή.

Από καθαρά οικονομική άποψη, είναι σαφές ότι η πώληση ενός σπιτιού χωρίς μεσίτη μπορεί να φαίνεται συμφέρουσα, καθώς δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κάνουμε μερικές ακόμη επισημάνσεις:

Πρώτα από όλα, η μεγάλη σπατάλη χρόνου και ενέργειας: Θα πρέπει να αναζητήσετε τους αγοραστές, να καθορίσετε τιμή πώλησης, να διαχειριστείτε τις επισκέψεις και τα ραντεβού, να αποφύγετε τυχόν παγίδες, να φροντίσετε για τις διαπραγματεύσεις  και να φροντίσετε για τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Επίσης, εάν δεν είστε ειδικός στον τομέα, μπορεί να κάνετε σοβαρά λάθη, όσες συμβουλές και να σας δώσουμε για καλύτερο χειρισμό, όσα άρθρα περί ιδιωτικής πώλησης και να διαβάσετε. Δηλαδή, μπορεί:

 • Να έχετε ελλειπή ή λάθος έγγραφα
 • Να κάνετε λανθασμένη προώθηση του σπιτιού
 • Να χάσετε πολύ χρόνο μέχρι να καταφέρετε την πώληση

Επιπλέον, και πλέον σημαντικό στοιχείο, η πιθανότητα να χάσετε πολλά χρήματα από την πώληση και αυτό να οφείλετε στη λάθος αξιολόγηση τόσο των τιμών όσο και του σπιτιού. Και αυτό είναι επίσης πολύ παράδοξο, καθώς στην προσπάθειά σας να αποφύγετε τα μεσιτικά έξοδα ίσως πουλήσετε το σπίτι σας σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αξίζει και που επιθυμούσατε. Σίγουρα επομένως ο καλός μεσίτης συμβάλλει στη μείωση των χρόνων και των εξόδων και στην αύξηση της αίσθησης σιγουριάς και ασφάλειας.

Θέλετε να πουλήσετε το ακίνητο σας με τους καλύτερους όρους; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

  Ανέβασμα Φωτογραφιών
  (* Μπορείτε έως 5 φωτογραφίες μέχρι 2 mb η καθεμία σε μορφή jpg)
  Share this post

  Start typing and press Enter to search

  Shopping Cart